FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Dubbla förbannelser och ett inte tillräckligt bra MFF

1-2 i nacken mot Östers IF och nu ska det mer eller mindre till ett mirakel i den sista omgången för att MFF ska avancera i Svenska cupen. Degerfors ska slå Öster samtidigt som MFF besegrar Falkenbergs FF.

Den känslomässiga – närmast uppgivna – analysen är att när två förbannelser möts på samma ställe är det inte särskilt konstigt att det inte går så bra.

MFF kan inte längre vinna Svenska Cupen och om man tror att matcher mot Öster är enkla kan man absolut ingenting om en lång period av MFF:s historia. Om jag skulle räknat upp alla gånger det tagit emot eller gått illa för MFF mot Öster, särskilt i Växjö, skulle det här bli en roman. Det är heller inte frågan om någon antik historia. Senaste gången MFF åkte ur Svenska cupen i gruppspelet var 2013. Då gjorde man det efter en pinsam 1-1-match hemma mot Öster.

Att nästan alla lag har svårare mot vissa motståndare än andra och tuffare i vissa turneringar än i andra är fakta och har betydelse.

Men det är ingen ursäkt.

MFF har tagit död på många spöken, särskilt de senaste framgångsrika åren. Med dagens trupp, kvalitet på spelarna och en tidig försäsong i kropparna – även om den största effekten av den tuffare träningen kommer senare – ska MFF vinna mot Öster och gå långt i cupen.

Därför är den sannare och mindre känslomässiga analysen väldigt enkel:

MFF var inte tillräckligt bra!

Det talas mycket om att MFF utvecklats och tagit nästa steg i truppen. Det är sant. Men om det ska stämma fullt ut och göra någon nytta när matcherna kommer tätt och uppgifterna pendlar mellan sprudlande inspiration, som Chelsea, och vanlig vardagslunk, som idag, måste MFF kunna ställa upp med en halv B-uppställning och i nio fall av tio – skrällmomentet kommer alltid att finnas – städa av den här typen av matcher. Där är inte MFF än. Tyvärr inte i närheten, det har matcherna mot Degerfors och Öster visat.

Lunds BK sent i höstas också.

När MFF hamnar i ett läge där hälften av startelvan, eller ännu mer, måste skiftas märks det för mycket. Lösningen är att plocka in ytterligare ett par spelare i truppen som håller samma klass som startspelarna, typ Jo Inge Berget och Magnus Eriksson. Eller hålla tummarna för färre skador. Om MFF kunde startat med Guillermo Molins och Franz Brorsson plus slängt in Markus Rosenberg mot slutet idag tror jag att det hade räckt.

Få var bra i MFF.

Ett undantag tyckte jag var Arnor Traustason. Romain Galls förmåga att komma till avslutslägen och göra något bra av dem är också ett plus, Med lite flyt hade han avgjort.

Till sist.

Växjö blev tydligen utsedd till Europas grönaste stad förra året. Varför spelar man då tävlingsmatcher i fotboll inomhus på en balkongmatta när det så sent i somras lades nytt hybridgräs på Östers hemmaplan Myresjöhus Arena?

Det avgjorde inte matchen. Resultatet berodde på att MFF under- och Öster överpresterade. Men det känns fel att inte påpeka det.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close