skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Tiden MFF:s största fiende – och vän

Inför MFF-Chelsea handlar väldigt mycket om tid.

Tidpunkten för matchen är nämligen på en och samma gång både MFF:s största fiende och vän.

Det har pratats en del, men ändå alldeles för lite, om att MFF startade säsongen för bara en månad sedan och att mötet med Chelsea är lagets allra första tävlingsmatch. Man ställs alltså mot ett oerhört starkt lag som är mitt uppe i sin säsong när man själv inte ens har startat sin egen. I början av Europaspelet är MFF ofta i samma läge som Chelsea är nu och har många gånger dragit stora fördelar av det. Exemplen är många, men när MFF krossade Hibernian med 7-0 hade den skotska ligan inte startat och när MFF slog ut Rangers FC var den inne i de två första omgångarna.

Så tiden är en stor negativ faktor och MFF bryter ny mark. Tack vare att laget för första gången någonsin avancerade från gruppspelet i CL eller EL måste det vara redo mycket tidigare på året än normalt. Östersunds FK fick vara testbonde i den där obrutna marken 2018. Mitt i allt det befogade berömmet för det laget gjorde på vägen fram till 16-delsfinalen glöms det ofta borta exakt hur svagt, tempofattigt och rostigt laget var i Östersund den 17 februari när Arsenal fullkomligt körde över ÖFK och vann med 3-0. Efter det räknade Arsenal in avancemanget, Östersund kunde vinna med 2-1 på Emirates och slutsatsen hur svårt det var att spela den där första matchen drunknade i Hallelujah-kören.

Nu är det MFF som ska spela den, på Stadion, och se till att det inte är kört inför bortareturen.

Malmö FF har gjort allt för att minska problemen. Försäsongsupplägget med en väldigt hård och tuff träningsstart, två tidiga matcher mot enklare motstånd mitt i hårdkörningen, där testen var viktigare än resultatet, plus ett läger i värmen på bra planer med matcher mot starkt internationellt motstånd där man kunde trimma in något som liknar en startelva känns som det absolut bäst möjliga. Men varken mot Krasnodar eller Dynamo Kiev var MFF färdigt för 90 minuter med tempo och ork. Match 2 blev ett stort kliv uppåt från match 1, men man var inte i mål då heller. Tveksamt om man är det nu, mot ett bättre lag.

Gott om tid har MFF minst av allt haft.

Normalt sett borde det resonemanget ta slut där. Men MFF har haft lite flyt också med tidpunkten. Chelsea FC är ett mycket bra lag med resurser MFF inte är i närheten av att matcha, men ju större ett lag är desto mindre marginaler har det innan kritikstormen drar in. Chelsea är inte i någon bra fas på säsongen nu och 0-6 mot Manchester City gjorde allting mycket värre.

Coachen Maurizio Sarri är pressad, ryktena går om att han tappat omklädningsrummet och resultaten pendlar upp och ner. Chelsea vinner, men när ett ”friskt” lag kan följa upp segern med fler bra matcher förlorar Chelsea igen och hamnar på nytt i skitstormen. Normalt sett borde det vara betydligt lugnare i ett lag som ligger sexa i Premier League bara en enda poäng efter fjärdeplatsen, är kvar i FA-cupen, ska spela final i Ligacupen och har ett utmärkt läge att avancera i Europa League. Men Chelsea FC har blivit en klubb och ett lag där de marginalerna inte längre finns. Det ska MFF vara rätt tacksamt över.

Bland annat därför tror jag att det är dags att dra till med en klyscha jag annars alltid försöker att undvika.

”Det är viktigt att MFF får en bra start på matchen”.

För att få Chelsea att fundera.

Men framförallt för att få ett resultat att försvara och bygga vidare på under alla de 90 tuffa minuterna. Tiden på säsongen talar som sagt starkt emot MFF och den effekten – rosten, orken, tempot – ökar givetvis om Chelsea gör ett par mål. Lyckas MFF hålla tätt blir allt mycket enklare och burna av publiken kan man orka och prestera mer än vad som normalt borde vara möjligt.

Det är den nivån MFF måste upp i.

Fotnot. Många tycker kanske att MFF:s Europacupvår 1979 är ett bevis på att det inte är så svårt att prestera tidigt på säsongen. Det argumentet tycker jag inte håller.

1) Det var för 40 år sedan. Skillnaden mellan då och nu, mellan förhållandena då och modern fotboll är jättestora.

2) MFF:s matcher mot Wisla Krakow kom betydligt senare än nu; den 7 och 21 mars. Austria Wien mötte man i april.

3) När MFF mötte Wisla Krakow den 7 mars hade laget redan spelat vänskapsmatcher mot tre danska lag (Nyköping Falster, Kastrup och KB), Olympique Lille från Frankrike, Louviere från Belgien och Bristol City från England. Mellan match 1 och 2 mot Wisla Krakow lade man in två matcher till, B93 och Bristol City på nytt. Och innan Allsvenskan startade mötte MFF även Royal Antwerpen från Belgien, Real Betis från Spanien och Nautico från Brasilen. MFF pepprade försäsongen med matcher. I stort sett utan att rotera. Vilket senare straffade sig. Det gyllene Europacupåret slutade MFF fyra i Allsvenskan och långt före finalen mot Nottingham hade skadorna slagit hårt i truppen.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close