IBK LundInnebandyNyheter

Historiskt SSL-kval väntar för Lund

IBK Lund har stått för den bästa säsongen i klubbens korta historia.
Nu väntar kval till finrummet – SSL.
– Om vi presterar på topp har vi absolut en chans, säger forwarden Tove Sölve.

Våren 2014 togs ett första steg mot en sammanslagning av innebandyföreningarna Lugi och Södra Dal. Ett drygt år senare bildades IBK Lund – och föreningen har nu nått sin största framgång hittills.

Med en omgång till godo säkrade nämligen klubbens damlag i helgen andraplatsen i den södra allsvenskan. Därmed är de klara för kval till Svenska Superligan (SSL).

– Det känns såklart jättekul. Första gången som vi ska kvala upp till SSL. Det är jätteroligt att vara med om det, säger forwarden Tove Sölve till Skånesport.

Var det något ni trodde på, på förhand?
– Ehm, nej. Vi tänkte inte så mycket på det i början av säsongen. Sen efter jul nån gång, när vi insåg att vi låg ganska bra till i tabellen, snackade vi ihop oss och sa att vi har nåt att nå då – att ta kvalplatsen.

Medan FBC Kalmarsund säkrat seriesegern sedan länge har fajten om andraplatsen – och den sista kvalplatsen – stått mellan IBK Lund och Fröjereds IF.

Foto: Patrik Palm/IBK Lund.

När Lund i lördags besegrade Lindome föll Fröjered överraskande mot bottenlaget Röke – och kvalplatsen var därmed säkrad för IBK Lund.

– Jag tycker vi har kämpat på bra hela året och framförallt tagit väldigt viktiga poäng i den västra serien också, mot lagen där. Det är det som gjort att vi tagit så mycket poäng och tagit tillräckligt mycket för att ta kvalplatsen, säger Tove Sölve.

Vad tycker du om er säsong så här långt?
– Den har varit bra. Det är klart att det gått lite upp och ner, men överlag så har vi haft bra tempo under hela säsongen. Bra med energi, stark vilja och vi har spelat bra ute – tillsammans som ett lag.

Förutom dubbelmöten med lagen i den södra allsvenskan har IBK Lund under grundserien mött lagen från den västra allsvenskan i enkelmöten. Det är också därifrån kvalmotståndaren kommer.

Skoghalls IBK, som är klara seriesegrare i den västra allsvenskan, står för motståndet i den första kvalrundan.

– Det är så klart att det ska bli jättekul. Vi kommer ha mycket fokus och försöka göra det bästa av det. Vi ska prestera så bra som möjligt inför de första matcherna här.

Vad kan du säg om Skoghall?
– Egentligen vet jag inte så jättemycket, men vi har mött dem en gång i år. Då förlorade vi men det var i början av säsongen och det känns som att vi har steppat upp. Vi har blivit mer samspelta. Gör vi några bra matcher här kan det gå vägen.

Foto: Patrik Palm/IBK Lund.

IBK Lund är tydliga med att den långsiktiga målsättningen är att klubben ska nå SSL. Vägen dit är dock snårig.

Play Off 1 mot Skoghall spelas i bäst av tre matcher. Om IBK Lund lyckas gå vinnande ur den striden väntar ett nytt Play Off mot vinnaren i mötet mellan Kalmarsund och tvåan från den västra allsvenskan. Även det dubbelmötet spelas i bäst av tre matcher och vinnaren där är klara för SSL.

– Vi har inte satt nån målsättning. Utan vi ska göra de här två eller tre matcherna så bra som möjligt – och så klart försöka vinna dem.

Vad tror du om era chanser att gå hela vägen upp till SSL?
– Jag tror absolut det blir tufft. Det är ändå många matcher innan man är där, men om vi presterar på topp har vi absolut en chans.

Förutom ett lag i allsvenskan har IBK Lund ytterligare två seniorlag i seriespel på damsidan, vilka är hemmahörande i division 1 respektive division 2. Att elitlaget nu nått fram till SSL-kval betyder mycket för innebandyn i staden.

– Det är såklart jättekul och även väldigt kul för klubben att få svar på att det går bra. Sen är det kul för de yngre tjejerna också, att få se att vi har ett bra damlag i Lund. Det är kul att vara med runt det och jag tycker att klubben stöttat bra. Nu när vi tog kvalplatsen var det jättemycket publik och vi har samarbeten med andra damelitlag i Lund för att uppmärksamma sporten mer.

IBK Lund avslutar seriespelet med ett Skånederby mot Röke, som fajtas för nytt kontrakt, på lördag. Den första kvalmatchen spelas sedan 23/24 mars.

Artikelbild: Patrik Palm/IBK Lund.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close