Nyheter

Basement – här får unga prova nya aktiviteter gratis

Det är en ruggig fredagskväll i Helsingborg, men i källaren på Idrottens hus råder full aktivitet. Redan vid ingången möts besökarna av ungdomsledare som hälsar välkommen. Ikväll är det bland annat bågskytte, boxning, rugby, basket och vloggverkstad.

Det är en ruggig fredagskväll i Helsingborg, men i källaren på Idrottens hus råder full aktivitet. Redan vid ingången möts besökarna av ungdomsledare som hälsar alla välkomna. Ikväll är det bland annat bågskytte, boxning, rugby, basket och vloggverkstad.

Grunden till Basement var ett beslut i kommunfullmäktige om att utveckla kvällsidrottsaktiviteter som lördagarnas nattfotboll, ”Zonen”, fast på fredagar. Ett koncept som visat sig vara populärt; varje fredagskväll dyker mellan 30 och 50 ungdomar från hela kommunen upp, vissa gånger så många som 100 stycken.

– Vi kände att det kunde bli för mycket fotboll om vi skulle ha samma erbjudande även på fredagar. Det var så idén om att utnyttja Idrottens hus till andra sporter kom till, säger Jeanette Blixt, fritidsledare.

– Tanken var även att erbjuda något annat än bara idrott, en bra blandning så att alla kan hitta något och därför har vi aktiviteter som löpsedelsverkstad och vloggverkstad, där ungdomar inspireras till att videoblogga, fortsätter Jeanette.

Eftersom idrottsföreningar sällan vill använda anläggningar på fredagskvällar har andra utövare inte behövt stryka på foten för satsningen.

– Det är i linje med förvaltningens mål att kunna utnyttja våra lokaler bättre, samtidigt ville vi skapa en mötesplats på fredagarna som ett komplement till de traditionella fritidsgårdarna, berättar Filip Egger, som arbetar på projektenheten inom skol- och fritidsförvaltningen och varit drivande under starten av Basement.

Det började som ett pilotprojekt på åtta veckor förra hösten och därefter gjordes en utvärdering. Den visade att satsningen hade fungerat bra, lockat nya grupper av ungdomar i åldern 13 till 19 år och inte konkurrerat med befintliga fritidsgårdar. Det innebär att projektet har övergått till ordinarie verksamhet.

– Det ska inte konkurrera med den vanliga fritidsgårdsverksamheten, och det gör det inte heller. Besöken på de övriga fritidsgårdarna har inte minskat sedan Basement öppnade, berättar Jeanette.

Statistiken visar att det är unga från alla områden i Helsingborg som kommer hit, inte minst på grund av att det är lätt att ta sig till Idrottens hus med buss.

– Det är ett ganska ”neutralt” område. Det är en trygg plats, alltid många vuxna här, och det är superhäftigt att kunna utnyttja våra lokaler på det här sättet, berättar Jeanette.

På Basement jobbar även ungdomsledare, 16- till 17-åringar som är anställda som ledare och kan tjäna extrapengar. En av ungdomsledarna är Andreja Tomic, snart 18 år, och ikväll jobbar han på Basement.

– Jag har hjälpt till länge. Jag började på fotbollscuper och på Zonen när jag var 13 år gammal. Nu har jag varit anställd som ungdomsledare sedan jag var 16 år. Det är jättekul, berättar Andreja Tomic.

– Basement känns ovanligt, men samtidigt roligt. Det är kul att så många olika sporter finns här, och att alla är välkomna. Själv är jag mest fotbollsintresserad, men jag följer en massa andra sporter, fortsätter Andreja.

– Ungdomsledarna är vår viktigaste resurs, de ger mycket positiv respons. De fungerar som bra förebilder för de yngre, menar Jeanette.

Filip Egger berättar att det fanns de som var oroliga inför att satsningen skulle dras igång.

– Men efter utvärderingen var de flesta jättenöjda. Det har blivit roligare i huset, och effekten har varit motsatt den som befarades. Det är mindre problem nu än innan, säger Filip.

Projektet har gett positiv respons även bland ungdomarna.

– Många kommer hit ena veckan och nästa vecka har de med sig sina kompisar. Det sprider sig och det är som ett smörgåsbord för alla barn och ungdomar. Många är förvånade över att det inte kostar något, säger Jeanette Blixt.

Även föreningarna har fått positiv respons av Basement. De märker att det ger ett visst tillskott av nya medlemmar och aktiva, och de når ungdomar de inte hade kommit i kontakt med annars.

Nuvarande planering är att hålla öppet på fredagskvällar fram till påsk, därefter hoppas man kunna flytta verksamheten utomhus.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close