FotbollKristianstads DFFNyheter

Kristianstad har sikte på ny medalj

Förra året tog Kristianstads DFF sin första medalj.
Nu går klubben för ett cupguld och en bättre placering i allsvenskan.
– Det är ganska uppenbart att vi vill uppåt, säger tränaren Elísabet Gunnarsdóttir.

Kristianstads DFF gjorde en stark säsong 2018. Till slut kunde klubben också vinna sin historiska första medalj, då de slutade på fjärdeplats och bärgade bronsmedaljen. Med tanke på klubbens målsättning om att vinna SM-guld 2020 är Elísabet “Beta” Gunnarsdóttir nöjd med att ett delmål är uppnått.

– Det känns extra bra då vi satte upp ett mål, en vision, 2015 till 2020 gällande hur och i vilken riktning vi skulle bygga klubben. Målsättningarna i elitlagen var bland annat att vinna första medaljen 2018 och vi lyckades med det, så vi är i fas. Det känns otroligt bra att lyckas med sina mål. Det kan uppfattas som små vinster för oss med en medalj, en fjärdeplats, ett brons, men för oss var det en vinst att fira, säger KDFF:s isländska tränare.

Tanken är att Kristianstads DFF i år ska ta nästa kliv. Under försäsongen och i Svenska Cupens gruppspel har de växlat till ett 3-5-2 i det offensiva spelet. Det råder inga tvivel om att det är anfallsspelet de slipar på. Förra säsongen gjorde KDFF bara 30 mål i Damallsvenskan, vilket bara var ett mer än Hammarby som åkte ur.

– Vi behöver göra fler mål. Först och främst måste vi bli mer effektiva. Vi skapade en hel del lägen förra året men utnyttjade för få bra lägen. Vi behövde bygga vidare på anfallsspelet som inte riktigt fungerade. Det var det jag ville se och jag tycker det ser mycket bättre ut nu under försäsongen. Vi gör fler mål än vi brukar göra i samma typer av matcher.

Anna Welin är ett av vinterns tre nyförvärv. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

I vinter har Johanna Rasmussen anställts för att jobba extra med klubbens tio största talanger. Ett arbete som enligt Gunnarsdóttir redan har gett resultat. Vad gäller spelartruppen har det unga laget, där drygt hälften av spelarna är yngre än 20 år, förstärkts med de isländska landslagsspelarna Thordis Sigfusdottir och Svava Gudmundsdottir samt Anna Welin från Limhamn Bunkeflo.

Tre spelare som “Beta” är mer än nöjd med.

– I försvarsspelet har vi presterat riktigt bra de två senaste åren. Förra året var det inte mycket att klaga på där. Däremot tyckte jag i anfallsspelet, precis som jag sa, att vi behövde en offensiv mittfältare som kan leverera assists och skapa lägen mot straffområdet. Där har vi fått in Anna Welin. Sen har vi Svava som är en forward som verkligen nyttjat lägena. Det lite det jag var inne på, när vi skapat lägen har vi inte utnyttjat dem tillräckligt bra, men hon har varit extremt effektiv på försäsongen nu.

Förutom att anfallsspelet tagit kliv under försäsongen har resultaten också gått Kristianstads DFF:s väg. Efter 7-1 mot IFK Kalmar och 3-0 mot Limhamn Bunkeflo står de nu inför en gruppfinal mot FC Rosengård i Svenska Cupen. I potten? En semifinalplats.

– Det ska bli kul att spela en sån betydelsefull match här under försäsongen. Jag tycker som sagt att vi varit bra, effektiva och byggt på vår spelidé. Det stora provet är då den 10 mars. Då möter vi ett av landets bästa lag och får se var vi står på riktigt.

Vad är målsättningen i cupen?
– Vi är med i cupen för att vinna den. Det är alltid målsättningen och det finns ingen annan anledning att gå in i den matchen än att slå dem.

Landslagsspelaren Mia Carlsson är en av pjäserna i det starka försvaret. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

I Damallsvenskan har KDFF inget uttalat mål att ta SM-guld 2019. Däremot vore allt annat en ny medalj en besvikelse för klubben, trots att toppen inom svensk fotboll de senaste åren breddats och konkurrensen blivit allt tuffare.

– Vi ska vara med och fajtas i toppen. Vi vinner vår första medalj 2018 så ett sämre resultat är vi inte intresserade av. Det är ganska uppenbart att vi vill uppåt.

Vad krävs för att ni ska klättra i tabellen?
– Det är mycket. Vi behöver få en bra start på säsongen så att vi kommer in i lite flow och får självtroende. Alla behöver vara friska – men först och främst tror jag att vi behöver ett bra utfall på det spel vi bygger, att spelarna är trygga i det och tror på det. Det krävs egentligen ett bra resultat här i Svenska Cupen för att få en extra boost in i säsongen.

Vad talar för er i år?
– Kontinuitet är nummer ett. Vi har varit tillsammans länge och känner varandra. Vi vet vad vi går för och blir bättre och bättre för varje år. Vi har konkurrens på alla positioner. Vi ger unga spelare chansen vilket gör att det blir extra konkurrens i truppen. Sen har vi en otroligt bra stämning i den här här gruppen. Det är ett jättebra team och det kommer ta oss långt.

FAKTA: Kristianstads DFF
Tränare: Elísabet Gunnarsdóttir (elfte året)
Fjolårsplacering: 4:a i Damallsvenskan
In: Svava Gudmundsdottir (Röa), Thordis Sigfusdottir (Stjarnan) och Anna Welin (Limhamn Bunkeflo)
Ut: Hanna Sandström (Slutat), Becky Edwards (Slutat), Tine Schryvers (Gent) och Ogonna Chukwudi (Djurgårdens IF)

Relaterade artiklar

Back to top button
Close