FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

När Chelsea kom till Hästhagen

Ibland minns man fel.

Eller är osäker på om man gör det.

Därför var jag tvungen att gå tillbaka till gamla årsböcker och besöka Stadsarkivet för att kolla lite mer om när och var Chelsea FC spelade i Malmö förra gången.

Jag var helt säker på att MFF mött Chelsea.

Däremot tvivlade jag på om jag verkligen mindes rätt när jag var helt övertygad om att MFF spelat mot Chelsea på Hästhagens IP.

Båda sakerna stämmer.

1977 möttes MFF och Chelsea FC på Malmös mest DDR-lika arena, det gamla urfula, fyrkantiga och därför på sätt och vis charmfulla betongpalatset vid foten av Kronprinsen.

Varför har jag ingen aning om. Det var en helt vanlig vänskapsmatch mitt i sommaren – den 28 juli – och tränaren Bob Houghton behandlade den exakt så.

Han gillade inte att skifta för mycket i laget och gjorde ofta få byten. Men till den här matchen kallade han in 18 spelare och använde samtliga!

Janne Möller, Roland Andersson, Staffan Tapper och Bosse Larsson spelade hela matchen och Krister Kristensson klev av när det bara återstod ett par minuter. I övrigt använde MFF följande spelare: Roy Andersson, Ingemar Erlandsson, Magnus Andersson, Anders “Puskas” Ljungberg, Tommy Larsson, Tommy Hansson, Tommy Andersson, Thomas Sjöberg, Claes Malmberg, Kent Jönsson, Tore Cervin, Per-Åke “Päsa” Åkesson och Robert Prytz.

Chelsea FC spelade tufft.

Så här skrev Cars Stenfeldt i Expressen:

“Det finns inget som är så dumt, så farligt och så lymmelaktigt i fotboll som att sparka en motståndare bakifrån.

Det är farligt eftersom det träffar över oskyddade muskler, där en läkning kan ta lång tid.

Därför förstår jag “Puskas” Ljungberg som tyckte att Chelseas Ray Lewington, rödhårig aggressiv mittfältare, var en idiot.

Nu fick “Puskas” linka från planen efter en sådan tjuvsmäll i första halvlek. Och det var väl bäst som skedde: MFF:aren hade mord i blicken och var på jakt efter hämnd.”

Alla som känner Anders Ljungberg vet att det inte är tomma ord.

Puskas missade sedan cupmatchen mot Hagahöjdens BK ett par dagar senare och även hemmamatchen i Allsvenskan mot IFK Norrköping.

Hur gick det i matchen mot Chelsea? Förlust 0-1 sedan Tommy Langley nickat in ett inlägg från vänsterkanten. 3 523 åskådare såg matchen och det stora glädjeämnet var Robert Prytz. 17-årige Prytz byttes in i den andra halvleken och visade ingen som helst respekt. Efter matchen fick han dessutom massvis med beröm av Chelseas manager Ken Shellito.

Att möta utländska lag så ofta som möjligt var under 70-talet en högst medveten strategi i MFF. Under 1977 spelade man 16 internationella matcher, bland annat var man i mars över i London och spelade på The Den mot Millwall FC. Den matchen vann MFF med 1-0 efter mål av “Puskas” Ljungberg.

Inget slår dock säsongsinledningen det gyllene Europacupåret 1979.

När MFF spelade mot Hammarby i april var det den första matchen mot ett svenskt lag. Innan dess hade MFF spelat 14 matcher i rad mot internationellt – inklusive danskt – motstånd!

MFF mötte i tur och ordning:

Nyköping Falster

Kastrups BK

Olympique Lille

Louviere

KB Köpenhamn

Bristol City

Wisla Krakow

B93 Köpenhamn

Bristol City igen

Wisla Krakow

Royal Antwerpen

Real Betis

Nautico från Brasilien

Austria Wien

Totalt spelade Malmö FF 29 matcher mot internationellt motstånd 1979.

En av matcherna var för övrigt mot DDR:s landslag. Men inte på Hästhagen, som borde passat bäst, utan i Bromölla.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close