FotbollMalmö FFNyheter

Chelsea-guiden: Här är Malmö FF:s motståndare

På torsdag ställs Malmö FF mot Chelsea.
Inför Europa League-sextondelsfinalen har Skånesport sammanställt en guide över den engelska storklubben.
– Tuffast tänkbara utmaning, säger assistenten Jens Fjellström inför matchen.

Den 13 december säkrade Malmö FF avancemanget från Europa League-gruppspelet. I den avgörande matchen besegrades Besiktas, sedan Marcus Antonsson gjort matchens enda mål, och för första gången under 2010-talets framgångsera tog sig MFF vidare från ett europeiskt gruppspel.

I lottningen till sextondelsfinalen drog Malmö FF tuffast tänkbara motstånd – i form av den engelska storklubben Chelsea.

Klockan 21:00 på torsdag är det dags för hemmamötet i Malmö medan returen på Stamford Bridge i London tar plats en vecka senare.

Skånesport har inför sextondelsfinalen sammanställt en guide över Chelsea Football Club. Guiden består av fem punkter samt kommentarer av Jens Fjellström och Olof Persson, vilka var assisterande tränare i Malmö FF förra året.

Historik

Som en av Englands, och därmed fotbollsvärldens, största klubbar behöver Chelsea FC ingen längre sammanfattning. En kort resumé är däremot på sin plats.

Klubben bildades 1905 och under de första 98 åren vann de bland annat en ligatitel (1955) och Cupvinnarcupen två gånger (1971 och 1998) om. Det var dock först i samband med att den ryske miljardären Roman Abramovitj köpte klubben 2003 som de tog steget till att bli en superklubb.

Sedan dess har de vunnit fem ligatitlar, en Champions League-titel, en Europa League-titel och en mängd inhemska cuptitlar.

– Roligt, spännande och tuffast tänkbara utmaning. Det här gillar vi, säger Jens Fjellström om utmaningen som Malmö FF står inför.

Under den snart 16 år långa framgångseran har de allt som oftast tagit sig till Champions League, och det här är faktiskt bara tredje gången under de åren som de misslyckats med att ta sig till den finaste av europeiska klubbturneringar.

Stjärnor

I miljardbygget kryllar det av världsstjärnor. Belgaren Eden Hazard är den stora fixstjärnan och i offensiven finns en mängd av spelare som tillhör den yppersta världseliten.

Några specifika spelare för Malmö FF att se upp för finns dock inte.

– Det är väl alla spelare egentligen. Det finns ju inga dåliga spelare direkt utan det beror väldigt mycket på vilken elva de ställer på benen mot oss. Alla känner ju till Hazard och Higuain, Pedro och Willian, David Luíz och Jorginho. Det är många som är duktiga i det där fotbollslaget. I de namnen har du väl några av de allra bästa, säger Jens Fjellström.

Defensivt har Chelsea världens dyraste målvakt, Kepa Arrizabalaga, men Olof Persson flaggar ändå för att det är bakåt som klubben har sina brister.

– En oerhörd individuell kvalité på många positioner medan det kollektiva i mitt tycke inte är topp, topp i Premier League eller topp, topp i Europa. I spelarmaterialet har de förutsättningarna men lagmässigt är det en bit kvar, säger Persson och fortsätter:

– Defensivt jobbar de en hel del på att försöka vinna boll och ställa om. Men mot skickliga lag, som håller boll längre, ser man att de får problem. De har några som är duktiga men i mitt tycke är där för många som inte är så bra i det defensiva, rent kollektivt.

Spelsätt

Sedan i somras coachas Chelsea av italienaren Maurizio Sarri. Under hans ledning har de spelat ett 4-3-3 där ytteranfallarna spelar en viktig roll i offensiven.

MFF-assistenten Jens Fjellström vill inte yttra några större svagheter hos Chelsea – med risk för att motståndet läser artikeln – men ger en grov beskrivning av hur Chelsea spelar.

