Nyheter

Malmölaget siktar på toppen i e-sport

E-sportlaget The Final Tribe består av fem unga män i Malmö; Pontus Frost, Rasmus Blomdin, Andreas Ragnemalm, Simon Haag och Adrian Kryeziu. De är på väg att nå den absoluta världstoppen i dataspelet Dota 2, ett action- och strategispel med fantasytema. Just nu är de femma i Europa och Norden, och de har ett strikt träningsschema.

Esport har vuxit lavinartat de senaste åren. Det är spännande att se begåvade spelare utmärka sig i ett favoritspel, och det är lätt att upptäcka nya spännande spel när de spelas på professionell nivå. 2018 har varit ett bra år för Esport, och både publik och prispotter ökar kraftigt. Industrin omsatte mer än 900 miljoner dollar förra året, genom reklam, sponsring och licensiering. När priserna till spelarna ökar, gör även antalet spelare det. Vissa lag har spelat in så mycket som 150 miljoner kronor på bara några år.

Olika slags turneringar

Flera olika typer av online-turneringar växer fram, allt eftersom Esport växer. Bland annat har UEFA och EA Games gått ihop och anordnar en E-version av Champions League. Det finns även turneringar för spelautomater av den typ som finns listade på NetEnt Casinon, där man kan jämföra olika spelsidor, bonusar och få nyheter om branschen. I sådana turneringar handlar det om att vinna så mycket som möjlig på olika slots och spelautomater tills turneringen är slut. Det spelar bland annat på några av de mest populära NetEnt-automaterna såsom Starburst och Gonzo’s Quest.

Nu sänds en del stora Esport-turneringar även på TV, något som varit efterfrågat i många år. Trots att turneringarna ofta sänds sent på kvällen, har de otroliga tittarsiffror. Dessutom strömmas de flesta turneringarna live via Twitch. 2018 var finalen i League of Legends MSI  den mest sedda Esport-händelsen i historien, med över 127 miljoner tittare. De flesta av dessa tittare var från Kina, men andelen tittare i väst har ökat stort . Många Esports-events meddelar inte datumet för sin turnering särskilt långt i förväg, men man kan göra ganska noggranna förutsägelser baserade på när dessa händelser vanligtvis brukar äga rum. Har man inte möjlighet att se ett event live, så sänds de flesta av dessa tävlingar och turneringar live på Twitch och andra streamingtjänster.

Siktar på The International

Dreamhack är Esportens äldsta turnering. Den började redan 1994 i en källare i Malung, långt innan snabba uppkopplingar var något som fanns i de flesta hem. Nuförtiden är det världens största digitala festival, och värd för e-sportturneringar av alla dess slag. I Skåne har man storsatsat på Esport med utbildningsprogram och workshops. Det finns även ett Esport-center i en galleria i Malmö, och man planerar att öppna ett Esport-museum.

Skånska The Final Tribe har som mål att i år vinna The International, ofta förkortad till TI, vilket är den största och mest prestigefyllda tävlingen för proffs. Tävlingen organiseras av Valve och hålls mellan den 20-25 augusti i Shanghai. Laget här ett av de allra mest professionella, och de jobbar hårt på sitt varumärke. De siktar på att sätta nya standarder för vad det innebär att vara ett Esport-lag.  Spelarna har ett strikt träningsschema, som inte bara innebär att sitta vid datorn. De tränar som riktiga idrottare och och följer en strikt diet. De säger själva att de kommer att vara det smartaste, coolaste och mest sofistikerade laget i Esportens värld, och vi tror att de kommer att gå långt.

Foto:Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close