Eslövs BKFotbollNyheter

Granit är hemma i Eslöv – efter skadehelvetet i MFF

Tiden i Malmö FF:s ungdomslag kantades av skador.
I vinter återvände Granit Rushiti istället till moderklubben Eslövs BK.
– Min målsättning är att trycka in så många mål som det går, säger anfallaren.

I mitten av december meddelade Eslövs BK att anfallaren Granit Rushiti, 19, återvänder till klubben. Han gör det efter en sejour i Malmö FF:s U19-lag – och längtar nu efter att få spela seniorfotboll.

– Jag kände faktiskt att jag behövde få in seniorfotboll i benen och ha möjlighet att få mycket speltid detta året. Jag vill göra så mycket mål och poäng för klubben som det går och kunna hjälpa laget att hålla sig kvar i division 2, säger 19-åringen och fortsätter:

– Det är hemma också och jag känner mig bekväm här hemma. Jag känner allihopa typ och sen har jag också hört att tränaren är riktigt, riktigt bra – så jag ville testa.

I höstas fick Eslövs BK fira avancemanget. Foto: Lola Nilsson.

Tränare i Eslövs BK är Peter Olsson och det var han som guidade klubben till det historiska avancemanget. I höstas lyckades klubben vinna division 3 och de håller som bäst på att förbereda sig inför sin debutsäsong i division 2. Aldrig tidigare har Eslöv varit så högt uppe i seriesystemet.

– Intrycket är bra. Vi är ett ungt lag som kan utvecklas mycket tillsammans. På det tekniska ligger vi kanske lite längre bak än de andra klubbarna tror jag. Men som lag är vi hungrigt. Vi är unga, vill visa mycket och kommer kämpa och springa ihjäl oss för att vinna matcher. På grund av att det är en riktigt, riktigt bra tränare som hjälper oss mycket och utvecklar oss på alla möjliga sätt.

Vad känner du är era styrkor?
– Vi har en bra relation och springer jättemycket för varandra. Vi slutar inte springa och har kvalité. Det finns många som kan spela fotboll och vi springer för varann, kämpar och sliter. Jag tror vi kan nå långt på det.

För Granit Rushiti inleddes karriären i just Eslövs BK som femåring. I de tidiga tonåren tog han klivet till Lunds BK och det dröjde inte länge förrän Malmö FF knackade på dörren. I sin första träningsmatch med MFF, i november 2015, var olyckan dock framme.

Anfallaren hoppade för att ta bollen och drog korsbandet. Efter åtta månader, och en sväng i BK Olympic vilka han dock aldrig spelade en match för, var Granit Rushiti tillbaka och skrev på för Malmö FF. 19-åringen hann dock inte mer än tillbaka innan han fick en ny smäll på korsbandet och de befarade att karriären var över. Den gången var korsbandet dock inte av och det räckte med tre månaders vila.

Förra säsongen spelade Granit Rushiti i U19-allsvenskan. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

– I början i Malmö, när jag kom tillbaka från korsbandsskadan, var jag inte beredd. Mina tankar var att komma in i Malmö och göra så många mål som möjligt direkt. Jag tänkte inte på att jag tappat mycket. Direkt i början kände jag inte igen mig själv inom fotbollen. Det var mycket mentalt – men jag kom tillbaka.

– Målen kom fram och allt började gå bra, men då skadade jag vaden innan jag kom tillbaka igen. Det var mycket upp och ner i Malmö och tyvärr gick det inte som planerat.

Efter åren i Malmö FF är Granit Rushiti nu tillbaka på mammas gata i Eslöv. Anfallaren ser framemot att äntligen få testa på seniorfotboll – och vara skadefri.

– Det ska bli skönt. Det är klart att det är lite tuffare med den fysiska delen men jag har aldrig haft problem med det fysiska. Jag är rätt lång och stor och stark i kroppen. Det ska bli kul och jag tror att jag kommer kunna få ut det bästa av mig själv detta året. Jag ska kunna visa var skåpet ska stå i division 2 helt enkelt och ta mig vidare om det går.

Vad tror du om era chanser i år?
– Jag tror vi kommer vara lite underdog. De (motståndarna) kommer ha bollinnehav men jag tror inte det är många lag som kommer springa lika mycket som oss. Vi tränar riktigt, riktigt mycket på att försvara oss och på kontringsfotboll. Jag tror att vi kommer vinna många matcher i slutminuterna. De sista 10-15 minuterna kommer vi köra över motståndarna på.

– Jag tror vi håller oss kvar. Jag tror det är målet för i år, att hålla sig här. Sen får vi ta det därifrån nästa match. Men det är klart att vi går in för vinst i varje match. Jag gör det i alla fall och tänker på vinst och att göra poäng för laget när jag går in i varje matchen, men man får vara lite realistisk.

Eslövs BK har ett ungt lagbygge. Foto: Lola Nilsson.

Vad är dina egna målsättningar?
– Mina målsättningar är att trycka in så många mål som det går och göra så mycket poäng som möjligt. Händer det att det går bra ska jag försöka ta mig vidare såklart.

Vägen till seniorfotbollen och tillbaka till Eslöv har varit krokig. Granit Rushiti ser dock framemot 2019 med tillförsikt.

– Nu är jag här och ska försöka få ut det bästa av mig detta året. Jag vet om att det kommer komma detta året för mig. Jag känner på mig det.

Förutom Granit Rushiti har Eslövs BK i vinter gjort klart med Tobias Kristensson (Lunds BK), Andreas Lindgren (comeback), Euron Rezniqi (Snogeröds IF), Jens Lynard (IF Lödde), Andreas Berg (Staffanstorp United), Majid Badran (Helsingborgs IF), Gustav Ferlenius (Lunds BK), Daniel Layth (Lunds BK) och Beck Dane Wallgård (Landskrona BoIS).

De som lämnat Eslöv i vinter är Felix Jakobsson (Torns IF), Filip Olsson (Landskrona BoIS) och Kim Jeppsson (Teckomatorps SK). Dessutom har Joakim Persson och nyförvärvet Lukas Heurlin Svensson tvingats till uppehåll på grund av långtidsskador.

FAKTA: Granit Rushiti
Ålder: 19
Bor: Eslöv
Familj: Mamma, pappa och bror
Gör: Arbetar på Orkla Foods
Klubbar: Eslövs BK (moderklubb), Lunds BK, BK Olympic, Malmö FF och Eslövs BK

Relaterade artiklar

Back to top button
Close