skanesport_desktop-panorama-1

HandbollKristianstad HandbollNyheter

Kristianstad hoppas slippa nervositet i slutomgången

Kristianstad HK kan i veckan säkra en kvalplats.
Men då krävs det att de besegrar Skövde – och att Boden förlorar.
– Jag tycker att vi har ett lag som förtjänar att spela i högstaligan, säger Sarah Carlström.

När Skånesport i förra veckan var i kontakt med Kristianstad HK:s tränare Ulf Schefvert befann sig klubben i ett prekärt läge. De låg då på samma poäng som jumbon Boden och tränaren hymlade inte med att de två kommande matcherna skulle bli ytterst viktiga.

Borta mot Kungälvs HK kom också en tung Kristianstadsseger. Skånskorna vann med 27-21 och går in med vind i seglen till hemmamatchen mot Skövde HF på onsdag. En vinst där och Kristianstad är uppe på samma poäng som Heid – samtidigt som de har fyra poäng ner till Boden som därmed måste vinna sina två sista matcher. En tvåpoängare på onsdagskvällen innebär alltså med stor sannolikhet att Kristianstad undviker direktnedflyttningen och istället kniper en kvalplats.

– Det är en ganska bra känsla. Vi känner att vi har en chans. Vi fick två viktiga poäng nu mot Kungälv och har en positiv känsla därifrån också, säger KHK-stjärnan Sarah Carlström.

Vad tror du om era chanser till en seger?
– Jag tror de är mycket goda, eller det är cirka 50-50. Om vi spelar som vi gjorde mot Kungälv har vi all världens chans att få en vinst.

Vad krävs för att ni ska vinna mot Skövde?
– Det är väl vårt försvarsspel. Att vi håller ihop det bra och hjälper målvakterna. Sen att vi har få tekniska fel.

Sarah Carlström tror att chanserna till en andra seger i rad är goda. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån.

Efter flera knappa förluster den senaste tiden kom så till slut den efterlängtade segern mot Kungälv i lördags. Vinsten skapar visst andrum ner till Boden – men jumbon har kvar att möta Heid som ligger trea från slutet – och för att ge sig själva bästa möjliga förutsättningar att slippa ett målskillnadsdrama kan det krävas att Kristianstad vinner även i morgon.

– Det var såklart jätteviktigt. Nu har vi två poäng mer än Boden men det är fortfarande två matcher kvar. Vinner de en är det lika igen, därför är det ännu viktigare att i matchen i morgon få två poäng. Men jag tror det var väldigt viktigt för vårt självförtroende, säger Sarah Carlström om Kungälv-segern.

Ni hade flera knappa förluster innan den matchen. Hur skönt var det att äntligen ta en tvåa?
– Det var oerhört skönt. Det märktes verkligen på glädjen efteråt och lättnaden över två poäng, att vi vill slut kunde hålla ihop i hela matchen.

Vad var det som gjorde det blev seger?
– Att vi höll fokus hela tiden. Vi hade ett bra försvarsspel och sen fick vi till det bra framåt vi. Vi fick både andrafaskontringar men även uppspel där vi spelade varierat. Vi hade ett lugn som vi ibland brukar tappa i slutet, då vi stressar upp oss, säger Sarah som själv var stor segerorganisatör med elva mål.

En seger mot Skövde skulle göra att Kristianstad sätter sig i en position där de, Heid och Boden kan hamna på samma poäng. Men då krävs det också att Boden besegrar VästeråsIrsta på söndag – annars är kvalplatsen säkrad inför den sista omgången.

– Självklart skulle det vara oerhört skönt att få de här poängen också. Så att inte allt ska på Sävehof-matchen borta. Men det gäller att vi har samma fokus som vi hade mot Kungälv.

Att säsongen varit en oerhörd missräkning för Kristianstad HK är ingen hemlighet. Klubben hade sikte på att förbättra fjolårets femteplats men istället väntar, i bästa fall, återkval.

Mot Kungälv fick KHK till sist jubla igen. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

– Den kunde väl ha varit bättre – om man säger så, säger Sarah med ett skratt.

– Näst längst ner var inte var vi trodde att skulle ligga nu, men ja… Nu i slutet har vi varit väldigt nära men vi har inte fått andraspelet att funka. Även om vi har bra spelare har det inte riktigt funkat tillsammans.

Vad är det som gjort att ni ligger där ni ligger?
– Jag tror att det var att vi fick nån förlust där i början. Då började det sätta sig i huvudet och man har känt att det suttit mycket i huvudet, det är därför man också förlorat matcher som man egentligen har lett. Att man är rädd för att förlora istället för att ta chansen att vinna.

Alldeles oavsett om Kristianstad förmår att hålla Boden och/eller Heid bakom sig är inte kontraktet säkrat för det. Då väntar istället ett kval för att bibehålla SHE-statusen – vilket är av yttersta vikt.

– Jag tror det är oerhört viktigt. Även om man trillar ur så kan det vara svårt att komma upp igen sen. Alla vill såklart spela i högstaligan och jag tycker att vi har ett lag som förtjänar att spela i högstaligan.

FAKTA: Bottenstriden i SHE

10. BK Heid, 9 poäng, -90
Kvar att möta: H65 Höör (H), Boden (B)

11. Kristianstad HK, 7 poäng, -88
Kvar att möta: Skövde (H), Sävehof (B)

12. Boden Handboll IF, 5 poäng, -107
Kvar att möta: VästeråsIrsta (B), Heid (H)

Fotnot: Lag 9-11 får kvala. Lag 12 åker direkt ur.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close