Ängelholms FFFotbollNyheter

Westerblad bidrar med rutinen i nysatsande Ängelholm

Ängelholms FF gör en nystart i division 2.
Då är Björn Westerblad den rutinerade räven i lagbygget.
– Gör vi vad vi ska och har en bra dag vill jag säga att vi ska ligga i toppen, säger 34-åringen.

I höstas åkte Ängelholms FF ur söderettan. Med bara 29 inspelade poäng blev nordvästskåningarna jumbo i serien och i år huserar Ängelholm för första gången sedan år 2000 på den fjärde nivån i seriesystemet.

Sedan nedflyttningen har det hänt en hel del Alexander Tengryd har lämnat tränarposten och Alex Simovski och Oliver Stojanovic Fredin finns bland spelarförlusterna. Istället har meriterade Roar Hansen har återvänt till klubben och Filip Pivkovski noteras bland nyförvärven.

– Det känns lite som en nysatsning. Vi får ett nytt avstamp kan man väl säga. Roar är tillbaka och förhoppningsvis trillar vi inte längre ner i seriesystemet. Vi tar avstamp i division 2 och det är dags att bygga nåt nytt igen, säger veteranen Björn Westerblad som förlängt sitt kontrakt med klubben.

– Förra året blev inte riktigt vad vi hoppats på. Det slutade med att vi ramlade ur, men vi har behållt en del av årets trupp och fått in lite nytt och även nytt på tränarsidan. Vi försöker bygga nåt långsiktigt, såklart, och vill kunna ta oss vidare upp i seriesystemet så småningom – men utan att stressa ihjäl oss för den delen.

Filip Pivkovski är vinterns tyngsta nyförvärv. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Var står ni i år?
– Det är svårt att säg. Jag har dålig koll på de andra division 2-lagen men vet ungefär vad vi har för potential. Gör vi vad vi ska och har en bra dag vill jag säga att vi ska ligga i toppen.

– Samtidigt vet man om att det är små marginaler. Vinner man inte några matcher får man sämre självförtroende, hamnar i en dålig svacka och helt plötsligt är man i andra änden. Svårt att säga var vi står tror jag, utan att ha sett för mycket av de andra lagen. Men vi har potential att kunna ligga bra till, absolut.

För Björn Westerblad innebär tränarbytet att han nu för fjärde gången kommer ha Roar Hansen som tränare. Efter att ha haft Hansen redan under idrotten på högstadiet har de bägge arbetat tillsammans i både Ängelholms FF och Åtvidabergs FF.

Anställningen av den meriterade tränaren tillsammans med assistenten Mattias Adelstam, som har fina spelarmeriter, bådar gott för fortsättningen.

– För mig är det en glädje att få in Roar. Jag har haft han sammanlagt fyra gånger och vi känner varann ganska bra. Adelstam har tillkommit som en extra resurs några dar i veckan. Han bidrar med färska erfarenheter efter att nyligen ha lagt skorna på hyllan. Han har mycket vettigt att komma med, försöker pusha och hjälpa till i områden han är hemma i och kan mycket om. Han är en bra människa också. Det blir inte sämre av att ha en sån i truppen också.

– Det kan bli spännande. Roar vet hur spelet fungerar då han varit med så pass länge. Det är inte många överraskningar för honom utan han vet vad som krävs. Han är väldigt bra på att få oss att förstå vad som krävs sen är det upp till oss och göra det. Men det känns spännande.

Roar Hansen tränade Ängelholm 2006-2010 och är nu tillbaka. Foto: Krister Andersson/Bildbyrån.

De senaste årens ekonomiska problem har inneburit att Ängelholms FF fått satsa på ett ungt och hemvävt lag. I år ser det inte annorlunda ut. Det är bara fyra spelare som är 25 år eller äldre och en stor del av spelartruppen utgörs av killar i 20-årsåldern.

Med sina 34 år är Björn Westerblad klart äldst i truppen. Glädjen till fotbollen i kombination med att Roar Hansen är tillbaka och att spel i Ängelholm går att kombinera med det civila jobbet fick honom att förlänga ytterligare ett år.