– Försvarsmässigt gillar de att pressa väldigt högt och vinna boll högt upp om de har möjlighet. De är duktiga i det spelet och vi måste vara snabba i både tanke och fötter om vi ska spela oss ur.

– Rent anfallsmässigt så spelar de ett 4-3-3 vilket innebär att de har yttrar som är duktiga i en-mot-en-spelet och där har de väl sin vassaste linje egentligen, längst fram. De gör mål på väldigt många olika sätt och vi måste vara duktiga på att försvara olika delar av spelet. Det räcker inte för oss att försöka stoppa en del anfallsfotboll utan det är en hel del saker vi behöver vara duktiga på. De har bra individuella spelare med en skicklighet som vi behöver klara av.

Även Olof Persson lyfter fram Chelseas offensiv.

– Det jag har sett, och då har jag ändå inte dissekerat dem långt in på nätterna, men det man sett, och har sett av Sarri innan, är att han vill ha ett uppbyggnadsspel och en hel del kortpassningsspel. De vill ha possession och är duktiga på det. Attackerna sker genom kombinationer centralt eller djupledsspel på ytterforwards. Man kan säga att det är ett 4-3-3 för att få en bild av hur de använder spelarna och vilket spelsätt de har.

De stora svagheterna i Chelsea finns istället längre bak i banan.

– En svaghet som är rätt påtaglig är på fasta situationer. De har byggt sitt lag med många bollskickliga spelare men har inte riktigt fysiken. Vid fasta situationer är det lite att alla förlitar sig på att kompisen ska klara det. På hörnor har de inga direkta markeringar, utan förlitar sig på varann men de har inte riktigt höjden eller fysiken. Det blir ofta farligheter där motståndarna gör mål. Många har gjort det under säsongen och de kommer fortsätta göra det, säger Olof Persson och går vidare med nästa brist hos Chelsea:

– Mot City tappade de bollen ett par gånger i uppbyggnadsspelet och det blev superomställningslägen. Det är klart Malmö kan utnyttja de fina omställningarna, det gjorde vi dels förra året men även här i träningsmatchen mot Krasnodar. Antonsson hade ett par läge på omställningar. Men det är framförallt fasta situationer. Vi var bra på det i Europa League i höstas så det kan vara ett vapen här också.

Form

Efter att ha inlett säsongen på ett lysande sätt har Chelsea den senaste tiden åkt på några tunga smällar. De matcher som sticker ut är deras två senaste bortamatcher i Premier League – där de förlorat med 4-0 mot Bournemouth och 6-0 mot Chelsea.

– De är ju i ett speciellt läge av säsongen där de är för tillfället, med käftsmällen mot Bournemouth borta och sedan mot City borta. Man kan väl tänka sig att det är lite turbulent i den klubben för tillfället. Det kan man se som en möjlighet för oss – och också, för den som vill, att välja att se det som att de måste upp till bevis och leverera nånting mot oss för att tysta sina kritiker, säger Jens Fjellström.

Ett skäl till formdippen på sistone tror Fjellström är det hårda matchandet Chelsea har haft. Att de har ett tufft spelschema både bakom och framför sig är dock ingenting som han tror MFF kommer dra någon större fördel av.

– Vi har identifierat ett antal områden där vi tror att vi har större chans att kunna skada Chelsea och göra mål på Chelsea, men det krävs såklart en maxprestation från oss på alla sätt och vis för att få med oss det resultat vi vill ha. Det är väl inte direkt kopplat till att de spelat mycket matcher utan mer kopplat i det vi ska göra och behöver göra.

Olof Persson menar att den senaste tiden storförluster kan få Chelsea att prioritera Europa League-mötet högre.

– De är fortfarande med i FA-cupen och har fortfarande häng, inte i toppen, men de är inte mil från fjärdeplatsen. Det är klart de prioriterar de matcherna högre än vad de gör med denna. Men efter en 6-0-förlust mot nån du vill mäta dig med, det smärtar oerhört, då kan det ändå vara att de prioriterar MFF-matchen för att på nåt sätt få en reaktion och visa att såhär får det inte gå till.

