FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

MFF:s fördelar mot Chelsea

Vad krävs egentligen för att MFF ska klara att besegra Chelsea FC?

Här är ett par saker:

Alla MFF:s nyckelpersoner måste prestera på topp.

Visst det går att hävda att i en match av den här digniteten är alla på planen nycklar till en eventuell framgång, men för mig finns det fyra spelare som helt enkelt måste vara extremt bra: Johan Dahlin, Rasmus Bengtsson, Fouad Bachirou och Markus Rosenberg. Målvakter kan alltid bli matchhjältar, Bengtsson leder försvaret, Bachirou kan göra en Besiktas borta-insats och Rosenberg är Rosenberg – MFF:s i modern tid bästa spelare och legitimerad lyftare av hela laget.

Chelseas problem måste fortsätta. Ibland hamnar lag i perioder då man inte får ut i närheten av den kapacitet som normalt sett finns i truppen. Chelsea är där nu. Eventuellt löser man det genom att sparka Maurizio Sarri, eventuellt lossnar det med honom vid rodret och då kommer hans sju månader korta sejour att bli mycket längre.

Men för tillfället har han fått supportrarna emot sig och media pratar inte om mycket annat än hans vara eller inte vara. Vi har nog dessutom överdrivit just MFF-matchens betydelse för Sarri. Inställningen här i London är att MFF ska man bara slå ut och sedan avgörs manager-frågan av hur det går i Ligacup-finalen mot Manchester City på söndag och i Premier League-matchen mot arga rivalen Tottenham på onsdag.

Det lär bli väldigt många byten i startelvan mot MFF i jämförelse med den som förlorade mot Manchester United i helgen, vilket innebär både en möjlighet och en risk för de som får chansen. Rotation är bra och nödvändigt, men det kan bli för mycket på en gång också. Idealet i en rotation är trots allt att ha ett flöde i skiftandet, så att enskilda spelare får vila när fitnessnivån talar för det utan att det görs några jättestora förändringar i själva elvan från gång till gång. Då får de som sätts in chansen att övertyga i en bra omgivning, Byter man en massa på en gång kan det bli problem i just den matchen. Ibland är det nödvändigt, men då kan det se ut som det gjorde när MFF mötte Degerfors på Klostergården i Lund. MFF vann ändå, men med ett nödrop och efter ett trögt spel.

Med trycket från hela omgivningen, Ligacupfinalen på söndag och i ett allmänt tätt program kan Sarri tycka att det är en bra idé att göra en MFF mot Degerfors. Fast då kan det bli en MFF mot Degerfors-effekt också.

Fasta situationer kan ge resultat för MFF. Det finns en oro i Chelsea FC för MFF:s fysik och styrka på hörnor och frisparkar. På sätt och vis kan det nästan kännas lite förolämpande att det i Chelsea-snacket framstår som om det är den enda saken MFF är bättre på och kan hota med. Fast om de nu tycker det…

Stödet från läktaren blir också viktigt. Och det motsatta från Chelsea. Bra tryck från MFF-sektionen, helst redan under uppvärmningen, och frustration från hemmapubliken är en stark kombination. Kanske är den ultimata matchutvecklingen trots allt tålamod från MFF i försvaret och 0-0 långt in i matchen, sedan en kontring med ett ledningsmål till 1-0 10-15 minuter före slut följt av en en djup oro hos Chelsea över vad som då kan hända?

Sedan finns det ju en joker som kan avgöra alla fotbollsmatcher, men som sällan nämns i analyser – åtminstone i förväg:

Tur!

Med tanke på maktförhållandena mellan klubbarna är det fortfarande MFF:s bästa vapen.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close