FotbollLilla Torg FFNyheter

Lilla Torg FF vill trumfa fjolårssäsongens resultat

Ny säsong, ny tränarstab och nya mål att uppnå för Lilla Torg FF. För Skånesport berättar färske huvudtränaren Alexander Burman om försäsongen, förväntningar på kommande säsong – och vilka direktiv klubbledningen lämnat honom med. -Vi ska göra det bättre än förra säsongen, säger han. 

Jag möter upp Lilla Torgs nye huvudtränare, Alexander Burman, efter lagets avslutat en kvällsträning. Regnets tilltagande leder oss hastigt mot klubbhuset, där vi slår oss ner på varsin stol i ett annars kalt möblerat rum.

– Jag känner att vi fått en bra start. Det är är en bra grupp, ett bra gäng att ha att göra med, säger Alexander Burman, som anslöt till Lilla Torg under hösten.

Men första tiden har inte varit den enklaste, påpekar han.

– Väldigt många sjukdomar i spelartruppen. Och skador. Det har varit extremt mycket. Jag har aldrig varit med om något liknande. Alla i truppen – eller tre-fyra har klarat sig – har på något vis drabbats av sjukdom, och det har påverkat förberedelserna jättemycket. Det är svårt att få optimala förberedelser när man är 15 man på träningarna, liksom. Så vi ligger lite efter, det gör vi.

Alexander Burman har tidigare varit ansvarig för fotbollsutbildningen på Eslövs Folkhögskola, och han har även figurerat på tränarposten i den lokala klubben, Eslövs BK. Nu i Lilla Torg har Burman ingått tränarpar – och inlett en bekantskap – med David Grönberg.

– Vi kände inte varandra alls sedan tidigare. Men det har blivit hur bra som helst. Vi har känt varandra i ett halvår nu, men det känns som tre år, skrattar Alexander Burman.

Lilla Torgs nye huvudtränare, Alexander Burman, har varit verksam inom SvFF. Foto: Bildbyrån

Varför blev det Lilla Torg för din del?

– Egentligen av två anledningar: Dels för att jag tyckte att det fanns ett spännande lag här, och dels på grund av min civila situation. Min fru och jag bor i Västra hamnen, vi har en liten dotter – och jag sa att “om det är något lag som jag skulle vilja träna, och som jag har möjlighet att träna, då är det Lilla Torg”. Och dagen efter jag sa det till min fru, så ringde klubben mig. Helt sjukt! På den vägen är det. Jag hade förmånen att ha några ytterligare erbjudanden, men detta var det klart mest intressanta.

Hur har din tränarkarriär sett ut i övrigt?

– Eh, jag flyttade ner till Skåne för lite drygt tio år sedan, och har tränat Eslövs BK, Svedala IF, LB07, IFK Trelleborg. 2017 var jag i BK Flagg, sedan fick jag en tjänst på Svenska Fotbollsförbundet och vi flyttade ifrån Malmö. Men vi kände att vi trivdes bäst här, det blev en kort sejour, sedan flyttade vi tillbaka. Det jag gör är att jag är utbildad fotbollstränare, jag jobbar bara med fotboll egentligen.

Och om jag ber dig beskriva din tränarfilosofi, hur låter det då?

– Oj, ja, det är en knepig fråga… Nej, men min grundfilosofi är att mina lag ska kunna ta bollen av motståndarna, om du förstår. Vi ska inte vara beroende av motståndarnas misstag. Vi ska vara så pass skickliga i vårt försvarsspel att vi klarar av att ta bollen från dem. I anfallsspelet är en viktig del, för mig, att vi har variation. Lite kort så. Sedan är vi betydligt mer detaljerade på träningarna, såklart.

Vilket är ditt intryck av den spelartrupp du nu förfogar över?

– Det är en ambitiös grupp, de vill verkligen det här. Utanför plan är nästan alla polare med alla, det är en stor gemenskap de har. Truppen vill absolut bli bättre än förra året. Vi letar inte förstärkning aktivt, men vi har absolut känt att det funnits utrymme för att plocka in någon spelare till. Vi hade inte mått dåligt av det, men det är inget vi heller söker aktivt, som sagt. I gruppen har vi många informella ledare, och det är vi väldigt nöjda med.

Lilla Torg avslutade förra säsongen på en femteplats i division 4. En prestation som klubbledningen i allmänhet och Alexander Burman i synenhet hoppas trumfa under 2019.

– Föreningen har varit tydliga med mig om att man vill vara bättre än förra året – då kom man femma. Men vi ska också ha ett möte med spelargruppen och där höra deras tankar och åsikter. Men det är många bra lag i serien, så vi får se. Föreningen vill gärna se en progression, det vill jag också, annars hade jag inte hållit på med det här.

Samtalet glider in på breddverksamhet och återväxten inom föreningen. Ämnen som i mångt och mycket ligger till grund för verksamheten inom en division 4-förening. Lilla Torg är en växande förening med över 600 medlemmar, och man har en fördel i sin geografiska belägenhet i Malmö när det kommer till att attrahera spelare. Alexander Burman berättar vidare:

– Jag har mitt stora fokus på seniorerna och har väl alldeles för lågt engagemang i resten av lagen i föreningen. Jag kommer vara betydligt mer aktiv framöver när det gäller juniorerna, det har bara inte “klickat” så väl ännu. I min arbetsbeskrivning ingår det att jag följer juniorerna också, vilket jag tycker är en självklarhet, och det kommer jag att göra.

– Två dagar i veckan har vi minst två spelare från juniorerna som är uppe och tränar med oss. Det är bra kvalité på dem, de bidrar, de står sig bra på seniornvå.

Avslutningsvis tillåts Alexander Burman reflektera över sin kommande tid i föreningen.

– Jag hoppas att min tid blir längre än ettårig. Jag trivs väldigt bra. Jag har ett fantastiskt ledarteam, där vi verkligen jobbar tillsammans. Det tillsammans med en spännande spelargrupp. Jag hoppas att det känns naturligt för båda parter – mig och klubben – så att vi får en fortsättning tillsammans utöver dem ett plus ett år som vi skrivit.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close