skanesport_desktop-panorama-1

NyheterPingis

Världsmästarmöte blev avstamp för årets Malmö Open

Jörgen Persson är en av svensk bordtennis största legendarer med bland annat fem VM- och tio EM-guld. Peter Rosenmeier är försvarande mästare i Paralympics och vann guld även när Paralympics avgjordes i Beijing 2008. I dag möttes de i Baltiska Hallen som ett startskott på årets upplaga av Malmö Open.

Efter att ha suttit på podiet och betonat hur lika elitidrottare med eller utan funktionsnedsättning är när det gäller passionen, envisheten och drivkraften att offra allt för att vinna gick de ut och körde en tresetare mest på skoj.

Av naturliga skäl hade Peter Rosenmeier problem att hänga med när det blev full satsning, men han bjöd på många finesser och tillsammans lyckades de med hjälp av show och lite improviserat fusk bjuda på en underhållande match – utan vinnare.

– Det är mycket mer taktik i parasporten där man är så beroende av positionen. Dessutom har ju motståndarna jättemånga svagheter och då får man studera vilka de är och spela på dem, berättar Peter Rosenmeier och avslöjar sina egna svagheter.

– Jag har ingen handled och flyttar mig rätt dåligt.

Han bor i Malmö, tävlar för Malmö Open-arrangören FIFH Malmö, men Paralympics-, VM- och EM-gulden tar han för Danmark.

Paralympicsdebuten kom redan i Aten 2004 och han har fyllt 34. Det är dock ingen tvekan om att siktet är inställt på att försvara guldet från Rio 2016 när det på nytt är dags för OS och Paralympics i Tokyo 2020.

Då är Malmö Open ett bra avstamp på vägen.

– Kunde Jörgen spela OS i London i en trots allt ganska hög ålder så bör jag ha många år kvar betonar Peter Rosenmeier.

_ Då var jag 46. Det betyder ju att du har tolv år kvar! Minst. Det är många Paralympics till du hinner med, konstaterar Jörgen Persson.

– Och eftersom vi rör oss mindre borde åldern inte ha samma stora betydelse, fyller Rosenmeier på.

Malmö Open är inne på sitt 43.e år och lockar den här gången cirka 1 800 deltagare och ledare från 21 länder. De ska tävla om medaljerna i 13 olika grenar.

Peter Rosenmeier är en gjuten deltagare.

– Jag tror att jag var med första gången 1992 och har fortfarande kvar en träkloss som var medaljerna då. Efter det har jag inte missat en enda gång. När jag började var det faktiskt simning jag tävlade i. Pingisen kom lite senare.

– Malmö Open är liksom tävlingen som drar igång säsongen. Våra första tävlingar ligger i mars, så om jag inte spelar bra i Malmö Open vet jag att jag måste öka träningen. Eftersom det inte står några rankingpoäng på spel kan man dessutom testa det man tränat under vintern och få ett svar på vad som funkar och vad som inte gör det. För mig som dansk är det också extra roligt att det avgörs i Malmö med många danskar på plats. Då kan jag se hur de nya generationerna står sig.

– Och det är alltid viktigt att slå svenskarna! betonar han.

Men det absolut viktigaste med Malmö Open är den stora tävlingens betydelse som inspirationskälla och rekryteringsbas. Parasporten har stora problem att nå ut och locka nya aktiva, mycket på grund av integritetsskäl. Det går inte att särskilt styra informationen till personer med funktionsnedsättning.

– Vi har ju ett stort problem med att funktionshindrade inte idrottar. Det är ett samhällsproblem som på lång sikt kommer att kosta enormt mycket pengar. Kommer man igång med idrotten ökar chansen att man också får en utbildning, ett jobb och allt det här med att man blir en del i samhället.

– I alla fall i Danmark är det under fem procent av de funktionshindrade barnen och ungdomarna som idrottar! Jämför man det med allmänsidan är det en gigantisk skillnad. Den barriären måste brytas på något sätt. Svårigheten är ju att du får inte registrera någon med bakgrund av att personen har en funktionsnedsättning, precis som du inte får göra det med sexualitet eller etnicitet. Så vi vet helt enkelt inte var vi ska rikta informationen eller hur många som kan bli aktuella, Det finns ju inget kartotek där det står att Erik saknar en arm eller att Jens saknar halva huvet, eller vad vet jag. Därför är det jätteviktigt att det finns tävlingar som Malmö Open. Folk måste komma till dig, poängterar Peter Rosenmeier.

– Det är inte första gången jag får frågan att komma hit. Nu fungerade det och jag är imponerad av allt jobbet som görs. Eftersom det är så många olika idrotter med blir det också ett socialt tillfälle att träffas och umgås. Paralympics är en viktig inspirationskälla och ger uppmärksamhet, men det är vart fjärde år. Det är nödvändigt att det händer saker i mellanperioderna också, säger Jörgen Persson

Som är född i Halmstad, men i högsta grad har Malmöanknytning. Ett par av de där VM-medaljerna tog han när han tävlade för Malmö FF:s numera nedlagda bordtennissektion. Plus massvis med SM-guld.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån (Rosenmeier)

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close