IshockeyMalmö RedhawksNyheterRedhawks

Innebandykillen som blev fystränare i Redhawks

Under uppväxten spelade Freddie Sjögren fotboll och innebandy.
Sen flyttade han till Malmö – och började arbeta med hockey.
– Det bästa är att oavsett vilken dag jag får gå till jobbet så får jag göra det jag älskar mest av allt, säger Malmö Redhawks fystränare.

Sedan 2016 har Malmö Redhawks haft en heltidsanställd fystränare. Jobbet gick till Freddie Sjögren, 36, som varit verksam i klubben i sex år och sett till att spelarna är så tränade som det krävs.

Under uppväxten i lilla Fliseryd, beläget utanför Mönsterås i de småländska skogarna, var det innebandy och fotboll som gällde för Freddie Sjögren. När det sedan var dags för högre studier gick flyttlasset till Umeå där Sjögren studerade idrottsvetenskap, idrottspedagogik, idrottsnutrition och idrottsmedicin. Med en examen i hand bar det av till Malmö – där han startade upp ett eget företag och kom i kontakt med hockeyn.

– Det var slumpartat. Jag hjälpte Christopher Nihlstorp, Patrik Hersley och Andreas Vinciguerra, när han skulle göra comeback, och han hade också många kompisar inom hockeyn. Jag fick några enstaka som ville ha hjälp och när de började få bra resultat spred det sig. Helt plötsligt strömmade det in hockeyspelare, säger Freddie Sjögren och fortsätter:

– Det var en ny idrott som jag aldrig hade hållit på med men jag läste på om hockeyn och lärde mig mer. Då började det bli riktigt härligt och kul, och sen har jag fått fortsätta. Jag snöade in på det och hockeyvärlden är inte så stor som många tror, så jag började lära känna fler och fler och kontaktnätet har blivit större. Då blev det naturligt att fortsätta med hockeyn.

Arbetet med spelarna i Malmö Redhawks ledde till att sportchefen Patrik Sylvegård kallade Freddie Sjögren till en intervju. Det som började som en halvtidstjänst blev sedan 75 procent och slutligen en heltidstjänst.

Hur kommer det sig att du blev just fystränare?
– Jag spelade ju fotboll och innebandy och har alltid sagt om att jag skulle fått veta vad jag skulle göra skulle jag haft möjligheten att bli lite bättre och formats ännu mer. Förutsättningarna hade varit större och jag kände att jag hade mycket att lära ut. När jag fördjupade mig på området tänkte jag att jag ska bli riktigt bra på det här – att ta och hjälpa andra att nå sin fulla potential genom att med tid och kvalité bygga en fysik som gör att de kan lyckas inom elitidrotten.

Foto: Bildbyrån.

Som heltidsanställd fystränare i Malmö Redhawks arbetar Freddie Sjögren året runt. Arbetsuppgifterna skiljer sig dock stort beroende på tidpunkt på året. När säsongen nått sitt slut och spelarna går på semester sätter sig Freddie Sjögren och planerar försäsongen. Det följs av en sommar där han arbetar dagligen med spelarna, där han bygger upp dem inför säsongen som komma skall.

– När sommarsäsongen är slut börjar jag jobba mer med att utveckla individerna. Mycket av jobbet handlar om att följa spelarna på isen och deras belastning och istid samt att träna dem som inte får så mycket speltid och återhämta dem som spelar mycket.

– Spelarna har lite teknologi mellan skulderbladen där vi ser hur mycket belastning de har på isen. Då är mitt jobb att hjälpa coacherna och vara ett bollplank för hur vi ska lägga upp träningarna och fysen utefter isträningen. Jag går helt enkelt från mycket tid med spelarna till mycket sittande vid datorn och planera sånt som vi ska göra de nästkommande dagarna, så att vi kan ta bra beslut de kommande veckorna.

Även om träningen anpassas efter individen, beroende på istid och skador, samt hur spel- och träningsschemat ser ut är en markant skillnad mellan säsongen och mellansäsongen volymen.

