Borgeby är Skånes representant i elitettan
Borgeby FK avancerade ifjol i seriesystemet.
Nu är de enda skånska lag i elitettan.
– Vi har valt vägen att spelarna som tagit oss dit ska få spela i elitettan också, säger tränaren Patrik Persson.
En tredjedel av damallsvenskan, fyra av tolv lag, kommer från Skåne. I elitettan har det dock saknats ett skånskt lag de två senaste åren. Fjolårets avancemang för Borgeby FK innebär dock att Skåne återigen har ett lag i den näst högsta divisionen.
Efter att ha fajtats i toppen av den södra ettan i flera års tid, utan att vara riktigt nära ett avancemang, vann Borgeby förra året serien storstilat. Till slut skiljde det 13 poäng ner till IS Halmia på andraplats.
– Vi hade en fantastisk säsong ifjol. Det började redan i första matchen mot Hammenhög, som också var ett topplag, då vi vann med 1-0. Jag säger att det var på ett klassiskt skitmål, då det var ett inlägg som de nickade in i eget mål. Det blev en liten boost och vi kände att vi har nåt på gång. Det var positivt och vi byggde på det hela tiden. Jag tror att vi hade elva-tolv raka precis innan sommaruppehållet, då vi förlorade, och vi anade rätt snabbt var det kunde leda, säger tränaren Patrik Persson till Skånesport.
Enbart en serieseger räcker dock inte för avancemang till elitettan. Utöver det måste man också ta sig förbi ett kval. Efter sommaruppehållet höjde Borgeby träningsdosen för att vänja spelarna vid ett elitettanklimat och när seriesegern var säkrad ställdes Borgeby mot klassiska Jitex. Det slutade med en överkörning. Laget från Bjärred vann dubbelmötet med hela 7-0 och säkrade avancemanget.
– Jag vill hylla alla som jobbar runt laget för en jättebra scouting av Jitex. Det var rätt avgörande när vi mötte dem hemma – att vi hade scoutat dem och sett hur de spelar. Vi utnyttjade det och när vi tog ledningen spelade vi på det ännu mer. När vi vann med 3-0 hemma kändes det nånstans redan där som att det här fixar vi – och det gjorde vi, säger Patrik Persson och förklarar att det första målet spelade stor roll för utfallet.
– Sen tror jag att mycket handlar om att vi gjorde det första målet. Jitex hade misslyckats i kvalet tre år innan och när de fick ligga under direkt från början blev det nog lite spöke i huvudet. Men vi var värda det sett över två matcher. Det var fullt rättvist. Sen speglar kanske inte 7-0 matcherna men det blir så när ett lag måste skapa chanser för att komma ikapp.
Två faktorer som gjorde att Borgeby FK tog sig upp är att de, enligt Patrik Persson, tränade bättre än de andra lagen i division 1 och hade vassare spetsspelare. När klubben nu går in för en historisk säsong i elitettan gör de också det i hög utsträckning med samma spelare som upp Borgeby till elitfotbollen.
– När jag blev anställd hade klubben en tydlig vision att inom tre år finnas i elitettan. Det gjorde vi faktiskt på två år och under mitt tredje år är vi där. Vi har valt vägen att spelarna som tagit oss dit ska få spela i elitettan också. Det är väldigt mycket yngre tjejer och spelare som inte varit på den nivån i så stor utsträckning. Vi jobbar istället med utveckling av de spelare vi har.
Bakom beslutet att köra vidare på samma trupp finns två stora anledningar.
– Dels kostar det en jävla massa att resa och de pengarna finns inte riktigt om vi ska lägga pengar på spelare. Då fick vi välja och vi måste ju spela matcherna. Sen är det lite för att vi var rätt överlägsna i division 1 ifjol. Av den anledningen tror vi att den här truppen och de här spelarna ska kunna klara av detta.
Några nyckelspelare har dock lämnat Borgeby i vinter. Skyttedrottningen Michaela Johnsson – som vann skytteligan på 24 mål – är gravid, rutinerade Sara Andersson var inte beredd att göra ännu en satsning på elitettan och Louise Overgaard Persson har flyttat med pojkvännen Alexander Blomqvist till Sundsvall.
