FotbollNyheterTrelleborg FF

Erik Andersson hoppas på skadefri säsong: “Har mer att ge”

Erik Andersson var Landskrona BoIS-talangen som kom till Malmö FF med stora förväntningar på sig. Men skador och knapert med speltid tog honom till Trelleborgs FF – där han hoppas på en framgångsrik säsong, till motsatts från förra årets, som blev söndersliten av skador.  

Efter fjolårssäsongens degradering till Superettan är det mycket nytt som skett inom Trelleborgs FF. Ny manager i Peter Swärdh samt rockad och nedskärningar i spelartruppen. En bestående bit i TFF-pusslet är Erik Andersson. Han som kom från Malmö FF på lån under 2016, men som sedan 2018 tillhör TFF permanent. Nu hoppas mittfältaren på en hel och framgångsrik säsong i Trelleborg – då förra till stor del försakades av skador.    -Jag känner att jag har mer att ge än vad jag visat hittills, säger 21-åringen.

Redan 2012 debuterade Erik Andersson för Landskrona BoIS i en match mot Jönköpings Södra i Superettan. Då som klubbens yngste representant någonsin. Efter en halvtimmes spel hade den då 15-årige mittfältaren sett till att även bli klubbens yngste målskytt någonsin i Superettan.

Erik Andersson i Landskona BoIS-debuten 2012. Foto: Bildbyrån

Två säsonger i Landskrona BoIS blev sedermera Malmö FF, dit Andersson anlände som en aktad talang. Med provspel hos Europeiska storklubbar som Newcastle United och Juventus FC, samt utnämningar på listor över talangfulla spelare, spåddes mittfältaren en ljus framtid i MFF. När sejouren i “Himmelsblått” summeras i efterhand kan dock få hävda att förväntningarna uppfylldes.

– Eh, ja det var ju inte någon speciellt lyckad period. Jag gick dit när jag var 17, det året jag fyllde 18, och jag hade höga förhoppningar. Det gick väl helt okej i början, sedan kom det en skada under sommaren, vilken jag inte riktigt kom tillbaka från. Och när jag väl kom tillbaka så låg jag för långt bak i rangordningen, och då kom vi överens om att en utlåning var bäst för mig, säger Erik Andersson.

Och TFF var det naturliga valet för dig då?

– Ja, det var det.

Trelleborgs FF slutade på en bottenplacering i 2018 års upplaga av Allsvenskan. En okej vår övergick i en bedrövlig höst, där säsongens utfall tidigt gick att förutspå. Många hävdar att TFF aldrig hade en trupp för att klara det allsvenska kontraktet, något som Andersson till viss del håller med om.

– Ja, jag har hört det många gånger. Om vi hade fortsatt som vi började, så kunde utfallet ha blivit annorlunda. Men absolut jag förstår vad du menar, och det är svårt att säga annat när det nu blev som det blev.

Fjolårssäsongen var en tung sådan för Trelleborgs FF. Foto: Bildbyrån

Hur ser du på kommande säsong?

– Vi har ett bra lag med bra spelare, så vi satsar absolut på att vara med i toppen och slåss om avancemang.

Och för egen del?

– Eh, att vara skadefri, spela ordinarie och bidra med både assist och mål. Jag är egentligen inte den som gör så mycket poäng, men jag skulle vilja bidra mer på den fronten. jag känner att jag har mer att ge där. Sedan får vi se hur min roll blir. Under förra året så blev det mycket defensivt, lite tuffare att spela anfallsfotboll. men i år så hoppas vi kunna vara det lag som för spelet och… ja, vi får se hur det blir.

Att som ung figurera på rankinglistor över världens största talanger, hur är det?

– Jag har väl aldrig reflekterat över det, om jag ska vara ärlig. Visst, det är kul, men om du inte får spela, vilket jag inte fick i Malmö just då, så betyder det inte speciellt mycket.

Gav det något eko i fotbollsvärlden? Blev utländska klubbar intresserade tack vare ditt medverkande på sådana listor?

– Jo, men visst, så var det väl. när jag var i BoIS så var det några utländska klubbar som var intresserade, Newcastle och Juventus. Jag åkte dit och provtränade, men jag hade väl bestämt att jag ville spela A-lagsfotboll. De förutsättningarna som finns utomlands går ju inte att jämföra med dem som finns här. Man vet ju aldrig vad som hade skett om jag faktiskt flyttat. Men nu blev det så här och alla gör sina val, avslutar Erik Andersson, som blickar fram mot den kommande säsongen.

Under den rådande helgen träningsspelade Trelleborgs FF mot Helsingborgs IF. Matchen slutade 3-1 till HIF – men TFF:s mål gjordes av en viss Erik Andersson. 

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close