skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheter

Viktiga MFF-besked i oviktig match

Allsvenskan känns fortfarande rätt avlägsen.

Att då efter en Europa League-höjdare mot Chelsea och ett onödigt och alldeles för tidigt uttåg ur Svenska cupen spela träningsmatcher känns så där. Särskilt inför rätt få åskådare i ett ganska trist väder.

Men en MFF-match är alltid bättre än ingen MFF-match.

Det finns dessutom alltid viktiga frågor att ställa och betydelsefulla besked att få. Även i så kallade oviktiga matcher.

Malmö FF fick ett par sådana besked mot Kalmar FF.

För det första blev det vinst. Som Uwe Rösler betonade efter matchen; det gäller att bygga momentum med bra resultat. Nu har MFF tre segrar i rad; mot Falkenbergs FF, Brentford FC och Kalmar FF. Det finns individuella momentum också Till exempel har Marcus Antonsson gjort mål i tre matcher i rad (Öster, FFF och idag, var inte med mot Brentford) och Carlos Strandberg har spelat bra i tre matcher i rad, för även om det inte blev mål mot Kalmar FF fanns den nyhittade formen där.

MFF visade länge också att när laget har rätt fokus, press, tempo och använder sitt stora bollinnehav till något positivt – som de första 30 minuterna – får motståndarna det ruggigt svårt. Kalmar FF kom billigt undan då när fortsatte att bara stå 1-0. Och Kalmar FF var ett snäpp upp på kvalitetsskalan från till exempel Falkenbergs FF och utmanade hemmalaget. När MFF tappade lite av sitt fokus kunde Kalmar FF direkt lyfta spelet och första 20 minuterna efter pausen var man bättre än MFF. Så MFF fick egentligen två nyttiga besked; i laget finns det en inbyggd kapacitet att vara betydligt bättre än starkt allsvenskt motstånd och perioderna när man inte utnyttjar den kapaciteten fullt ut är man det inte längre.

Det kan heller inte vara något annat än ett plus när spelare som för ett tag sedan kändes långt från en startelva plötsligt kliver fram. Carlos Strandberg är redan nämnd. Han spelade starkt. Igen. Jag gillade bland annat att det var han som nickade undan bollen vid Kalmar FF:s två första, inte alls ofarliga, hörnor. Eric Larsson visade också att han i högsta grad är med i leken. Inte bara med målet. Han spelade precis som han ska för att kunna ta en plats, utmanade högt upp, gick mot lägena med självförtroende och tog avsluten när öppningarna fanns. Ett annat exempel är Erdal Rakip. I alla fall jag trodde att det efter en mycket lång period med få matcher skulle ta mycket längre tid att hitta spel- och fitnessnivån han länge visade idag mot Kalmar FF.

Fast bäst av allt var planen!

I veckan spelade vi in en podd med Johan Dahlin (släpps tidigt imorgon). Han öste beröm över den nya hybridplanen. Samma sak gjorde spelarna jag pratade med efter matchen. De fick dessutom medhåll av KFF-tränaren Magnus Pehrsson. Planen var bra redan i mitten av februari mot Chelsea, den var ännu bättre mot Falkenbergs FF och trots att vi fortfarande bara är i början av mars höll den riktigt hög nivå i 90 minuter efter flera dagar med ett envist regnande och en morgon då det bara öste ner vatten från den stormpinade himlen. Det var kanske det tuffaste testet hittills och hybridplanen höll mycket hög allsvensk klass.

Viktigare besked än så går inte att få!

MFF gynnas av en bra plan. Den har man nu.

Och det känns faktiskt ganska skönt att kunna konstatera att det inte var de som skötte planen det var fel på. Det var förutsättningarna.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close