IK PanternIshockeyNyheter

En förmiddag hos IK Pantern

Tanken var att följa ett av IK Panterns ispass från läktarplats. Istället bjöds jag ned till det allra heligaste, Malmö Isstadions innandömen, för att få en rundvandring i en förmiddag i klubbens A-lags vardag. Med mig hade jag ett par frågor.

Hockeysäsongen är lång och intensiv. Just nu närmar den sig sitt slut, och rimligtvis bör spelarna och deras kroppar vara slitna efter ett drygt halvår av tungt matchande. Hur läggs träningen upp när en säsong går in i sin slutfas, och där varje match blir viktigare och viktigare? Dessutom – hur ser miljön ut i omklädningsrummet – i IK Panterns omklädningsrum – och vilka riktlinjer existerar där?

För att få svar på mina frågor begav jag mig till Malmö Isstadion och ner i gångarna för att ta del av en förmiddag i IK Panterns vardag.

Malmö Isstadion är, sedan ett par säsonger, IK Panterns hem, där man stationerat sig för träning och dylikt.

Efter min ankomst till Isstadion och, väl inne, några trappor ned i hockeykomplexets innandöme, byttes den syrerika luften, som jag tidigare känt, mot duschångor och svettlukt – precis som det ska vara! Mellan uppställda hockeyklubbor och träningskläder följde jag lagets huvudtränare, Viktor Stråhle – som hyggligt nog agerade guide under min vistelse – ner genom dem smala gångarna.

I takt med att vi kom allt längre in hördes ett allt starkare dån av musik.Väl framme vid tonernas källa – lagets “bergsprängare” – möttes vi av full aktivitet. På golvet rådde fyspass, där spelartruppen höll igång med gymmets faciliteter av vikter och maskiner. I liggande position dominerade någon i hantellyft, andra satt på cyklar och trampade i varierande tempo.

“Vem är lagets gymråtta”, slängde jag ur mig, då vi stod och inspekterade spelarnas aktivitet.

IK Panterns spelartrupp genomför ett pass i lagets gym. Foto: Privat

Direkt fick jag gehör från två håll. Det var Lukas Haudum och Oscar Eklind, spelare i IK Pantern, som nominerade sig själva till svaret på min fråga.

Samtidigt lösgjorde sig lagets fystränare, Martin Tornblad, från gruppen, och jag högg honom för att få hans utlåtande om lagets fysiska status.

– Den är bra. Inget att klaga på där, sa han.

Hur skiljer sig fysträningen under början och slutet av säsongen åt?

– Hos oss – inte speciellt mycket alls. Visst kör vi med periodisering och så – vi anpassar belastningen gradvis efter matchande – men annars ser det likadant ut säsongen igenom. Spelarna har individuella stretch-program, annars är deras träningsscheman mer eller mindre desamma.

Vad för typ av träning fokuserar ni på?

– Allt möjligt, helkropp. Främst kör vi övningar för bålen, där är det viktigt att killarna är starka. Så vi kör i alla fall bålträning någon gång under varje pass, skulle jag säga. Sen såklart ben, det är också viktigt. Precis som armar och resterande överkropp. Allt spelar roll, helt enkelt.

Efter några minuter i gymmet tog vi oss till spelarnas omklädningsrum. Huvudtränare Viktor Stråhle samt lagets materialförvaltare, Mikael “Scotten” Petersson, följde mig in. Ett mysigt, rymligt rum – där den petige kan tillåtas klaga på en viss lukt av odör, absolut(men vad vore ett omklädningsrum utan det?) – med bekväma sittplatser för spelarna, Pantern-loggan, som prydde dem mittersta fyra kvadratmeterna av golvytan och där varje spelare kunde ha god uppsikt över samtliga av sina lagkamrater.

Hur pass präglade är platserna av hierarki?

– Jo, men visst ligger det någonting i det, säger Viktor Stråhle och fortsätter.

– Lagkaptenen(i Pantern är det Nicklas Jadeland) ska vara central i rummet och ha uppsyn över allt och alla. Bestämda platser och sådant vet jag inte riktigt. Jag tror mest att det blivit som det blivit efter hand. I så fall är det spelarna som tagit egna beslut.

– Sedan har vi tänket att nyförvärv ska sitta mellan två spelare, så att de inte hamnar på ytterkanterna. Så att de lättare kan komma in i gruppen. Vissa pratar inte svenska och då har vi vissa i laget som tagit uppgiften att rå om dessa lite extra, fyller “Scotten” i.

Därefter följde en snabbvisit till tränartrions(innehållande Viktor Stråhle, assisterande tränare Peter “Piva” Johansson och Anthon Hansson, målvaktstränare) kontor. Ett kalt rum sett till inredning – men där känslan av taktiskt kunnande och hårt arbete förblev de bestående intrycken. Rummet av taktisk finslipning blev min sista anhalt, innan jag tackade för besöket och styrde cykeln hemåt.

För IK Pantern återstår fem hockeyallsvenska matcher innan säsongen är till ända. Visst, det finns teoretiska möjligheter för laget nå ett positivt kvalspel – men just nu ligger fokus på att undvika ett negativt. Nästa hinder på vägen är Björklöven, som Pantern spelar mot under fredagskvällen, hemma i Malmö Isstadion.

 

Joel Ask

Foto: Privat/Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close