IK PanternIshockeyNyheter

Panterns poängkung: “Jag får en kick av det”

Fåordig utanför isen – men på densamma har Nick Olesen låtit spelet tala, och visat sig ovärderlig för IK Pantern under säsongen. Genom sitt konstruktiva, tekniska spelsätt, kombinerat med ett ettrigt, fysiskt spel, har dansken sett till att reta gallfeber på stora delar av Hockeyallsvenskan – samtidigt som poängproduktionen varit av högt snitt. 

Nick Olesen har under den senaste tiden inkasserat en drös poäng och är inne i ett rejält stim under sin debutsäsong i IK Pantern. När Skånesport får en pratstund med honom är det drygt 24 timmar sedan hans IKP slagit Tingsryd i ett dramatiskt bottenmöte – i vilket dansken iklätt sig sin sedvanliga roll som poängmakare.

– Det var en väldigt skön känsla att vinna en så viktig match. Men alla matcher är lika viktiga och nu blickar vi framåt, säger Nick Olesen.

IK Pantern spåddes ett tufft 2018/2019, där nedflyttningsplatser skymtades vid horisonten. Men än så länge har Kirsebergsklubben sett till att hålla sig flytande. Mycket tack vare en glödhet Nick Olesen.

Nick Olesen har fått många anledningar att jubla under säsongen. Här efter ett mål mot Södertälje SK. Foto: Bildbyrån

När Nick Olesens spelstil ska beskrivas är IK Panterns hemmamatch mot Västerås en anekdot att tillta. I mötets slutminuter hamnade Olesen i verbalt bråk med VIK-båset, som häcklade honom för en påstådd filmning. Två minuter senare hade dansken stängt in två mål – och däremellan hunnit skapa stor irritation hos bortalaget genom några psykande gester.

– Jag gillar att spela fysiskt samtidigt som jag försöker vara vass framåt. Men det är klart att det är kul att vara en retsticka också och röra upp känslor. Jag får en kick av det.

Forwarden gör sin första säsong i IK Pantern och kontraktet parterna emellan förlängdes i slutet av januari. För Olesen var det aldrig någon tvekan att skriva på.

– Jag trivs väldigt bra i föreningen. Det är goa’ grabbar i laget. Allt från materialare till tränare är väldigt bra, tycker jag. Det har känts bra ända sedan min ankomst till klubben. Sedan trivs jag väldigt bra i Sverige och Malmö också.

Hur ser du på din säsong så här långt?
– Ja, det har väl gått lite upp och ner, tycker jag. Poängen har väl börjat komma först här på slutet. Det var lite struligt i början, men det är roligt att det har börjat släppa.

Vad är det som gjort att det har släppt, tror du?
– Nej, men vi har en bra kemi i vår femma. Allt runtomkring känns bra. Men en svår fråga att svara på sådär… Det är väl dem sista små detaljerna som har suttit bättre i dem senaste matcherna. Vi har alltid haft fokus på vårt spel och bara försökt jobba på. Så helt plötsligt har detaljerna börjat falla på plats, säger 23-åringen.

Fysiskt spel och offensiv finess har visat sig vara framgångsreceptet för den danske 23-åringen. Foto: Bildbyrån

En ödmjuk Nick Olesen lyfter fram att poängrollen är den han haft tidigare – och en roll han trivs med att iklä sig. Hittills – i sin första säsong i IK Pantern – har det blivit 32 stycken(13 mål, 19 assist) och det är inte mycket som talar för att produktivitetskurvan ska börja plana ut.

– Att göra poäng, det är en roll jag haft ända sedan tiden i den danska ligan, en roll jag trivs med. Jag tycker det är kul att göra mål och assist, det gör jag.

Men du kan spela flera typer av hockey?
– Ja, jag gillar ju att tacklas och spela lite fult ibland också. Jag blandar poäng med fysiskt spel. Det är lite så min roll i laget är.

Som person utanför isen beskriver sig Nick Olesen som en rätt tillbakadragen och lågmäld individ. Något som inte alls känns igen när det vankas Hockeyallsvenska drabbningar.

– Man är kanske en annan person på isen än utanför, det kan jag hålla med om. Jag tror att det kan gynna mitt spel att vara jobbig att möta – och jag tror det gynnar mitt spel, absolut.

Det blev jubelscener för Nick Olesen i debuten för Malmö Redhawks. Foto: Bildbyrån

I slutet av december kallades 23-åringen upp till SHL och Malmö Redhawks för att fylla ut matchtruppen i mötet med Skellefteå AIK. Knappt 3 minuter på isen hann Olesen med att noteras för en assistpoäng och en inspirerad insats i övrigt – men sedan dess har han inte fått se sig förbisedd, trots fina prestationer i Hockeyallsvenskan.

– Väldigt kul att få lira lite i SHL. Det är en annan typ av hockey, snabbare, smartare. jag fick tre minuter, tror jag – men jag tyckte jag klarade det bra, tyckte jag hängde med.

Med en säsong som går mot sitt slut kämpar IK Pantern i Hockeyallsvenskans nedre regioner. Efter viktiga segrar har man skaffat sig ett andrum till lagen under – och kan börja titta uppåt i tabellen. Men om upploppet i Hockeyallsvenskan och möjlighet på högre placeringar svarar Nick Olesen diplomatiskt.

– Vi tar en match i taget. Vi ska såklart försöka se till att vi inte hamnar i negativt klav – sedan är allt annat ovanför en bonus. Det är klart det är jämnt, även till lagen uppåt, men vi tar som sagt en match i taget. Typ så.

Vad har du för målsättning med din ishockeykarriär?
– Ja, det gäller ju att hela tiden försöka ta nästa steg. Målsättningen just nu är ju att ta mig till SHL. Sen om man eventuellt kommer så långt, så sporras man att ta sig ännu längre, avslutar Nick Olesen.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close