Nyheter

Anfields unika dragningskraft

Senast Liverpool FC vann det engelska mästerskapet i fotboll fanns en svensk med i laget. Nämligen Glenn Hysén. Året var 1990 och nu 29 år senare är klubben på nytt en av favoriterna till att vinna Premier League. Trots att det alltså var många år sedan Liverpool vann mästerskapet och trots att den senaste stora titeln kom i 2005, är Liverpool fortfarande en storklubb med massor av fans runt om i världen. Inte minst här i Skandinavien. 180 skandinaviska fans reste med ett specialchartrat flygplan från Kastrup till John Lennon Airport i Liverpool en tidig onsdag morgon.

Mellanlandning i Newcastle

Det var meningen att flygturen skulle gå direkt till Liverpool. När planet närmade sig de brittiska öarna fick man dock beskedet att Liverpools flygplats hade stängt på grund av en snöstorm. Man var därför tvungen att först landa i Newcastle för att där vänta ut stormen. Just precis Newcastle hade dagen innan överraskande vunnit över Manchester City och därmed hjälpt Liverpool i jakten på ligaguldet. Det fick många av deltagarna att påpeka det passande i att landa i just Newcastle först. De var för att säga tack konstaterade man och drog på smilbanden. Man lät sig nämligen inte nedslås av en försening på 2–3 timmar. Faktiskt kunde man inte skymta en enda deltagare med sura miner på hela resan. Inte ens efter kampen där hemmafavoriterna endast fick 1–1 mot kvällens motståndare från Leicester. Gott humör och massor med humor var genomgående det intryck man fick av den stora fanskaran.

Vad är det speciella med Liverpool FC?

Kenneth, en av deltagarna på resan förklarar. Det har nog dels att göra med att många av oss växte upp med Tipsextra på lördagarna. Men den unika stämningen på Anfield och den gemenskap som klubbens globala fanskara dyrkar är nog också en del av förklaringen. För mig, fortsätter Kenneth, är det inte bara själva matchen som gör att jag flyger till nordvästra England så snart jag har möjlighet. Det är likamycket stämningen före och efter matchen. Scouserna, som de lokala kallas, är gästvänliga och öppna människor och varje match är en stor fest. Jag kommer att fortsätta med att besöka Anfield ofta även om det har blivit ganska dyrt numera för en knegare som mig. För att ha råd lever jag för det mesta sparsamt och jag jämför alltid priser. Detta oavsett om jag skall köpa prylar, biljetter eller skicka paket. För mig och många andra är kärleken till klubben prioriterad.

Uppvärmning på ”The Park”

Man upplever den stämning Kenneth berättat om på en av de många pubar som finns i närheten av Anfield, The Park. Ankomst till puben ca 2,5 timmar före avspark, därefter 2 timmar med allsång och glada miner. Puben är fullproppad med människor och det är svårt att inte rivas med av stämningen. Det är verkligen en stor fest. Efter matchen, som alltså slutade 1–1, är de flesta Liverpoolfans besvikna. Det snackas om kampen överallt och meningarna är många om varför man inte spelade bättre. Och det klagas på matchens domare eftersom man tycker att det borde varit straff till Liverpools Keita. Stämningen lättar dock igen inom en timme och allsången kommer på sina håll igång igen. Man sjunger den legendariska ”You’ll never walk alone” och man fortsätter att hylla sina röda hjältar även i besvikelsens stund. Kanske är det framförallt det som Liverpools berömda fanskultur handlar om. I medgång och motgång – tillsammans.

//John, ett fotbollsfan

Relaterade artiklar

Back to top button
Close