HandbollKristianstad HandbollNyheter

Kristianstad balanserar Europaspel med nedflyttningsstrid

Kristianstad HK är framme i kvartsfinal i Challenge Cup.
Samtidigt fajtas de i botten av SHE – och kämpar för nytt kontrakt.
– Nu är målet att gå till kval och inte ramla ur direkt, säger tränaren Ulf Schefvert.

Förra året imponerade Kristianstad HK stort. De nådde en femteplats i SHE men fick till slut ge sig mot Lugi i kvartsfinalen. Samtidigt nådde de en kvartsfinal i Challenge Cup – där turkiska Ardesen till slut blev för svåra.

Även i år har KHK imponerat i Europa och återigen är de framme i kvartsfinal i Challenge Cup. Samtidigt har klubben misslyckats kapitalt i SHE. När tre matcher återstår ligger Kristianstad på en elfteplats i tabellen och bara 13 mål skiljer ner till jumbon Boden som liksom KHK har fem poäng.

–  Det är klart att det är en klar besvikelse målsättningsmässigt. Vi pratade om att hamna bättre än förra året, då vi blev femma, och nu ligger vi elva. Så det är klart att det är en stor besvikelse men man kan inte tänka på det hela tiden. Då blir man ännu mer gråhårig. Utan det gäller att försöka ta nästa steg. Nu är målet att gå till kval och inte ramla ur direkt, säger tränaren Ulf Schefvert till Skånesport och fortsätter:

– Man får justera målsättningen varefter ligan går och förlusterna eller vinsterna trillar in. Alla är klart medvetna om att vi måste ta poäng och att vi inte kan lita på alla andra lag. Gör man det så vinner de helt plötsligt och då är man sist igen. Det finns inte så jävla många genvägar i idrotten, då hade man ju tagit dem. Det är hårt arbete, att vara noggrann, att vara koncentrerad, att vara ännu mer koncentrerad när det ska avgöras och inte chansa på halvlägen utan våga när läget är där.

Ulf Schefvert coachar Kristianstad HK. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Bakgrunden till den misslyckade säsongen är många. Tunga spelarförluster tätt inpå säsongsstart är en anledning, att den tunna truppen varit mer utsatt för skador och sjukdomar är en annan, att individer inte tagit de steg i utvecklingen som klubben hade trott är en tredje.

– Sen har jag inte lyckats förmedla vad vi ska göra. Jag frånsäger mig inget ansvar, absolut inte. Utan jag har inte fått ihop det. Det är som jag brukar säga till tjejerna – att de spelar med en varsin keps. De måste ha samma orangerutiga keps på sig när de spelar. Det är lite det som det handlar om i lagsporter – att man ska ha samma mössa, keps, paraply eller vad man vill kalla det – och där har jag inte lyckats riktigt.

I Challenge Cup har det däremot gått desto bättre. Efter att ha besegrat ZRK Bjelovar (Kroatien) och Femina Visé (Belgien) är de nu framme i kvartsfinal mot Naisa Nis (Serbien). Någon längre analys av motståndet som väntar i ett dubbelmöte på hemmaplan om en och en halv vecka är inte gjord än.

– Vi ska göra det bästa av det och sen får vi se om hemmaplan är en fördel. Förra året var det inte det. Då vann vi borta men åkte ut på hemmaplan. Men det hade varit roligt att ta ett steg till i Challenge Cup och nå semifinal. Så vi får se hur det går.

Innan fokus riktas om till Europaspelet väntar dock två ödesmatcher för Kristianstad. På lördag möter de Kungälv på bortaplan och om en vecka väntar Skövde hemma. Med tanke på slutomgången, där Kristianstad ställs mot tredjeplacerade Sävehof samtidigt som jumbon Boden möter Heid som ligger trea från slutet, lär poäng mot Kungälv eller Skövde vara av största betydelse om Kristianstad HK vill ha sitt öde i egna händer.

Efter att ha inlett säsongen med flera storförluster har Kristianstads senaste matcher förlorats med knapp marginal. I fyra av sina fem senaste matcher har förlusterna bara varit med en eller två bollar – men matcherna har likväl förlorats.

Gångerna Kristianstad HK fått jubla den här säsongen är få. Laget har bara vunnit två matcher i SHE. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

– Den har varit lite stigande i de fem sista matcherna, känslan, faktiskt. Vi har varit med hela tiden i de sista matcherna men tyvärr har det inte rasslat in på poängkontot. Vi har fört en hel del matcher, mot både Heid och Lugi, och mot Skuru var det faktiskt också jämnt. Däremot har vi inte lyckats knyta ihop den berömda säcken och tappat till en eller två bollar i de sista matcherna. Lite segt. Då det ska avgöras har vi inte varit tillräckligt skarpa. Kanske har jag slitit för hårt på några som är trötta när det ska avgöras? Det är lite såna saker man går och funderar på.

Inför avslutningen är Ulf Schefvert dock optimistisk – trots att sjukdomar härjat hos KHK på sistone. Kristianstad söker revansch efter nederlaget hemma mot nykomlingen Kungälv och bortamötet med Skövde är en av blott två segrar som de tagit i SHE den här säsongen.

– Det är klart att det hade varit skönt att vara två poäng före Boden inför den sista matchen, och ha en del mer mål också. För mig får vi gärna vinna både på lördag och onsdag. Då har vi nio poäng och kommer vi upp där tror jag vi kan klara oss rätt bra. Heid har ju nio poäng och då är det inte långtifrån målskillnad och grejer. Men det måste göras också. Vi måste göra det nu och inte lita på att andra vinner över den, förlorar mot den eller aldrig vinner över den. Det blir lätt lite för mycket sånt snack men det gäller att ta poäng nu.

För några år sedan satte Kristianstad HK upp målsättningen att vinna SM-guld 2020. Vill det sig riktigt illa kommer föreningen inte ens ha ett lag i högstadivisionen det året.

– Klart det är ett sportsligt bakslag om vi får gå ner. Då får vi gå ner och bygga om då. Men om du över 22 omgångar inte har mer poäng då åker du ur. Det är reality så att säg. Man kan leta fel här och där, fram och tillbaka, men det är ändå poängen som räknas.

FAKTA: Bottenstriden i SHE

10. BK Heid, 9 poäng, -84.
Återstående matcher: Lugi (B), H65 Höör (H), Boden (B)

11. Kristianstad HK, 5 poäng, -94
Återstående matcher: Kungälv (B), Skövde (H), Sävehof (B)

12. Boden Handboll IF, 5 poäng, -107
Återstående matcher: VästeråsIrsta (B), Heid (H)

Fotnot: Lag 9-11 får kvala sig kvar. Lag 12 åker direkt ur.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close