Ishockey

Andreas Malmström : “Vi har ett bra lag som kan göra livet surt för alla motståndare”

I förra veckan blev det klart att Frosta Hockey skall möta Halmstads Ravens HK i playoff. Första matchen av tre spelas nu på torsdag 21/2 kl 19 i hemma arenan i Höör. Det gäller bäst av 3 matcher för avancemang.

Andreas Malmström är sportchef för A-laget i Frosta Hockey. En intensiv vinter har ni haft där ni spelat i Hockey Trean Södra D forts och som ni vann. vilket gjorde er klara för playoff.

Ni är nu i Playoff men kom nästsist i grundspelet?

– Efter grundseriens slut kände vi i laget oss inte riktigt nöjda med hur vi hade presterat dittills. Vi tog ett halvsäsongs-möte, rensade luften och pratade igenom både det som hade varit och det som låg framför oss. Tillsammans gick vi igenom vad vi kunde kräva och förvänta oss av varandra, och vi satte också upp en ny målsättning: att ta oss till playoff genom att vinna fortsättningsserien.

Vad är din förklaring till att det ändå blev playoff?

–  När fortsättningsserien drog igång fick vi en bra start direkt och segrarna radades upp. Självförtroendet hos spelarna växte och vårt spel blev bättre och bättre. I denna serie lyckades vi nå upp i en svit på elva raka segrar, och efter att ha slagit Glimma HK (våra främsta rivaler om seriesegern under seriens gång) i två raka möten kände vi nog att vi skulle greja att ta hem seriesegern om vi fortsatte att vara ödmjuka och jobba hårt.

Men ni lyckades  inte greja playoff-platsen på hemmaplan. Stämmer det?

– I matchen hemma mot Limhamn i tredje sista omgången var vi vid två poäng klara seriesegrare. Kanske höll vi lite extra hårt i klubborna och spände oss för vi står för en mindre bra insats och förlorar matchen mot ett Limhamn som inte hade någonting att spela för. I näst sista matchen borta mot Ronneby ville vi ta revansch för vår prestation mot Limhamn, vilket vi till slut också lyckades med.

Andreas säger att det finns tre nycklar till att de vann serien och tog sig vidare till playoff. Den första nyckeln är att de utvecklat deras försvarsspel om man ser till föregående säsonger. Den andra är att dem har några av seriens absolut skickligaste offensiva spelare som kan skapa lägen av nästan ingenting. Den tredje att dem har en väldigt ambitiös tränare som brinner för hockeyn och som har ett bra öga för speltekniska detaljer.

Vad betyder det för laget att ni har tagit er till playoff?

– För laget är det en härlig kontrast mot ett svagare fjolår. Många av spelarna i truppen är vinnarskallar som var med ifjol, och för dem är det nog extra viktigt att hitta tillbaka till glädjen och vinnarspåret igen. Därtill kommer det säkerligen underlätta lagbygget inför nästa säsong.

Och för föreningen?

– För föreningens del är det jättepositivt ur flera hänseenden: framgångar leder till publicitet som bidrar till att skapa lite drag kring ishockeyn i byn. Det i sin tur kan påverka rekryteringen av morgondagens hjältar (d.v.s. barnen) positivt, generera ökade intäkter, ett större engagemang för hockeyn på orten o.s.v.

Finns chansen att ta steget upp?

– I år finns det flera lag som satsar väldigt hårt på att ta sig till division 2. Jag har varit runt och sett flera matcher både i division 2:s fortsättningsserie och i AllTrean under säsongens gång, och det jag kan säga är att division 3 känns både spetsigare och bredare än på flera år, så jag tror att division 2-lagen kommer få det riktigt tufft i kvalserien mot lagen från trean. De största hajarna i trean är det naturligtvis svårt för oss i Frosta att mäta oss med – de har helt andra resurser och ambitionsnivåer. Med det sagt så kan vad som helst hända. Vi var knappast förhandsfavoriter till seriesegern i fortsättningsserien men se vad vi åstadkom där, och för min del får vi gärna fortsätta “skrälla” som underdogs. Vi har ett bra lag som kan göra livet surt för alla motståndare.

Vad tror du om utgången av playoff-serien?

– Jag tror att det kommer bli två eller tre väldigt täta matcher med mycket känslor. Vi har mött Halmstad tidigare under säsongen och vid ena tillfället föll vi klart efter en ruskigt blek insats (1-9) medan vi åkte upp till Halmstad med tolv man och tog poäng av dem (förlust efter förlängning). Jag skulle säga att mycket har hänt sedan dess. Dels har vi fått in lite nytt blod i truppen, dels har vi ett annat go i gruppen nu och ett bättre självförtroende. Något tips vågar jag mig inte på, utan vi får se hur det går. En sak är dock säker: vi kommer att göra allt i vår makt för att ta oss vidare till kvalserien.

Förklaring playoff: Playoff spelas som så att det segrande laget i en fortsättningsserie får möta det femte- eller sjätteplacerade laget från en AllTrea i en matchserie i bäst av 3. Vinnaren av ett playoff går sedan till en kvalserie bestående av fyra lag. Tre av lagen kommer från division 3 och ett av lagen från division 2. Vinnaren av en kvalserie spelar nästa säsong i division 2.

Andreas Malmström är sportchef för A-laget i Frosta Hockey

Relaterade artiklar

Back to top button
Close