NyheterPingis

17-årige Truls Möregårdh från Eslövs AI dominerade pingis-SM

Svensk bordtennis största framtidslöfte på lång tid heter Truls Möregårdh och tävlar för Eslövs AI. När SM-tävlingarna på söndagen avslutades i Eskilstuna blev 17-årige Truls mästare i den prestigefyllda singelklassen och vann även dubbel i par med Jon Persson från Söderhamn.

Dessutom blev det silver i mixed i par med klubbkamraten Filippa Bergand.

I singelfinalen besegrade han Kristian Karlsson från Halmstads BTK i skiljeset. Karlsson, som vunnit de två senaste SM-gulden, tog ledningen med 5-2 i avgörande, men Möregårdh vände och skaffade sig en matchboll vid 10-9. Den räddade Karlsson mirakulöst och många trodde att 17-åringen skulle tappa nerverna.

Istället skaffade han sig en ny matchboll och utnyttjade den.

Tack vare SM-titeln blev Truls Möregårdhs uttagen i truppen till VM, som avgörs i Budapest i april. Tre av fem platser på herrsidan var klara redan före SM. De hade Mattias Falck. Kristian Karlsson och Jon Persson. Vinnaren av SM var garanterad en plats och den tog alltså EAI-spelaren.

– Det känns helt underbart. SM-guldet känns större än VM-platsen, lätt. Det är oerhört stort att vinna SM, konstaterade Truls Möregårdh i en tv-intervju på förbundets SM-blogg.

– Kristian är svår att möta, men jag tyckte jag spelade bra i serve och retur. Jag känner mig tre klasser bättre än när jag började året.

Finalen i herrdubbeln blev för övrigt en brödrakamp. Truls Möregårdh och Jon Persson besegrade ett par med Simon Berglund och Truls äldre bror Malte Möregårdh.

Malte tävlar också för Eslövs AI som därmed tog sex SM-medaljer:

Två guld: Truls Möregårdh i singel och dubbel.

Tre silver: Truls Möregårdh och Filippa Bergand i mixed och Malte Möregårdh i dubbel samt Caroline Tanska i dubbel.

Ett brons: Filippa Bergand i singel.

Dessutom tog Filippa Bergand silver i singel i klassen Under 20 år.

I Para-SM, som avgjordes samtidigt, blev det guld till Eslövs AI:s David Olsson i rullstolsdubbel klass 1-5. Han vann i par med Isak Nyholm från IK Juno. I den klassen blev det brons till Philip Brooks, Frida Dämhagen och Frida Lund, som samtliga tävlar för FIFH Malmö.

David Olsson tog även silver i rullstol klass 4-5 och samma valör på medaljen blev det för Peter Molander från FIFH Malmö i stående klass 6. Molanders klubbkompis Viktor Söderlund tog brons i stående klass 7. Och i stående klass 8 blev det brons för Tobias Andersson, KFUM Kristianstad BTF.

Ytterligare en skånsk medalj blev det under SM-helgen. Den tog William Lerup, Malmö IF, i utvecklingsnedsättning, klass 11.

Mästarinna på damsidan blev Linda Bergström från Ängby SK som slog Matilda Ekholm från Boo.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close