skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Givetvis finns det plats för Berget

Egentligen är det väldigt enkelt.

Om MFF har möjligheten att plocka tillbaka en spelare som Jo Inge Berget ska man givetvis göra det.

Jo Inge Berget är en ledare, en pådrivare och en dynamo.

På sätt och vis känns det inte ens som om han varit borta, bara som att han tagit en till och med för honom ovanligt lång maxlöpning fram och tillbaka till New York. Berget känns också som en ovanligt Uwe Rösler-kompatibel spelare. När Daniel Andersson på hemsidan och i pressutskicket säger att ”Det är mycket i vårt sätt att spela, med press på bollhållare och direkt återerövring, som stämmer överens med Jo Inge. Han arbetar bra i defensiven och skapar också väldigt mycket framåt. Både med bollen och tack vare sin löpvilja som skapar plats för andra” är det inte tomma ord utan en exakt beskrivning.

Ta pressen MFF i alla fall stundtals orkade och vågade sätta in mot ett lag som Chelsea FC, lägg till Jo Inge Berget och dröm lite om vad som kan hända. Både internationellt och i Allsvenskan.

Jag hör invändningarna, men tycker samtidigt inte att det ligger något i dem.

Har MFF råd? Ja.

Alla i MFF från styrelse, VD till sportchef har dessutom hela tiden betonat att truppbygget sker inom ramen för en budget. Ingen har sagt ett ljud om att värvningen av Jo Inge Berget skulle skett utanför den och det är ju ingen fem i tolv-idé. Han har varit på gång under lång tid och i princip-klar flera veckor. Alltså ingen ekonomisk risktagning.

Sportsligt har han redan bevisat sin klass i MFF. Det var dessutom helt omöjligt att sitta genom dagens pressmöte med honom utan att få ett gediget intryck av att han verkligen brinner för att göra det en gång till.

Några är oroliga över att MFF börjar få för många bra spelare på vissa positioner och att det kan bli svårt att hålla alla nöjda och glada i den tuffa konkurrensen.

Alla spelare säger alltid att det är bra med konkurrens. Låt dem bevisa det då.

Jo Inge Berget har skrivit ett fyraårskontrakt. Ifjor spelade MFF över 50 tävlingsmatcher. Ambitionen måste vara att varje år komma upp i den summan och då pratar vi cirka 200 matcher där MFF ska ha bästa möjliga lag i varje. Alla kommer inte att spela lika mycket, men alla kommer att få spela viktiga matcher och bredden lär behövas.

En trupp är heller inte statisk.

Om vi säger att Jo Inge Berget är anfallare så har Malmö FF just nu sex spelare på den positionen i truppen, plus några som kan spela där ifall det behövs. Övriga forwards är Markus Rosenberg, Marcus Antonsson,Guillermo Molins, Carlos Strandberg och Adi Nalic, som MFF ser som forward, inte mittfältare. För ett svenskt lag är det kanske ett överflöd, för ett internationellt och/eller ett svenskt som vill satsa internationellt är det helt normalt.

Just nu går två skadade: Rosenberg och Molins.

En är ännu inte helt färdig att spela i ett allsvenskt topplag: Nalic.

En ska sluta efter säsongen: Rosenberg.

En är 22 år och har en enorm ibland outlöst kapacitet som gör att han kan bli såld nu eller i sommar om han får ut den mer regelbundet: Strandberg.

En presterar på topp så regelbundet att han också kan bli såld i sommar eller nästa vinter trots att han fyllt 27: Antonsson.

De som för någon månad sedan totalt dömde ut Carlos Strandberg och nu tycker att han är en av spelarna som gör att MFF fått för många anfallare borde dessutom bestämma sig för vad de tycker. Antingen är han chanslös i konkurrensen eller en del i överflödet som gör att MFF inte borde ha värvat Berget. Inte både och!

Min åsikt är både och, fast på ett annat – tillåtet – sätt: att MFF inte har något överflöd och att insatserna mot Falkenbergs FF och Brentford B klart och tydligt visade att han har en annan nivå än den han visade i cupen mot Lunds BK, Degerfors IF och Östers IF. Kan han visa den oftare är han i hög grad med och konkurrerar. Samtidigt är det så att en 22-årig anfallare med den fysiken och potentialen inte kan spela så där väldigt många matcher som den han gjorde mot Brentford i London utan att det kommer bud som MFF i längden inte kan stå emot.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close