HandbollHK MalmöIFK YstadLUGINyheterYstads IF

Dubbelt så mycket handboll i “Slaget om Ystad”

På lördagen väntar “Slaget om Ystad”. Ystads IF och LUGI möts i Handbollsligan. Samma dag skulle HK Malmö och IFK Ystad mötts i Baltiska Hallen i Malmö. Den matchen flyttades till Ystad Arena.

Klockan 15 spelar IFK Ystad borta på hemmaplan. Sedan töms arenan och klockan 18 spelar Ystads IF.

– Rent praktiskt är det den bästa lösningen. Man kan köpa biljetter till en av matcherna eller till båda. Men eftersom vi har vår ordinarie hemmamatch gäller givetvis våra årskort på de ordinarie platserna på YIF-matchen. I den första matchen är det rent formellt HK Malmö som är hemmalag och då bestämmer de villkoren, berättar Ystads IF:s kansliansvarige Jörgen Hansson, som jobbat med evenemanget.

HK Malmö flyttar av två skäl; för att bidra till att skapa något extra och för att klubben var skyldig den tjänsten. För ett par år sedan flyttade Ystads IF sin match mot LUGI till Malmö Arena i något som kallades “Slaget i Malmö”. Nu var det dags att återgälda.

– Det sa vi att vi skulle göra och nu sker det. Vi behåller våra årskortsförmåner i entrén till vår match, tar förhoppningsvis med oss mycket folk och jag tänker precis som vanligt sjunga vår kampsång före matchen, säger HK Malmös ordförande Jörgen Rasmusson.

– Om högtalarna håller. Han brukar ta i rätt bra, säger Jörgen Hansson.

Publikmålet är satt till cirka 3 000 på de två matcherna.

En extra match i Ystad Arena. Det gillar IFK Ystads tränare Kenneth Andersson.

– Klart att det är bra för oss. Det är vår hall, vi går till vårt vanliga omklädningsrum och förhoppningsvis har vi många av åskådarna med oss, säger han.

Men tillägger snabbt.

– Sedan är det solklart på det viset att HK Malmö är ett väldigt starkt lag och det är en mycket svår match för oss oavsett var den spelas.

Inför säsongen var det nytt kontrakt som gällde. Det höll han och laget fast vid även efter den goda starten i Handbollsligan och det är samma fokus nu när det en lång tid blivit betydligt sämre poängutdelning.

– Slutspel snackade andra om. Vi visste hela tiden att matcherna strax före jul och nu efter uppehållet skulle bli betydligt svårare eftersom vi en lång period mötte betydligt vassare lag. Till exempel tre matcher mot IFK Kristianstad och nu Sävehof och HK Malmö. Vi har pratat mycket om det, att låta andra sväva iväg, men själva hålla oss kalla. Sedan är det en helt annan sak att jag tycker att vi trots allt borde haft fem-sex poäng mer. Å andra sidan gick det överraskande bra i början, poängterar han.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Historisk anknytning

Ett mer allvarligt Slaget om Ystad utkämpades 1676.
Som ett led i det skånska kriget angrep danska och holländska sjömän Ystad och totalt stred minst 3 500. I juni 1676 landsteg en dansk invasionsarmé utanför Ystad. Danskarna erövrade snabbt område efter område. I början av december 1676 drabbade sedan de svenska och danska arméerna samman i slaget vid Lund, det blodigaste slaget i svensk och dansk historia. Kriget pågick till 1679.

 

NordicBet har odds på båda matcherna.

Dels Ystads IF-LUGI, klockan 18.00

Dels HK Malmö-IFK Ystad i Ystad, klockan 15.00

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close