skanesport_desktop-panorama-1

Skåneidrotten

Barnidrottskonventet 2019: Lunabba om Hela Malmös betydelse

I februari 2018 arrangerade Skåneidrotten ett Barnidrottskonvent i Malmö.
I en artikelserie kommer här flera sammanfattningar från några av konventets talare och inspiratörer.
Först ut: Nicolas Lunabba som pratade om Hela Malmö:s uppkomst, utmaningar och framtid.

En av de lokala talarna var Nicolas Lunabba, stor basketprofil i Malbas och en av eldsjälarna som sett till att Hela Malmö-familjen kunnat växa snabbt på kort tid.
Lunabba poängterade hur en idrottsförening kan verka för social hållbarhet genom att ta sig an det utmaningar som finns lokalt – och bli
delaktiga ”på riktigt”.
– Vi har områden i Malmö med 50 procent barnfattigdom, 1 000 personer som är hemlösa och flera områden som är väldigt utsatta. Idrottsrörelsen skulle kunna vara en enorm kraft för barns rättigheter där, bara de får rätt förutsättningar.
Hela Malmö-organisationen slog rot under inom malbas Basket, men har idag växt ut till någonting mycket större än en avgrening till föreningen.
– Jag var basketproffs på den tiden, 178 centimeter kort och klent bygd, men lyckades ta mig upp till liganivån i Sverige. Som mest tjänade jag 5000 kronor innan skatt. Att ha varit med på Hela Malmös resa har varit fantastiskt.

Idag är Hela Malmö egen förening och det genomförs årligen cirka 20 projekt i Hela Malmö, innefattar 250 anställda (många på projektbasis), 4500 aktiva deltagare och 250 000 besökare.
– När vi kom ut på skolorna så erbjöd vi det vi idrottare kunde erbjuda. Första gången fick vi med 7 av 25 ungar och då vände på det. Nyckeln var att vi frågade DEM vad de ville göra. De ville göra en del andra saker än många hade trott.
– När vi vände på det och började jobba socialt med andra infallsvinklar så förändrades allt. Vi som vuxna sätter inte ungdomars agenda. Vi är gatekeepers för vad unga mår bästa utav.

Bland annat jobbar Hela Malmö med skriv- och lästräning och de finns med på en del värdskap på olika event.
– Det har genererat i 250 anställda/år. Ofta är det arbetslösa från utsatta områden som vi anställer – därför ser vi oss själva som en arbetsmarknadsaktör och nu börjar även näringslivet se oss i den rollen. Vi jobbar med 30 event om året, ofta i samarbete med Malmö Stad, och vi är ofta på dem om att arrangera event även i utsatta områden.
– Vi börjar med idrotten, men vi vill bli någonsin annat.

Lunabba poängterade att det är en sak att skriva värdegrunder på ett papper. En helt annan sak att praktisera utmaningar i verkligheten.
– Man pratar ofta om inkludering och läser man RF:s stadgar handlar det ofta om en massa floskler. Idrotten lider av en skev självbild. Men så börjar man titta närmre. Machokultur, sexism, rasism och så vidare uppdagas hela tiden. Då krackelerar självbilden i föreningslivet.
– Även styrelsers sammansättningar speglar vissa tendenser. Det är under 5 procent av styrelsemedlemmarna som är under 25 år.
Men, vilka är utövarna – jo 98 procent är under 25 år. ”Alla får vara med” sägs det – men hur välkomna känner sig människor i de sammanhangen egentligen?
– Styrande organ måste ha en bred mångfald för att inkludera de människor vi vill nå ut till. 86% procent av medlemmarna i styrelser är vita män. Vad har de för konsekvenser på kvinnor som idrottar…?

