FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Det här var MFF:s bästa Europamatch i modern tid

Två saker:

MFF gjorde en kanonmatch.

MFF ska vara stolta över insatsen.

En förlust är en förlust, men att spela så här bra mot ett så starkt motstånd vid den här tidpunkten på säsongen är en prestation som gör det här till den spelmässigt bästa insatsen av MFF i Europa. I modern tid – det vill säga de 20-25 senaste åren.

Det finns bara en konkurrent: MFF-Atletico Madrid den 4 november 2014. Egentligen var den ännu vassare. MFF spelade ut Atletico och hade en grym otur. Men ett par saker avgör till Chelseamatchens fördel. Att Chelsea var mitt i säsong och och att MFF inte startat sin och att Atletico-matchen slutade 0-2.

Att Chelsea FC kunde vinna berodde på de individuella spetskvaliteterna.

Till skillnad mot i matchen mot Krasnodar – då det inte gick alls – och Dynamo Kiev – då det inte stämde fullt ut – satte MFF stundtals in en grym press. Anförd och påhejad av Markus Rosenberg påpekade Uwe Rösler och så var det. Om det här var en försmak av vad som kan komma när säsongen är i gång och MFF kan hitta samma glöd och gnista kommer man att göra fullkomligt kaos med de flesta allsvenska försvaren. Chelsea spelade sig trots allt oftast ur den tack vare att man med alla sina resurser kunnat köpa in extremt bollskickliga spelare.

Men det som framförallt avgjorde var effektiviteten. Chelsea FC satte sina två första chanser. MFF var inte i närheten av att utnyttja sina chanser och nästan-lägen på samma vis. Vet inte om ni såg Ajax-Real Madrid i Champions League kvällen före? Ajax spelade bättre – ibland mycket bättre – än Real. Men inte hjälpte det när lägena trots allt kom för storlaget. Då var man kliniska på ett sätt som MFF och Ajax inte är.

Malmö FF orkade heller inte 90 minuter. Det blev lite tomgång efter 0-2, men man lyckades hitta ny styrka, inspiration och ork till att reducera till 1-2. Men när man skulle jaga kvittering till 2-2 de sista tio minuterna var luften slut för gott. Tidigt på säsongen-effekten igen.

Att Anders Christiansen fick göra målet var perfekt. Det här var hans i särklass bästa match i Europa i MFF-tröjan.

Fouad Bachirou är alltid bra. Dessutom – som här – i matcher som de som betalar dyra pengar för spelare garanterat ser. Idag tyckte jag att man såg en dimension till i närkampsspelet. En sekvens i andra halvlek när han avancerade mot Chelseamålet genom att vinna tre dueller/motlägg i rad etsade sig fast i minnet.

Markus Rosenberg kan man aldrig räkna bort. Hans aktion och assist vid målet var matchens stora individuella MFF-prestation.

Dessutom hade jag fel. Erkänner gärna när det sker. Jag skrev att Oscar Lewicki var en nödvändig starter. Det var han ju inte alls. Arnor Traustason var riktigt bra när MFF startade matchen bättre än jag trodde var möjligt.

Bäst i övrigt? Behrang Safari, Rasmus Bengtsson och Lasse Nielsen!

Chelseas tränare Maurizio Sarri berömde för övrigt ett par saker i MFF:

Atmosfären och stämningen supportrarna skapade. Fantastisk, lilla Neapel kallade han den; lilla för att Napoli har fler än 20 000.

Den fysiska styrkan. MFF är ett mer fysiskt lag än vi och vi fick problem på alla fasta, men klarade det bra, tyckte han.

Domaren Aleksei Kulbakov var länge ett stort irritationsmoment. Hans första 30 minuter var inte bra. Han höjde dock nivån och var sedan helt okej. Men jag retar mig fortfarande på hans agerande mot Markus Rosenberg och inhopparen Carlos Strandberg. De första fem-sex närkamperna fick ”Mackan” inte göra något överhuvudtaget utan att bli avblåst. Som för att säga att tro inte att du kan utnyttja din fysik på det viset. När Carlos kom in hände exakt samma sak med två snabba avblåsningar.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close