FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Glöm aldrig hur löjligt svårt det är att slå ut lag som Chelsea

I morse kändes det nästan som om det satt en MFF-supporter i varje hörn på Kastrup.

Och då åkte många ändå dagen före och ytterligare ett antal ansluter inte förrän i morgon på matchdagen.

MFF borde känna stödet, hoppet och den trots allt lilla optimismen som börjar sprida sig.

Annat är det med Chelsea FC.

Där är det inte hopp som är nyckelordet utan krav. Det är en rätt jobbig situation för spelarna, ledarna och hela klubben. Stora resurser, extremt höga löner och massor med supportrar över hela världen som saknar den där riktiga lokala anknytningen kan ge stora framgångar. Men marginalerna minskar också och tålamodet för att hantera tillfälliga motgångar är noll.

Där är Chelsea nu och MFF kan nog inte få ett bättre tillfälle att möta laget.

Jag gillar dock inte alls den svängning som börjat ske där många plötsligt börjar tro att MFF gått från att ha nästan inga chanser alls till att plötsligt ha hyfsade möjligheter.

Det är supporterlogik.

Det är så alla 3 000 som är på plats ska känna precis som alla MFF:are som inte är här.

Jag vet eftersom jag är exakt likadan själv. Jag kan vara journalist hur många år som helst. Uppväxten på Malmö stadion och det himmelsblå hjärtat som började ticka redan från start kommer alltid att finnas kvar i själen och jag har aldrig inför någon av de de över 2 000 MFF-matcherna jag sett känt något annat än att MFF kommer att vinna.

På sätt och vis gör det mig till en dåre, men det är den dåren vill jag vara.

Sedan är det en helt annan sak att jag när jag skriver före, under och efter matcherna plus om allt annat som sker i klubben måste kasta mig loss från dår-rollen, kolla in det hela från ett helikopterperspektiv och göra en neutral bedömning. Det är varken svårare eller annorlunda än att de som inte gillar MFF också måste göra det.

Och då är det egentligen ganska enkelt.

Chelseas situation har ökat MFF:s chanser något.

MFF:s prestation att efter två månader utan matcher och en påtvingat komprimerad försäsong kunna gå ut och göra en så stark match som man gjorde hemma på Stadion har också gjort det.

Men Chelsea är fortfarande jättefavorit.

Chelsea har dessutom råd att spela oavgjort eller förlora med 0-1 och vid 1-2 blir det förlängning.

Bakom allt snack om att MFF kanske har en hyfsad chans gömmer sig ordet bragd. Om MFF slår ut Chelsea är det fortfarande en bragd.

Trots avancemanget till två Champions League-gruppspel tvekar jag inte en sekund om att det i så fall vore Malmö FF:s största prestation i Europaspelet sedan Inter 1989 – för 30 år sedan.

Siffermystiker kanske kan få ut något av raden Europacupfinal 1979, Inter-dödare 1989 och sätta Chelsea på pottan 2019.

Eftersom konkurrensen har ökat och gapet mellan de största lagen och klubbar som MFF ökat på ett sätt man inte ens kunde tänka sig 1989 tycker jag också att det här skulle vara större än Inter.

Annars var Inter 1989 bättre än Chelsea 2019.

Jag har skrivit det många gånger förr, men det kan vara läge för en repris:

Inter hade tysk-trion Jürgen Klinsmann, Andreas Brehme och Lothar Matthäus i laget. Lite mer än ett halvår senare var alla med i startelvan när Västtyskland vann VM-finalen mot Argentina med 1-0.

Inters lag: Walter Zenga, Corrado Verdelli, Ricardo Ferri, Andreas Brehme, Giuseppe Bergomi, Lothar Matthäus, Gianfranco Matteoli, Andreas Mandorlini, Allesandro Bianchi, Jürgen Klinsmann, Aldo Serena. Coach: Giovanni Trapattoni.

Visst går det att slå ut gigantlag. Men glöm aldrig att det är löjligt svårt.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close