Trion har istället ersatts av Ida Lyberg, Julia Welin och Rebecka Holm.
– Dels bidrar de med att vi behåller konkurrens i truppen. Hade vi bara tappat de här tre bättre spelarna hade vi varit otroligt tunna. I de här tre tre får vi in en mittfältare, en forward och en försvarsspelare som bidrar med att vi fortsätter ha konkurrens.
– Men det viktigaste av allt är de spelat på denna nivå innan. De kan vara vägledande för våra yngre spelare, lite förebilder, och vet vad som krävs. Tittar man på de tre som försvann var det våra spetsspelare. Det var de som i omklädningsrummet pratade, höjde rösten, lugnade ner det och så vidare. Vi behövde ersätta dem och har fått tre jättebra tjejer som varit på den här nivå innan.
Borgeby FK har länge utmärkt sig som en talangfabrik. Genom spel i elitettan är förhoppningen att klubbens många lovande ungdomar ska stanna kvar i föreningen ytterligare något år innan de går vidare till spel på högre nivå.
Ytterligare ett led i att få talangerna att stanna kvar i Borgeby är farmarlaget DFK Borgeby 09, vilka huserar i division 2. Där får föreningens talanger och bänkspelare värdefull seniorerfarenhet innan de slussas vidare till elitlaget.
– När du inte tillhör eliten får du inte spela i den regionala F19-allsvenskan. Det är helt sjukt att de platserna är vigda åt elitlagen – för det är inte de bästa F19-lagen som spelar där. Vi har yngre lag som vunnit allt som går att vinna, med Gothia Cup och allt annat, men de har varit lite svårt att göra bra matcher. Då valde vi att anmäla ett lag i seriesammanhang, vilka vi fick upp i division 2. Det har varit jättelyckat.
– Jag tycker faktiskt det är lite skillnad rent allmänt med seniorfotboll. När du är 16, 17, 18 år måste du få spela seniorfotboll. Sen är division 2 rätt dåligt kvalitetsmässigt men förhoppningen är att vi ska hänga kvar i elitettan och sen driva upp det andra laget i division 1.
För det Borgeby FK som går in i sin första säsong i elitettan väntar nu en helt ny verklighet. Det är långresor och en helt annan satsning på fotbollen. För att klara av det har de byggt vidare på spelidén och försökt vänja sig vid ett högre tempo.
– Den stora skillnaden kommer handla om fysiken. Då pratar jag om fysik i vilken hastighet man kan göra sakerna. Det är mycket det som skiljer serierna åt. Det går mycket fortare och vi har jobbat jättemycket på att få bättre uthållighet, lösa situationer fortare, vara snabbare i försvarsspelet och öka bolltempot. Det är de enkla grejerna. Det är det som skiljer serierna åt. Man springer lika fort och slår bollen lika långt men det handlar om att göra det i så hög fart som möjligt.
Med en bättre fysik, en fortsatt hög konkurrens och en högre träningsdos siktar Skånes enda representant i elitettan i år på att säkra ett nytt kontrakt.
– Med tanke på storleken på vår föreningen, de ekonomiska förutsättningarna och hur vi valt att bygga truppen är det bara att rädda sig kvar år ett. Vi vill sätta en grund som vi ska kunna jobba vidare med framöver. Vi ska jobba med våra egna talanger och de ska upp och bidra. Vi ska inte värva till höger och vänster. Utan vi ska hänga kvar och fortsätta utbilda våra spelare för att de ska klara nivån. Det är absolut prio år ett. Det handlar bara om att utvecklas och hänga kvar.
FAKTA: Borgeby FK
Fjolårsplacering: 1:a i Division 1 Södra Götaland. Vann mot Jitex BK i kvalet.
Tränare: Patrik Persson
Spelare in: Ida Lyberg (FC Rosengård), Julia Welin (IF Limhamn Bunkeflo), Rebecka Holm (KIF Örebro), Thea Birgerud (USA) och Sigrid Aas (USA).
Spelare ut: Michaela Johnsson (Gravid), Sara Andersson (-), Johanna Nilsson (Trelleborgs FF) och Louise Overgaard Persson (-).