Medan Chelsea matchat hårt i Premier League har Malmö FF förberett sig med ett träningsläger i Marbella.

– Man ska inte säga att de (Chelsea) tar lite lätt på det men de sparar tid hemma. De stannar hemma, tränar hemma, flyger in på eftermiddagen, stannar över en natt och spelar matchen. Den är också mittemellan två grymma matcher hemma i ligan, säger Persson och lyfter fram Malmö:

– Medan MFF spelade i fredags och fick ut ett jättebra avslut på träningslägret. En stabil försvarsmässig insats där man blev än mer övertygad om att de försvarar på rätt sätt. De har återhämtat sig i rätt antal dagar. Förutsättningarna är perfekta för Malmö. Det är de inte för Chelsea som är inne i en återhämtningsperiod, åkte på en förlust och har orosmoment. Det är helt klart fördel Malmö på de punkterna.

Europa League-äventyret

Gruppspelet joggade sig Chelsea igenom. Trots att de ofta ställde upp med en B-betonad startelva, och vilade nyckelspelare, vann de fem av sex matcher och vann grupp L på 16 poäng.

Även om startelvorna i Europa sett annorlunda ut har inte spelet skilt sig nämnvärt.

– Nej, det är samma typ av formation och det är ändå förhållandevis liknande spelartyper. Sen kan det skilja lite i kvalité beroende på vilken elva de ställer på benen eller på banan. Men de har sin spelidé och sådär och jag får säga att den varit förhållandevis densamma oavsett om det varit i Europa League, i ligan eller i cupen, säger Jens Fjellström.

Har ni några tankar på hur de kommer ställa upp?
– Jo, det har vi väl men jag tänker nästan att vi håller de tankarna för oss själva. Inte minst eftersom att det fortfarande är tre dagar till match och det kan hända en del för både oss och dem under tiden. Men vi får vara förberedda på mycket och inte fastna i vissa spelare, utan vara lika väl förberedda på vilket lag som när de presenterar sin startelva på torsdag.

Att Chelsea har en sådan bredd på truppen att de matchat olika startelvor i Premier League och i Europa har inneburit mycket arbete för MFF-staben.

– Det är mer eller mindre dubbelt så mycket jobb nerlagt på Chelsea, skulle jag vilja säga, än nån annan av våra Europa League-motståndare. Dels för att det är en ännu svårare uppgift, vilket gör att vi måste vara ännu bättre förberedda, men också för att de nästan två olika lag. I Europa League har de till stor del spelat med en elva och de använder en annan i ligaspelet, åtminstone till åtta, nio elftedelar, säger Jens Fjellström och fortsätter:

– Även om det är samma spelsätt är det viss skillnad på spelartyper och sådär att förhålla sig till. Därför kräver det extra mycket tid för att de har så bred trupp och att det egentligen är två olika lag att hantera.

Medan Chelsea har för vana att spela i Champions League spelar Malmö FF för första gången i modern tid ett slutspel i Europa. Två faktorer som kan tala för MFF.

– Skulle MFF göra mål och ta ledningen i denna match, vilket definitivt inte är otänkbart, tror jag att de kan få det rätt tufft. Då är det nästan tur att de är på bortaplan i första matchen och inte hemma, i så fall skulle publiken vända sig mot dem. MFF skulle i sin tur få ett jäkla stöd och det skulle bli drag på läktaren. Jag vet inte vad en sextondel i Europa League betyder för Chelsea-spelarna men jag vet vad det betyder för Malmö-spelarna, och där kan vi faktiskt ha ett övertag, säger Olof Persson.

Fotnot: Olof Persson gjorde sin sista match som assisterande mot Besiktas men är anställd av Malmö FF till och med juni 2019 och hjälper till med scouting. Jens Fjellström gör sina sista matcher som assisterande mot Chelsea och kommer under Svenska Cupen skola in José Martínez i rollen innan han lämnar klubben.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close