FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

En försäsong som visar att MFF har ännu mer att lära

Det finns de som säger att Svenska cupen inte är en turnering att bry sig så mycket om.

Eller att åka till England och möta ett Championshiplag som Brentford – som MFF nu ska göra – i längden ger mer än ett par slutspelsmatcher i cupen.

Det är givetvis rent skitsnack.

Brentford, eller den typen av matcher, kan man åka iväg och spela ändå. MFF gjorde det väldigt ofta förr. Hela 70-talets matchkalender är till exempel fylld av sådana matcher,

Men framförallt är Svenska cupen en tävling om en titel, en titel som dessutom ökat i värde. Och titlar är det man spelar om i Malmö FF! Hos väldigt många svider fortfarande minnet av cupfinalerna mot BK Häcken 2016 och Djurgårdens IF 2018 som salt i ett öppet sår. De som tycker att cupen inte är en turnering att bry sig om borde minnas de matcherna, eller prata med någon som gör det.

MFF är på väg att avsluta sitt framgångsrikaste decennium i föreningens historia. Åren 2010-2019 har MFF hittills vunnit fem SM-guld och nått fyra gruppspel i de Europiska cuperna (två CL och två EL) plus skaffat sig den överlägset bästa ekonomin en svensk idrottsklubb någonsin haft. Men debaclet mot Öster – för det var i Växjö och ingen annanstans det gick snett – innebär att Malmö FF kommer att avsluta decenniet utan en enda seger i Svenska cupen.

Med tanke på hur bra MFF varit i allt annat är det – pinsamt!

Cup-farvälet innebär också att MFF:s i modern tid bäste spelare och största profil Markus Rosenberg aldrig får vinna Svenska cupen.

Varför gick det då så snett i år?

Jag tycker framförallt att det finns två förklaringar:

1) Hela upplägget i januari och februari har som huvudfokus haft att prestera mot Chelsea FC!

Naturligtvis var det ett korrekt beslut. Inspirationen, engagemanget, alla lärdomarna och den enorma uppmärksamheten MFF fått tack vare de matcherna är extremt bra och nyttigt för klubben både nu och i framtiden. All glädjen supportrarna och medlemmarna fått ut av den tidiga EL-resan både på Stadion och på Earls Court och Stamford Bridge går heller inte att köpa för pengar. MFF var skyldigt både klubben och alla andra att göra satsningen man gjorde.

Men en av lärdomarna är ändå att det krävs mer för att göra det klubben vill; prestera både i festen och vardagen. Det man nu måste göra är att sätta sig ner och analysera vad som behövs i truppen och upplägget för att göra samma sak, fast ännu bättre, 2020. Att spela 16-delsfinal i en internationell cup, förhoppningsvis med en något enklare lottning än Chelsea och samtidigt inte åka ur den nationella cupen.

2) Lite mer cynism. MFF åkte ur cupen på grund av det sena 1-2-målet i Växjö.

AIK-tränaren Rikard Norling fick en masa skit för att han vid ställningen 1-1 i Borås mot Norrby mot slutet prioriterade att säkra det resultatet istället för att gå för 2-1. Pinsamt mot ett motstånd som Norrby, fegt och så vidare..

Men han hade ju rätt!

AIK vann i sista omgången och avancerade.

MFF hade 1-1 borta mot mardrömsrivalen från förr Öster på mardrömsunderlaget i inomhushallen i Växjö i den 88:e minuten. Där och då hade jag väldigt gärna velat ha en “feg” Rikard Norling som gett order om att oavgjort var bra – och nog.

För med ett utgångsläge där både MFF och Öster haft fyra poäng inför dagens slutomgång hade MFF givetvis fixat avancemanget. MFF körde över ett försvagat Falkenbergs FF och vann stabilt med 2-0 efter en orgie av chansmissar. Inte så konstigt. Luften gick ju snabbt ur hela duellen när Öster tog ledningen i Degerfors. Med rätt skärpa hade MFF vunnit betydligt större.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close