HandbollIK LåganNyheter

Lågan kan säkra avancemanget i seriefinalen

På måndag kväll kan IK Lågan säkra avancemanget till division 1.
Seger i seriefinalen mot HK Drott och seriesegern är i hamn.
– Vi åker dit för att vinna matchen. Hur det ser ut bryr jag mig inte om, säger tränaren Mikael Ekdahl.

Hösten 2017 tog Mikael Ekdahl över som tränare i IK Lågan. Ett föryngringsarbete av truppen inleddes och en treårsplan sattes upp – med målet att nå division 1. Hörbyklubben, som i höst inviger arenan Nya Lågehallarna, ser nu ut att få fira avancemanget ett år tidigare än tänkt.

När tre omgångar återstår av den södra handbollstvåan toppar IK Lågan tabellen fyra poäng före klassiska HK Drott. På måndag kväll beger sig Lågan till Halmstad för ett möte med just Drott. Vid vinst är seriesegern säkrad. Om en seger uteblir? Då har Lågan två matchbollar kvar.

– När vi gick in i säsongen ville vi helt klart vara med i toppen. Vi hade ju förstärkt laget med bra spelare. Men vi blev sjua ifjol och det är stort steg, men vi fick en bra start och sen har det flutit på. Vi har jobbat mot det här under en längre tid av säsongen och det är här vi vill va, säger Mikael Ekdahl.

Även om mycket varit bra är varken tränaren eller hans spelartrupp tillfredsställda än.

– Vi är inte riktigt nöjda än. Det är tre matcher kvar. Om man tittar på hur vi legat och hur vi spelat är det klart att det är etta vi vill bli. Vi får se på måndag. Tar vi två poäng där är jag nöjd. Då är det klart.

Oscar Jensen är ett av de många nyförvärv som lyft Lågan i år. Foto: Lola Nilsson.

Faktorerna bakom succésäsongen? De är mer än bara ett gäng starka värvningar.

– Vi har såklart bättre spelare men vi hade en mycket mindre trupp förra året också. Vissa spelare hade inte spelat i division 2, några hade gjort det, men det var många som var nya i division 2 och fick ta stort ansvar. Det var en prestation av oss även ifjol, att bli sjua och slippa kvala. Nu har vi ändå fått in duktiga spelare som höjer nivån men det gäller att få ihop pusselbitarna. Det är inte bara att få in nya, duktiga spelare utan det gäller att de hittar sina roller och positioner i truppen. Och det har de gjort.

När IK Lågan i höstas gick in i säsongen gjorde de det med en intern målsättning om att nå en topp tre-placering. Rätt snabbt märkte de dock att de här kunde gå bättre än så – och efterhand har målet skruvats upp till att vinna serien och ta klivet upp till division 1.

Den senaste matchen var dock ett bakslag, då Lågan överraskande förlorade med 23-28 hemma mot bottenlaget Trelleborg. En plattmatch som Mikael Ekdahl menar att man får räkna med någon gång per säsong. I Hörby råder det istället glada miner och en lättnadens suck över att den insatsen inte kom mot Drott.

Fokus ligger nu istället på att avgöra serien uppe i Halmstad.

– Vi vill avgöra såklart, det vill vi. Vi åker dit för att vinna matchen. Hur det ser ut bryr jag mig inte om, om vi så bara vinner med en boll, det bryr jag mig inte om. Vi ska bara vinna den. Det behöver inte vara snyggt spel eller något sådant utan vi går bara in för att vinna den.

Hemma i Hörby vann Lågan med 24-21 mot Drott. Foto: Lola Nilsson.

– Sen ska det inte på något sätt vara oschysst eller något sådant. Det finns inte i min värld. Utan vi ska spela vår handboll, göra vårt allra bästa och prestera maximalt. Vinner Drott är de bättre än oss i den matchen, men vi ska vara jävligt nöjda med vår insats efter matchen.

Vad blir nycklarna mot Drott?
– Det får bli en tråkig klyscha men om vi kommer upp i nivå är vi bra bakåt. Då är vi riktigt duktiga och med det kommer disciplin. Mot bättre lag gäller det alltid att ha bra disciplin och inte ge dem för många möjligheter. Det minskar man genom att ha disciplin och stå upp hela tiden. Står vi rätt bakåt är jag inte det minsta orolig. Men funkar inte det får vi ändra om hur vi ska spela bakåt.

– Matchplanen är klar. Den är färdig och klar. Varje spelare är beredd att gå in och spela 60 minuter. De har sagt att det gör vi och vi offrar oss i 60 minuter. Det är samma sak med dem som spelar 5 minuter. Då har de sagt att de ska offra sig i 5 minuter. Där är inställningen. Vi ska göra allt för att vinna.

HK Drott – IK Lågan har avkast klockan 19:30 på måndag kväll.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close