Under föreläsningen tog Lunabba upp exempel på hur föreningen Hela Malmö arbetar.
Bowdown Dance Academy är en del av Hela Malmö.
– Vi träffade dem på Malmöfestivalen för att par år sedan och såg tidigt vilken enorm kraft som fanns kring dem, inte minst tjejer ville vara med. Der visade sig att de höll i en liten lokal på Kroksbäck och inte visste hur man startar en riktig förening eller sköter ekonomin i en sådan. Så vi slog ihop våra kloka huvuden ihop. Vi lärde dem ekonomi, fixade lokaler, och gav dem förutsättningar att gör det DE verkligen är bra på.
Resultatet?
– Verksamheten ökade explotionsartat. Det handlar om att dra nytta av kraften som finns i samhället.

”Det mest spännande vi någonsin har gjort” säger Lunabba om den modell som det började skissas på 2011 och kallas ”en modell för social hållbarhet”.
– Vi behövde ett ställe med fantastiska lokaler där vi kunde engagera hela samhället med kunskap och kompetens. Vi behövde vara mer organiserade själva och vi drömde om att få ett fastighetsbolag att engagera sig och stå för kostnader – men även stötta upplockat.
Hela Malmö-delegation stämde träff med MKB och förklarade:
– Vi visste att barn inte äter tillräckligt. Vi kunde göra en kartläggning och hitta behov. Vi kunde identifiera aktörer som kunde stötta upp oss.
Responsen blev positiv.
– MKB trodde på vår modell så länge vi som förening kunde leverera.
Resultatet blev en mötesplats på Nydala med 16 rum och massor av möjligheter. Nu fick fler aktörer upp ögonen för Hela Malmös projekt. Bland annat är Skåneidrotten en av stöttepelarna.
– Exempelvis fanns det inget bibliotek i Nydala, så vi tog kontakt med stadsbiblioteket – som gick med i projektet direkt. Även universitetet håller till med sin socionomrörelse där.
Lunabba pekar ut en central detalj för att få ett sådant här stort projekt att fungera.
– Jag upplever en konkret vilja att vara med från våra samarbetsaktörer – bara de ser en skillnad. Vi har haft öppet i ett halvår – och det fungerar. Då blir det ringar på vattnet direkt.

Under sin föreläsning tog Lunabba även upp en personlig berättelse som mer konkret visar betydelsen av att engagera sig hos ungdomar i utsatta områden.
Elijah Clarence, Malmös senaste basketstjärnskott som nyligen gjorde succédebut i landslaget i EM-kvalet i Malmö, kan tacka Lunabba och Malbas Baskets sociala engagemang för sina framgångar.
– Jag träffade honom som åttaåring. Han, och två andra grabbar, började svansa efter mig på träningarna och jag förstod tidigt att han hade det tufft i livet. Han tydde sig till mig och började hänga med mig i hallen.
Elijah hade en ”problematisk sätt”.
– En gång skickade han, som 13-åring, en bild på när han körde bil. Han var verkligen illa ute och började sova hos mig under helgerna.
Lunabba och Clarence hade basketen gemensamt.
– Han hade, och har, en enorm talang och kom med i landslaget som 15-åring. Vi fick upp hans skolbetyg och vi hjälpte honom att få stipendium i USA som 16-åring. Där kom han in på privatskola, utsågs till östra USA:s bästa basketspelare, gick ut med bra betyg och fick fortsatta stipendier. Nu spelar han i Frankfurt.

Det är en positiv historia, såklart, men Lunabba berättar den allvarsamt – ty det finns två sidor på alla mynt.
– De andra två grabbarna, som var med den åttaårige Elijah på mina basketträningar, jag gjorde ett aktivt val att inte engagera mig i. Han sprängde sig själv, men överlevde .
– Den andre är gripen för bestialiskt mord, och mordförsök, och hamnade i fängelse.
– Så – vad kan vi göra ut ett socialt perspektiv. DETTA är skillnaden.

Hur ser du på Hela Malmös framtid?
– Vi vill cementera vår verksamhet för att få långsiktighet. Samt öppna fler mötesplatser i andra områden.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close