HandbollIF KristianstadNyheterVinslövs HK

Vinslöv ska säkra seriesegern – i derby mot Kristianstad

Vinslövs HK har seriesegern i egna händer.
Men då krävs det högst sannolikt en seger i derbyt mot IF Kristianstad.

– Det är därför man går på alla måndagsträningar och gör de tråkiga intervallerna i juni, juli och augusti – för att få stå här i mars och spela de här matcherna, säger Vinslövs Christian Cosmo.

En omgång återstår av den södra handbollsettan och inför lördagens avslutning är dramatiken stor. Vinslövs HK toppar tabellen på elva måls bättre målskillnad än Kärra HF. Dessutom ligger HK Ankaret bara två poäng bakom, men med en betydligt sämre målskillnad lär seriesegern vara utom räckhåll.

I den sista omgången tar Kärra emot ett Kroppskultur som fajtas för att undvika kval medan Vinslöv åker de två och en halv milen för ett bortaderby mot IF Kristianstad. Seger och Vinslövs HK vinner serien och säkrar avancemanget till allsvenskan. Poängtapp och de riskerar att bli förbisprungna av Kärra – och istället halka ner på en kvalplats.

– Det är ju speciellt. Det är min första match någonsin, om man räknar bort ungdomsfinaler och turneringar, där det varit en så här viktig match. Kul. Det är det här man tränar för. Det är därför man går på alla måndagsträningar och gör de tråkiga intervallerna i juni, juli och augusti – för att få stå här i mars och spela de här matcherna, säger Vinslövs mittnia Christian Cosmo.

Det är inte bara det faktum att Vinslöv spelar för ett avancemang och det korta avståndet till Kristianstad som gör matchen speciell. Många av spelarna i Vinslöv har också fostrats i IFK Kristianstad och spelat med IF Kristianstad i division 1. Alfred Olsson, Emil Schuster, Oscar Paulin och skadade Simon Svensson är alla Vinslövsspelare med en Kristianstadsbakgrund.

Och så Christian Cosmo då.

20-åringen gjorde flytten från IF Kristianstad till Vinslövs HK för blott en månad sedan, då han blev spelklar till seriefinalen mot HK Ankaret.

I Vinslövsdebuten fick Christian Cosmo jubla. Blir det nytt firande i Kristianstad? FOTO: Lola Nilsson.

– Det ska bli jättespeciellt. Det är bara fem veckor sedan som jag var en IF:are och IFK:are. Nu är jag helt plötsligt på andra sidan. Samtidigt har jag sagt innan att jag mött spelare som jag spelat med och jag kommer möta gamla lagkamrater i framtiden. Det gäller att koppla bort det och fokusera allting på att Vinslövs HK ska vinna matchen.

För IF Kristianstad är matchen inte av någon större betydelse – rent tabellmässigt. Det står redan klart att de kommer sluta femma men det betyder inte att Vinslöv kommer få en enkel match.

– I morgon möter vi ju ett bra lag. Seriens bästa lag. Det kommer bli en tuff match. De har många rutinerade spelare som är bra, men jag tror att om vi spelar vårt spel som vi ska och kan göra så har vi en bra chans att vinna i morgon, säger mittsexan Mårten Nilsson.

Den 20-årige Nilsson är ofta en av IF Kristianstads äldsta spelare, om inte den allra äldsta, och är jämngammal med Christian Cosmo och Oscar Paulin men har även spelat tillsammans med de andra Vinslövsspelarna med ett Kristianstadsförflutet.

– Det är kul. Lite speciellt men det är kul. Sen när de är på plan är de fiender, även fast de är kompisar utanför. Man vill ju vinna till varje pris, men det ska bli roligt att möta dem tycker jag.

Det korta avståndet mellan Vinslöv och Kristianstad, och matchens betydelse, lär även innebära att det blir en publikfest.

– Jag tror det kommer bli bra, ungefär som hemma för oss, som på Vinslövs hemmamatcher. Man är ju lite bortskämd efter att ha suttit på läktaren med IFK men det här är en annan känsla. Det är en otroligt bra stämning och Vinslöv har den bästa publiken i division 1, den överlägset bästa. Det är helt otroligt när man är i A-hallen och får se 600, 700 eller 800 Vinslövs HK-supportrar stå där inne och heja och stötta oss. Många killar i laget har det med sig och det kommer bli en otroligt häftig upplevelse. Vi ska verkligen njuta av den här matchen, säger Christian Cosmo.

Elias Holmström och hans Vinslöv har avancemang i sikte. FOTO: Lola Nilsson.

Både Christian Cosmo och Mårten Nilsson är tydliga med att de har seger i sikte för Vinslöv respektive Kristianstad.

– Det krävs att vi spelar vårt spel. Vi har kommit så här långt för att vi varit bra på att utnyttja våra styrkor. Sen är de det att man vet aldrig med IF, de kan kan komma med ett rent A-lag eller med massa juniorer. Egentligen är det bara att fokusera på vårt egna spel, slå hårt bakåt och springa framåt. Svårare än så är det inte. Vi ska inte krångla till det bara för att det är en viktig match utan vi ska spela vårt spel och då ska det gå vägen, hoppas jag, säger Christian.

Mårten Nilsson:

– De har ju Elias Holmström på linjen och några andra bra på 9-meter. Det gäller att få stopp på dem och sen handlar mycket om att vi ska spela vårt spel. Vi ska ha ett bra försvarsspel och trycka på mycket i kontringarna så att vi får lite lätta mål. Det är lite av nyckeln i morgon.

I IF Kristianstad ligger fokus på det egna laget och den egna insatsen, snarare än att förstöra guldfesten för grannklubben.

– Alltså… Vi tänker inte så mycket på det utan vi går in för att göra en bra match och vinna såklart, det är därför man håller på med idrott. De har mycket att spela för men det är inget vi tänker på direkt, säger Mårten Nilsson bestämt.

Christian Cosmo hymlar dock inte om att det är en match utöver det vanliga för hans Vinslöv.

– Man skulle ljuga om man sa att det är en vanlig match, men varje match är viktig. Visst, vi hade chans att avgöra uppe i Göteborg men sen har vi haft lite tur med resultaten efter det. För oss gäller det bara att fokusera. Tänka på att om vi gör jobbet så vinner vi serien, samtidigt får vi inte fokusera för mycket på det, för då blir det nåt annat av det. Men många av killarna har varit här innan. Elias (Holmström) har varit här många år i rad, spelat kvalmatcher och avgörande matcher i slutet av säsongen. När vi går ut på planen och värmer upp kommer det vara som vilken match som helst.

IF Kristianstad – Vinslövs HK har avkast klockan 14:00 på lördagseftermiddagen.

Odds hos NordicBet:
Vinslöv vinner. Ja: 1,50. Nej: 2,40.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close