FotbollNyheterTrelleborgs FF

Division 1 stundar för TFF: “Tufft – men optimistiska”

Efter tre raka uppflyttningar stundar debuten i division 1 för Trelleborgs FF:s damer. -Det kommer bli tufft, men vi är optimistiska, säger lagets huvudtränare, Hans Malmgren. 

Med sex poängs marginal – och endast en förlust i seriespelet – avancerade Trelleborgs FF:s damer till division 1 i höstas. Precis som dem två tidigare säsongerna går laget in i ett seriespel som nykomlingar – och det kvalitativa klivet från division 2 till 1 beskrivs som stort.

Beskriv er försäsong så här långt.

– Försäsongen har väl inte riktigt varit som vi trodde i resultatväg. Men samtidigt är det nyttigt för oss att vi får uppleva lite motgång också. Det beror väl dels på att vi har en del nya spelare i truppen, nio stycken som ska in i vårt spel. Samtidigt har vi valt att spela lite annorlunda jämfört med ifjor. Det är två saker som gjort att det inte riktigt funkat här nu. Vi har gått runt på i stort sett alla spelare i matcherna, haft skador och sjukdomar, så förutsättningarna har väl inte varit optimala.

För att direkt få en känsla av motståndet i division 1 har TFF valt att träningsspela mot kommande säsongs kombattanter, däribland Dösjöbro IF, Hittarps IK och Södra Sandby IF.

Tränare Hans Malmgren i samspråk med sina spelare under fjolårets DM-finalmatch mot FC Rosengård. Foto: Trelleborgs FF

Som Hans Malmgren tidigare nämnde har det skett en del förändringar i truppen, förutom dem nio spelare som anslutit.

– Ja, vi har även blivit av med några. Dessutom hade vi flera spelare som tränade med oss under förra säsongen, som nu är borta också. I övrigt är det väl bara de tre som lämnat, säger han och lägger över fokuset på nyförvärven.

– De har lite olika saker att erbjuda. Lite olika åldrar, dessutom. Ett gäng spelare som vi tror väldigt mycket på, och som vi tror kommer kunna tillföra oss en hel del, framförallt framåt. En hel del spets, som gör att vi kommer spela lite mer offensivt än tidigare.

Ni är återigen nykomlingar. Hur reflekterar du över det?

– Ja, man ska väl ha klart för sig – och det vet jag eftersom jag själv varit i ettan tidigare – att det är stor skillnad på division 1 och 2. Här gäller det att prestera varje helg. Det kommer säkert att bli en tuff uppgift för oss, vi kommer behöva växa in i division 1-kostymen och inse vad som krävs för att vi ska gå i land med detta. Mm, det kommer bli tufft, men vi är ändå optimistiska. Vi siktar väl högt ändå, på en placering på den övre halvan.

Du nämnde tidigare att ni gjort förändringar i ert spel. Kan du utveckla?

– Vi vill spela lite högre försvarsspel med fler spelare längre fram. Vi vill spela 4-3-3 istället för 4-4-2, som vi gjorde förra året. Men det är ju en lek med siffror, så att säga. Vi ska få ihop det också. Det kommer variera beroende på motståndet, men vill absolut spela mer offensivt. En del av dem spelare vi har fått in är rätt “speediga” och duktiga en-mot-en, vilket vi vill utnyttja. Jag skulle säga att våra styrkor ligger i offensiven.

Hans Malmgren anslöt som huvudtränare för TFF:s damlag under sommaren 2018. Därmed blir detta hans första säsongsinledning med klubben.

– Ja, men nu kan man planera lite mer som man vill. Även om det just nu är så att vi inte riktigt är där som vi vill vara, så känns det bra. Just nu dras vi med lite skador och sjukdomar, men tjejerna ska ha stort beröm för det hårda jobb de lägger ner varje vecka, avslutar Hans Malmgren, huvudtränare i Trelleborgs FF dam.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close