Eslövs HFHandbollNyheter

Eslövs HF klar seriesegrare – tillbaka i division två

En omgång återstår av handbollstrean.
Men Eslövs HF är redan klara seriesegrare.

– Vi hade det som mål inom gruppen och att vi lyckas hålla fokus hela vägen är underbart, säger tränaren Henrik Hurtig.

Den tre år långa sejouren i division 3 är över. I helgen körde Eslövs HF över Näsby Handboll med 45-19 hemma i Eslövshallen och säkrade därmed seriesegern. Med en omgång kvar att spela skiljer det tre poäng ner till Helsingborgs HK på kvalplats.

– Det känns fantastiskt bra. Det är det svåraste man kan göra – att vinna serien. Även om det är det lättaste sättet att avancera i seriesystemet, att vinna serien, är det det svåraste man kan göra. Jätteroligt att det gick vägen. Vi hade det som mål inom gruppen och att vi lyckas hålla fokus hela vägen är underbart, säger den spelande tränaren Henrik Hurtig.

Hur var det att säkra seriesegern på hemmaplan?
– Bättre än så kan det inte bli. Det är de förutsättningarna man vill ha, att få göra det inför publiken och belöna dem. Det är alltid mycket roligare att göra det på hemmaplan.

Vad är det som gjort att ni har vunnit serien?
– Vi har en jättefin bredd på truppen, många spelare och en hög träningsnärvaro. Vi snittar 19-20 spelare på varje träning och det spelar ingen roll vem av de 14 på match som vi kastar in, för det blir liknande resultat. Vi springer för fullt och ger 100 procent hela matchen. Vi byter och hjälps åt att hålla uppe tempot och intensiteten i hela matchen.

Eslövs HF är klara för division 2. FOTO: Lola Nilsson.

Hur skulle du beskriva laget?
– Energiskt. Individuellt skickliga. Men det som vägt tyngst är gruppsammansättningen. Stämningen, harmonin, gör fantastiskt mycket.

Hur firade ni seriesegern?
– Vi käkade gott och hade roligt tillsammans direkt efter matchen. Vi träffades hemma hos en av grabbarna och var där tills vi inte orkade titta på varandra längre.

Henrik Hurtig inledde själv handbollsspelandet i Eslövs HF. Där fick han också begå seniordebut när laget huserade i division 1. Efter åtta år i OV Helsingborg, och spel i Handbollsligan, vände han hem till Eslöv inför den här säsongen.

I rollen som spelande tränare har Henrik Hurtig gjort succé. När en omgång återstår av division 3 har Eslövs HF vunnit 17 av 19 matcher, gjort överlägset flest mål och släppt in färst mål.

– Det har såklart varit en spännande utmaning och något nytt. Jag besitter ingen tränarutbildning utan går helt och hållet på mina erfarenheter som spelare och tränare som jag har haft – och har försökt leda laget genom det. Jag har smittat av mig vad jag lärt mig och tyckt att det har fungerat.

Hur har det varit att vara spelande tränare?
– Utmanande, som sagt. Jag har försökt hitta nån sorts balans när jag ska se det ur spelarens perspektiv och när jag ska se det ur tränarens. Jag har varit med på alla övningar så mycket som möjligt men ändå klivit åt sidan för att se hur det fungerar. Det har inte varit jättelätt och jag har inte vetat precis, men det har fungerar bra tycker jag.

Vad har förändrats till i år? Vad har du förändrat sedan förra året?
– Det som förändrats mest, tror jag, är att det är ett annat tempo. Vi trycker på varje vunnen boll hela tiden, försöker hålla tempot och öka. Vi går runt på alla – det finns ingen anledning att springa och spara på energi. Det är absolut den största skillnaden.

Henrik Hurtig återvände i år från OV Helsingborg. FOTO: Magnus Lejhall/Bildbyrån.

Den imponerande seriesegern innebär att Eslövs HF till hösten kommer spela division 2-handboll för första gången sedan våren 2016. En serie som Henrik Hurtig också anser att laget är redo för.

– Det känns väl helt okej. Division 2 mitten är vi absolut redo för. Sen behöver vi ta ett extra steg till för att slåss i toppen. Vi behöver spetsa till vårt försvar ytterligare och även med vårt uppställda anfallsspel behöver vi jobba på.

– Det är lite mer disciplin, att hela tiden ha fokus, göra jobbet och vilja spela både försvar och anfall. Det är lite sånt. Vi är absolut redo för mitten men inte toppen – och det är väl tur att det finns förbättringspotential. Det hade varit tråkigt annars.

Arbetet med att kommande års trupp kommer nu att dra igång på allvar.

– Jag sitter sitter på 1+1 år och jag vet inte riktigt situationen med spelarna. Arbetet är igång och jag vet att många kontrakt går ut. Det blir den närmsta veckan, eller veckorna, som det blir färdigt. Men vibbarna säger att den absolut största delen vill fortsätta och det känns väl som ett lätt val, särskilt när vi gått upp.

Och det är det för dig med? Att utnyttja optionen?
– Som det ser ut nu blir det så.

Avslutningsvis. Vad är den långsiktiga målsättningen för herrhandbollen i Eslöv?
– Vi vill etablera oss i division 1 med så mycket egna, hemmafostrade, spelare som möjligt. Det är den så kallade visionen. Division 1 hör vi absolut hemma i som klubb.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close