HandbollIFK KristianstadNyheter

IFK Kristianstad-damerna på väg mot andra raka seriesegern

De två senaste säsongerna har IFK Kristianstad vunnit 32 av 34 matcher.
Damlaget är nu på god väg att uppfylla målsättningen – att nå division 1.

– Om vi nu når vårt mål får vi diskutera om vi ska förändra det eller om det målet ska ligga kvar, säger ordförande Johan Cosmo.

IFK Kristianstad har på herrsidan varit svensk handbolls stora dominant i flera år. Länge saknade föreningen dock verksamhet på dam- och flicksidan. Någonting som gjorde att klubben inte kände att de levde upp till sin slogan ”Sveriges häftigaste handbollsklubb” och inte kunde erbjuda handboll till alla.

Våren 2016 kom så nyheten att IFK Kristianstad skulle starta upp en verksamhet även för tjejer – då de tog över handbollsverksamheten i Näsby.

– Näsby handboll hörde av sig och hade svårt att bedriva verksamheten. De hade lite pojk- och herrhandboll men framförallt hade de en stor flick- och damverksamhet. Vi fick en rivstart då vi tog över verksamheten och spelarna, säger IFK Kristianstads ordförande Johan Cosmo.

Ett år efter att IFK Kristianstad dragit igång verksamheten för dam- och flicklag anställdes Mattias Johansson för att ha ansvar över damverksamheten. Under Johanssons ledning – han är både tränare i damlaget och ansvarig för akademin U-Elit – har IFK Kristianstad gått fram som en ångvält i seriesystemet.

De har vunnit 32 av 34 matcher under de senaste två åren, kammat hem division 3 och är på god väg att ro i hamn seriesegern även i division 2.

Mattias Johansson, även assisterande i H65 Höör, har ansvaret för damhandbollen i IFK Kristianstad.

– Det är jätteroligt. Det ligger i vår målsättning som vi hade vid starten med damerna, att nå division 1.

När fyra matcher återstår leder IFK Kristianstad serien med sex poäng före LIGU.

– Vi jobbar på. Även om det blir klart i nästa match ska vi försöka vinna de andra matcherna. Men det är klart, vi har spelat 34 matcher och av dem är det en oavgjord och en förlust. Nu är det fyra matcher kvar och det är väl ganska osannolikt att vi ska packa ihop, säger tränaren Mattias Johansson.

Även om det är på herrsidan Kristianstad rönt störst framgångar i handbollsväg är det flickhandbollen, och inte pojkhandbollen, som är den största idrotten i kommunen. Att IFK Kristianstad valt att starta upp en dam- och flickverksamhet har enligt ordföranden gett positiva reaktioner.

– De spontana reaktionerna vi fått från sponsorer och handbollsintresserade är att det var ett helt riktigt beslut. Att ”Sveriges häftigaste handbollsklubb” måste givetvis kunna erbjuda handboll för alla som vill spela handboll.

Mattias Johansson hade länge längtat efter en dam- och flickverksamhet i föreningen.

– IFK Kristianstad har inte haft någon damverksamhet i modern tid. När jag var iväg med pojklag och såg Näsby-tjejerna tänkte jag ”vad roligt om tjejerna kan få samma förutsättningar och upplägg” i IFK.

När damverksamheten startade upp var målsättningen att nå division 1. Avancemanget dit är nu så nära det kan bli men än har IFK Kristianstad inte satt upp någon vidare plan för damlaget.

– Målsättningen som ligger fast än så länge är att vi ska vara med i toppen i serien. Vi ska vara i toppen men inte tvunget vinna division 1. Men om vi nu når vårt mål får vi diskutera om vi ska förändra det eller om det målet ska ligga kvar. Att vi ska diskutera, om vi når målet, är bestämt men vi har inte bestämt nåt nytt mål, säger Johan Cosmo.

Medan glädjen är stor i IFK Kristianstad är det deppigare i Kristianstad HK.

Även om IFK Kristianstad är på väg upp till division 1 är de inte bäst i stan på damsidan. I SHE, för närvarande på en jumboplats, huserar Kristianstad HK.

Föreningarna har i dag ett samarbete där de haft gemensamma träningar och mött varandra i träningsmatcher.

– De är betydligt bättre och är på en annan nivå. Några av våra duktigaste har varit uppe och tränat med dem. Sen är deras tränare aktiv i NIU, idrottsgymnasiet, och tränar våra flickor där. Vi har på ett sätt ett tätt samarbete men de är som sagt på en annan nivå. Det vore roligt om nån ungdom hos oss blir så bra att hon kunde ta plats i KHK:s A-lag, säger Johan Cosmo.

I höst är det möjligt att det bara skiljer en enda division mellan IFK Kristianstad och Kristianstad HK – om IFK går upp och KHK trillar ner – men någon större rivalitet finns i dag inte mellan klubbarna.

– Inte alls. Det är klart att i och med att vi är från samma stad så konkurrerar vi på flicksidan. Var ska föräldrarna sätta sina barn – i IFK eller KHK? Ur den synvinkeln konkurrerar vi men jag ser det snarare som att vi kompletterar varandra än konkurrerar, säger ordförande och fortsätter:

– Med fler lag kan fler tjejer spela handboll och det är bra för båda föreningarna. Att KHK har ett elitlag och verkligen vill elitsatsa, precis som vi gör på herrsidan, är bra.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close