FotbollNyheter

Österlen FF satsar på lokala pågar

Ett nytt tränarnamn och tio nya spelare.
Österlen FF har under vintern gjort en renovering och satsar nu på lokala spelare.

– I år har vi många mer Österlenpågar, säger ordföranden Tom Ekström.

Fjolårssäsongen var tuff för Österlen FF. Till slut blev det en tiondeplats i den östra tvåan och de hade bara ett poäng ner till Hässleholms IF på kvalplats. I vinter har tränaren Mladen Blagojevic lämnat för FC Rosengård och istället har Jonas Stridsberg hämtats in från Janstorps AIF.

Tränarbytet har även medfört en spelarruljans och i skrivande stund har Österlen FF hämtat in tio nyförvärv.

– Vi har ju ett ganska nytt lag med en ny tränare och nya möjligheter. En intressant trupp med mycket ungdomar som vill väldigt mycket, liksom tränaren är de entusiastiska. Det är drivna ungdomar. Det känns bra och spännande, säger Österlens ordförande Tom Ekström.

Inom föreningen råder det optimism med Jonas Stridsberg vid tränarrodret.

– Vi skulle byta och han var förstavalet. Han var på en gång den vi ville ha. Han har kvalitéer som vi tycker är viktiga och är duktig på att utveckla ungdomar och få med sig dem. Vi tror mycket på honom. Han vill spela boll – rulla boll – spela en teknisk och rörlig fotboll.

Redan i höstas lämnade tunga pjäser som Bassam Ahmad och Tibor Cica för IFK Simrishamn. I vinter har även Valon Gashi (FC Rosengård) och Jonathan Karlsén (IFK Simrishamn) flyttat vidare. Ordföranden deklarerar att Österlen befann sig i en fas där de ville bygga nytt och att det rört sig om gemensamma beslut men ett spelartapp svider trots allt.

Lagkaptenen Jonathan Karlsén hade klubben gärna behållit men familjeliv och husbygge vägde tyngre än spel i division 2.

– Han hade kontrakt och vi ville ha kvar honom men han själv ville inte vara kvar. Han ville varva ner och ta det lugnare. Det är en Simrishamnspåg så ville ha kvar honom men så är det. Han har varit en trotjänare i många år, säger Tom Ekström.

Jonathan Karlsén är en av spelarna som valt att lämna. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån.

Samtidigt som Österlen tappat flera spelare som varit tongivande de senaste åren är merparten av nyförvärven yngre spelare från trakten. Av de nya spelarna är det istället ex-allsvenske Robin Jakobsson och Malmö FF-skolade Martin Jönsson som kommer in med erfarenheter från högre sammanhang.

– Det är rutinerade och duktiga pågar så det känns bra.

Det rör sig dock om ett medvetet val från Österlen FF att främst försöka fynda spelare från de lägre serierna.

– Vi satsar gärna på utvecklingsbara spelare som vi kan vi bygga på. Man kan inte bara leva på att köpa in division 2-spelare. Där är många som nästan är färdiga med sina karriärer och har andra jobb. Då är det bättre att hitta hungriga killar som är beredda att springa meterna som krävs och som visar energi.

De tio klara nyförvärven – målet är att få in ytterligare en målvakt innan säsongsstarten – har skrivit på flerårskontrakt och förhoppningen är att Österlen FF nu ska kunna bygga långsiktigt.

– Det är mycket mer Österlenpågar också. Vi heter Österlen FF och vi har alltid försökt hitta de bästa på Österlen. I år har vi många mer Österlenpågar. Merparten kommer från Skurup hitåt mot Österlen, så det känns bra.

Förutom nysatsningen har också Österlenskillar som André Lindholm, Fredrik Hansson och Jacob Blixt valt att stanna i klubben. Hittills har de bara hunnit med att spela en träningsmatch men då besegrades också division 1-laget Kristianstad FC med 3-1.

Trots de positiva tongångarna finns det ett lite mörkare moln på himlen inför den kommande säsongen – att Österlen FF återigen hamnat i den östra och inte den västra tvåan.

– Hade vi hamnat i Malmöserien hade det varit roligare publikmässigt men nu gick inte det. Med Malmölagen blir det mer folk på matcherna men nu kör de på samma upplägg som i fjol, på den västra och östra tvåan.

Jacob Blixt är kvar i Österlen. Foto: Lola Nilsson.

Ordföranden utvecklar sina tankar:

– Med alla Skånelagen och två-tre från Blekinge hade vi varit 14 lag och fått ihop en jättefin serie. Så var det första året och då var det roligt att möta alla. Nu blir det lite långt med resor till Västergötland, Jönköping, Växjö, Kalmar, Nässjö och allt vad det är. Det är långa resor men det får man ta.

– Å andra sidan är kanske den här serien lite lättare än den östra. Jag tror det men jag vet inte. Det händer så mycket med spelartrupperna varje år att man inte vet vem man möter. Det byts väldigt mycket spelare varje år.

Österlen FF går nu in på sin tredje raka säsong i division 2 men än så länge ligger de lågt med målsättningen.

– Nej, det har vi inte pratat om. Vi är under uppbyggnad och får se vad försäsongen visar. Men vi ska vara ett division 2-lag nästa år också, det är målsättningen.

Har ni någon mer långsiktig målsättning?
– När vi skapade laget 2014 sa vi att vi skulle spela i division 1 2020. Det är nära nu men det blir svårt att leva upp till det. Men det var det vi sa när vi gick ihop, Skillinge och Brantevik, så vi får väl se.

FAKTA: Österlen FF
Tränare: Jonas Stridsberg (ny från Janstorps AIF)
Placering 2018: 10:a i Division 2 Östra Götaland
Nyförvärv: Andy Holmstedt (Janstorps AIF), Ifri Slaouti (Öja FF), Linus Nilsson (IFK Trelleborg), Pontus Wiktorsson (Skabersjö IF), Martin Jönsson (Landskrona BoIS), Oskar Blixt (Tomelilla IF), Robin Jakobsson (Assyriska FF), Alexander Popotnik (Janstorps AIF), Edin Latifi (IFK Simrishamn) och Måns Granqvist (Skabersjö IF).
Förluster: Av de framträdande spelarna har kvintetten Tibor Cica (IFK Simrishamn), Jonathan Karlsén (IFK Simrishamn), Dejan Blagojevic (KSF Srbija Malmö), Valon Gashi (FC Rosengård) och Bassam Ahmad (IFK Simrishamn) lämnat.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close