– Det känns som jag varit det i några år. Jag har oftast varit bland dem äldre och det är egentligen inget speciellt. Det känns fortfarande som att jag kan göra det bra på fotbollsplanen i den mån att jag kan hjälpa andra, ung som gammal. Kan jag hjälpa till nånstans där ute gör jag det.

– Samtidigt vet jag själv, inte att jag kräver, men att jag uppskattar när yngre än mig kommer med tips till mig. Vi är inte proffs på det sättet och gör inte det här för pengarna. Men vi kan fortfarande utvecklas och tycker det är roligt att spela fotboll. Och det gör man enklast tillsammans med folk man litar på och vill spela med. Då handlar det om att ge och ta.

Efter att ha varit ett etablerat superettanlag under lång tid, och även kvalat till allsvenskan, var fjolårets en ordentlig missräkning för Ängelholms FF. Björn Westerblad menar att det är någonting de får ta med sig.

– Även med tanke på hur förra året var med allting så ska man helst bara växa sig starka ur det. Det är erfarenheter att ta med sig. Resultatmässigt ska man lägga det bakom sig men erfarenhetsmässigt ska man ta med sig även de negativa bitarna och ta lärdom av dem.

2018 var bittert för Ängelholm. Foto: Matilda Ahlberg/Bildbyrån.

Vad gjorde att ni trillade ur?
– Rent krasst var vi över hela säsongen inte tillräckligt bra i matcherna. Vi hade några höga toppar men tyvärr alldeles för många djupa dalar. Det är ingenting vi kan snacka bort med otur hit och dit. Vi gjorde individuella misstag som ofta ledde till baklängesmål och vi själva såg till att vi satte oss i den skiten. Som lag tycker jag vi hade ett spelarmaterial så att vi inte skulle ramla ur, men man kan inte säg nåt annat. Efter 30 omgångar vi vi inte bättre och vi förtjänade faktiskt att ramla ur.

Vad är skillnaderna på laget i år och förra säsongen?
– Vi har lite olika spelartyper som har kommit in jämfört med förra året och vilka som har lämnat. Annars är det svårt att säga. Vi har fortfarande ett ungt lag och vi kommer fortfarande pendla i prestation. Både i offensiven och i defensiven, i matcherna och mellan matcherna.

– Vi får väl försöka minimera våra risker lite och försöka använda lite av det vi lärde oss förra året och ta med oss det in i år. Vi får försöka utnyttja varandras styrkor, det gjorde vi inte riktigt förra året tycker jag.

FAKTA: Ängelholms FF
Tränare: Roar Hansen
Placering 2018: 15:e i Division 1 Södra
Spelare in: Stephan Olsson (Vejby IF), Axel Olsson (Varbergs BoIS, lån), Lowe Ohlander (IK Wormo), Mikael Berglund Bengtsson (Eskilsminne IF), Adam Sreis (Höganäs BK), Alex Wejdrup (Helsingborgs IF U19), Filip Pivkovski (Landskrona BoIS), Philip Comnell (Halmstads BK U19), Assad Al Hamlawi (Uppflyttad från U19-laget), Filip Sjöberg (Uppflyttad från U19-laget), Josef Getachew (Uppflyttad från U19-laget).
Spelare ut: Oscar Zachrison (-), Sebastian Carlsén (-), Edis Agelius (Hittarps IK), Hampus Agerström (Högaborgs BK), Alex Simovski (Eskilsminne IF), Andreas Karlsson (-), Marwin Leidewall (-), Oliver Stojanovic Fredin (Oskarshamns AIK), Linus Müller (-), Patrick Arthur (Dreams FC, åter efter lån), Casper Seger (Helsingborgs IF, åter efter lån), Carl Thulin (Helsingborgs IF, åter efter lån), Mattias Almedia (Helsingborgs IF, åter efter lån), Kalle Joelsson (Helsingborgs IF, åter efter lån).

Relaterade artiklar

Back to top button
Close