Nyheter

Flera nya idrotter på gång till LA School of Sports

LA School of Sports satsar vidare.
I höst börjar de med friidrott – och därefter är tanken att dra igång med e-sport och innebandy.
– Det tar lite tid att jobba igenom men det ska bli spännande, säger rektor Fredrik Wrige.

Sedan 2007 har LA School of Sports, en skola för årskurs 4-9 i Landskrona, erbjudit sina elever möjligheten att utöva sin specialidrott på skoltid. I dag finns fyra sporter på skolan – fotboll, ishockey, ridning och konståkning.

Till höstterminen kommer de börja med en femte idrott – friidrott.

– På mellanstadiet startar vi upp en friidrottsprofil där man får prova på friidrott, säger Fredrik Wigre, rektor på LA School of Sports.

Vilken förening kommer ni samarbeta med?
– Kronan i Landskrona. Vi startade samarbetet i höstas, har arbetat upp det och är nu beredda att starta upp till höstterminen.

Friidrotten kommer till hösten vara möjlig som ett tillval för elever i mellanstadiet, medan en friidrottsprofil på högstadiet tillkommer ett år senare.

– Det tar lite tid att jobba igenom men det ska bli spännande.

Medan det är spikat att LA School of Sports börjar med friidrott hösten 2019 är förhoppningen att kunna lansera ytterligare två idrotter på skolan till höstterminen 2020. Skolan arbetar nämligen för att starta upp med både e-sport och innebandy tills dess.

– Vi arbetar för att kunna starta 2020 och lansera det efter årsskiftet, avslöjar Fredrik Wrige.

Vilka föreningar kommer ni samarbeta med?
– Vad gäller innebandyn är samarbetspartnern inte utkristalliserad. Vi har ett antal olika aktörer men jag kan inte gå ut med det än, utan det dröjer nog en månad till innan det blir officiellt, säger rektorn och berättar om konceptet för e-sporten:

– Det blir i skolans regi och även där kommer vi träffa olika aktörer som kan det om den saken.

Vad är det som gör att ni siktar på att starta upp de här två idrotterna?
– Vi har fått förfrågningar från föräldrarna. Därför väljer vi att jobba fram och kunna erbjuda detta, men det kräver förberedelser i cirka ett år innan man startar upp en ny idrott. Det handlar mycket om att eleven vill utvecklas inom sin idrott samtidigt som de vill utvecklas inom sin utbildning.

– Ibland kan man se i årskurs 9, när en elev kommer upp på elitnivå, att då väljer man att lägga all sin tid på att utvecklas extra i sin utbildning. Det händer ibland att en elev släpper idrotten och satsar på studierna och extra utbildning, för att all fritid går åt till idrotten som tar så pass mycket tid.

Förutom e-sport, friidrott och innebandy bjuder LA School of Sports även på nyheter kring fotbollsutbildningen. Precis som Skånesport tidigare berättat om startar Malmö FF i höst upp sin fotbollsakademi på skolan, där de börjar med att ta in elever i årskurs 7.

Tidigare har skolan även haft en taekwondoprofil men på grund av bristande intresse sker inga nya intag till idrotten.

Skolan arbetar med blockundervisning och i årskurs 4-9 kan eleverna välja att studera såväl någon av specialprofilerna som en specialutbildning.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close