AnkaretHandbollNyheter

Seriesegern på spel när Ankaret tar emot Näsby

Med tre omgångar kvar att spela toppar Ankaret handbollstrean.
I helgens seriefinal mot Näsby kan seriesegern i praktiken säkras.
– Så stabila som vi varit hela säsongen vore det fan med om vi faller igenom helt och hållet med tre matcher kvar, säger tränaren Roland Nilsson om chanserna till ett avancemang.

Det har varit en fin säsong för handbollen i Bjärred.

Herrarna i HK Ankaret fajtas i toppen av ettan och för damerna har det gått än bättre. När tre omgångar återstår toppar HK Ankaret den södra trean – efter att ha vunnit 12 av sina 15 första matcher.

– Med division 3-mått mätt tycker jag att vi har haft en stabil kurva uppåt hela tiden. Vi har fått ihop den stommen som har varit träningsflitigast och med ambitionen att gå upp i division 2. Det har varit en lite knölig resa inledningsvis men det har planat ut och blivit mer stabilitet nu, säger tränaren Roland Nilsson.

Bakom den framgångsrika säsongen, där avancemanget till division 2 nu är nära, ligger framförallt Ankarets lovande kull av spelare födda 2001. En stor del av spelartruppen kommer från det flicklag som Roland Nilsson tränat tidigare.

– Jag tränade dem i två år innan och de har fortsatt spela. De har varit så bra kvalitetsmässigt att det har hållit mot de sämre lagen här i division 3. Sedan de gått upp har de ju också blivit ett år äldre och ett år starkare, säger Roland Nilsson och utvecklar:

– Stommen utgörs av F01:orna och det är F01-spelet och F01-konceptet som helt enkelt har räckt i denna division 3-serie. Vi har byggt vidare på en grund från det helt enkelt. Det är inget trollerispö utan vi har jobbat vidare med det vi kunde innan och försökt involvera spelare utifrån. Det har varit några lite äldre tjejer som passat bra in i konceptet, hängt med och gjort bra ifrån sig. Vi har tio-tolv 01:or som fortsatt och sen har vi kryddat det med fyra-fem lite äldre tjejer som gjort det stabilare.

Vad är det här F01-konceptet som du pratar om?
– Vi har haft väldigt få anfallsstarter och kombinationer, och istället jobbat med utvecklingsmöjligheter. Det är ett halvoffensivt försvarsspel, ett 5-1-försvar, som fungerat bra. Här har vi hittat de här äldre spelartyperna som passat bra in i försvarsspelet från start. Det konceptet har vi jobbat vidare med. Det har känts tryggare för dem yngre och de äldre har bara hoppat på det som är beprövat och testat innan.

Med tre omgångar kvar att spela väntar en riktig nyckelmatch hemma mot Näsby på söndag. Vinner Ankaret den är de sex poäng och 60 plusmål före ett Näsby som har en match mindre spelad – vilket i praktiken skulle innebära att seriesegern är i hamn.

Vid en förlust har istället Näsby chansen att gå upp på samma antal poäng som Ankaret när blott två omgångar återstår av serien.

– Då har vi kniven på strupen, att vinna de två sista och hålla undan målskillnadsmässigt också. Vi har ju en halv pinne extra där, med de 60 plusmålen.

Så sent som i tisdags åkte Ankaret dock på ett oväntat poängtapp. Hemma mot Lunds HS Lejon fick de nöja sig med 21-21 sedan de inte fått igång kontringsspelet. En insats som fått Roland Nilsson att vela något om chanserna mot Näsby.

– Hade du frågat mig i söndags efter Halmstadsmatchen här tror jag vi hade haft en bra möjlighet att slå Näsby på söndag. Men efter tisdagsmatchen är det lite mer fifty-fifty-läge. Vi spelade ju oavgjort borta efter att vi tatt upp ett stort underläge, det var rätt många mål i den matchen.

– Vi har byggt vårt spel på ett bra försvarsspel och mycket kontringar. Det funkade inte i tisdags utan då fick vi jobba långa anfall och försöka hitta bra möjliga att göra mål i det uppställda anfallsspelet. Utan kontringar gör vi mycket mindre mål. Vi är beroende av ett bra försvar och kontringar, lyckas vi hitta tillbaka till det tror jag vi har goda möjligheter att vinna.

Oavsett om det blir en serieseger – och direktuppflyttning – eller en andraplats och kval tror Roland Nilsson att Ankaret har goda chanser att nå avancemanget till tvåan.

– Om alla är hela och friska har vi goda möjligheter. Det är svårt att säga det i procent men möjligheterna är goda. Så stabila som vi varit hela säsongen vore det fan med om vi faller igenom helt och hållet med tre matcher kvar. Vi är förtjänta av att gå upp om man tittar på hela säsongen.

Ett avancemang hade inte bara inneburit att HK Ankaret förbättrar sina möjligheter att behålla de lovande tonåringarna som är på frammarsch i ytterligare något år. Det skulle även innebära att klubben till slut får se sitt damlag klättra i divisionerna.

– Vi har försökt många gånger här i Ankaret att skapa ett damlag värt namnet. Men det har varit olika faktorer. Det har dippat litegrann med lite spelare nåt år, det har varit ett samarbete som inte fungerade med Lundagård en säsong, det har varit tränare som inte varit här så lång tid. Vi försöker att göra en förening som trycker lika mycket på tjejer och killar. Nu kanske vi kan lyckas, men det vet vi inte ännu.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close