– Det är otroligt mycket mindre volym av fysdelen men vi har mikrodoseringar kontinuerligt. Det rör sig kanske om tio minuter innan de går på isen för benens skull. Det är alltså en otroligt låg volym men det är fortsatt kontinuerligt under säsongen, beroende på hur många matcher vi har per vecka.

Sedan Freddie Sjögren klev in i Malmö Redhawks har fysträningen förändrats rejält. En bidragande faktor till det är teknologins hjälp, som gjort att träningarna blivit allt mer individuella.

– Jag har dragit ner volymen, ökat intensiteten och försökt att göra det mer individuellt baserat. Det är allt från att spelare ska få bättre rörlighet till att de ska bli mycket starkare under hög hastighet till gränsspecifik uthållighet. Det är olika mängder där jag profilerar spelarna för att hjälpa dem maximalt.

En del övningar finns dock med varje vecka. Det rör sig om sprint- och acclerationsövningar, de individuella rörlighetsövningarna och övning i enbensknäböj för att bygga upp styrkan. Den sista är också Freddie Sjögrens favoritövning, där de har en datoriserad robotmaskin till sin hjälp.

Foto: Bildbyrån.

– Vi har en enbensknäböj det vill säga att det är belastning i ett ben i den här maskinen mot fartspärrar. Då kan jag ställa in en fartspärr och oavsett hur hårt de trycker går skivstången inte snabbare. Det blir en optimal belastning från start till slut. Då vi reglerar det själva kan vi jobba på ett helt annat sätt. Det har blivit en game-changer där spelarna vågar trycka på mot en skonsam och säker maskin. Den är riktad mot dem individuellt så det har blivit favoritövningen.

Arbetsveckan sträcker sig från måndag-lördag. Under matchfria dagar arbetar Freddie med spelarna medan han under matchdagar släpper spelarkontakten – bortsett med spelare som inte är tillgängliga till matchen – och istället sätter sig vid datorn för fortsatta analyser.

Utöver arbetet med A-laget utvecklar han även en modell som ska löpa som en röd tråd genom hela föreningen.

– Det är under uppbyggnad och vi är inte där vi vill i dag, men vi har satt igång och förhoppningsvis blir det ännu bättre. Vi vet att A-laget är en del men killar och tjejer som ska nå våra seniorlag behöver jobba med den biten underifrån. Även om de inte vill fortsätta eller inte kommer hela vägen upp har vi byggt upp en modell där klubben har ett sunt synsätt och förhållningssätt på fysisk aktivitet.

– Även när de slutar i Redhawks kanske de fortsätter spela nån annanstans eller fortsätta jobba med hockeyn eller andra delar inom sporten. Det är en otroligt viktig del som många inte nämner. Oftast handlar det om A-laget men det här kan vi få otroligt stor vinning på de kommande åren.

I sex år har Freddie Sjögren arbetat hos Malmö Redhawks. Förhoppningen är att innebandykillen har många fler år framför sig i hockeyns tjänst.

– Det bästa är att oavsett vilken dag jag får gå till jobbet så får jag göra det jag älskar mest av allt och jag har aldrig en tråkig dag på jobbet. Att få hjälpa spelare och se dem växa för varje dag, i grund och botten för att hjälpa laget, men även när de är redo att ta nästa steg. Att jag fått vara med på den resan, även om det bara är en liten bit, gör att jag vill jobba vidare med detta i flera år oavsett om det är i Malmös regi eller någon annanstans. Att få jobba med hockeyn på det här sättet är en stor bidragande orsak – jag får se dem växa för varje dag, varje vecka, varje år – det är det som gör det.

FAKTA: Freddie Sjögren
Ålder: 37
Bor: Tygelsjö
Gör: Fystränare i Malmö Redhawks
Familj: Frun Emma och barnen Ottilia, 8 år, och Valdemar, 5 år.
Klubbar: Malmö Redhawks

Relaterade artiklar

Back to top button
Close