HandbollHK MalmöLIGULUGINyheter

Andraplacerade LIGU stoppas från kval

LIGU slutade tvåa i den södra handbollstvåan och knep kvalplatsen.
Men föreningen har tackat nej – och istället får HK Malmö kvala uppåt.
– Vi i LIGU vill gärna spela i kvalet. I Lugi vill man inte att vi ska spela kvalet, säger LIGU:s Ella Rydmark.
– Det är klart att vi förstår tjejernas vilja men de har ingen ambition att ligga i toppen eller gå upp i seriesystemet heller, säger Lugis klubbchef Patrik Bengtsson.

IFK Kristianstad har varit suverän i den södra handbollstvåan och går direkt upp till ettan. Även i kampen om andraplatsen var det avgjort innan serien avslutades under söndagen. LIGU slutade tvåa – och hamnade därmed på kvalplats – medan storsatsande HK Malmö fick nöja sig med en tredjeplats.

– Jag tycker den (säsongen) har varit fantastisk och det har gått ganska bra också. Vi har haft väldigt kul och trots att vi har en väldigt liten trupp har vi hållit ihop. Det känns som att vi är laget som har roligast när vi spelar, om man jämför med de om vi möter. Det har definitivt varit jättekul, säger Ella Rydmark som är spelare och kontaktperson i LIGU.

Trots den framgångsrika säsongen kommer det inte bli kval för LIGU. Föreningen är en systerförening till Lugi – som för övrigt ska spela slutspel i vår; oddsen finns hos Betway. Då de har ett eget organisationsnummer och är registrerad som en egen förening får de, enligt förbundets regler, också gå upp en division och möta Lugis farmarförening HK Farmen.

– Ur den aspekten är de en egen förening men det är de ändå inte. Förbundet kräver att de är en egen förening men vi hade älskat om vi fick ha samma juridiska organisationsnummer. Men vi i Lugi får inte så av Svenska Handbollsförbundet. Vi är inte två olika föreningar rent hanteringsmässigt. Farmen är också en egen förening av den anledningen, men har inte en egen hantering, utan där är vi en och samma klubb, förklarar Lugis klubbchef Patrik Bengtsson.

Den ovanligt framgångsrika säsongen har inneburit att ett dilemma uppstått. Lugi har dock bestämt att LIGU inte får avancera en division och de kommer därför tacka nej till kvalplatsen.

– Det är lite tudelat. Vi i LIGU vill gärna spela i kvalet. I Lugi vill man inte att vi ska spela kvalet. Där är vi inte överens med Lugi. I slutändan är det de som bestämmer. Vi har haft diskussioner om hur vi tänker. Vi tycker att det är mer fair att vi tar kvalplatsen eftersom vi kom tvåa och har spelat oss till det. Lugi, och säkert andra föreningar, tycker att det är osportsligt om vi tar kvalplatsen och går upp då vi inte har någon ambition att gå upp och spela division 1 då det kräver mycket mer, förklarar Ella Rydmark och fortsätter:

– Malmö och H43 vill gå upp men de har samtidigt inte levererat tillräckligt bra. Vill man klara sig i division 1 måste man vinna mot bottenlagen i division 2 och det är inget de har gjort. Det är taskigt mot dem uppifrån, som vi ska kvala mot, att vi ger bort kvalplatsen från division 2 södra för att vi inte får spela. Så Malmö som ligger trea de får ju en gratisplats – inte för att de presterat utan för att vi inte får. Vi tycker det känns orättvist mot handbollens regler. Det finns serier för att man ska följa dem men Lugi håller inte med och vi kommer inte till spel i kvalet.

Lugi menar å sin sida att det inte är en nyhet i sig att LIGU inte kommer ges en chans att avancera i seriesystemet. Det har hela tiden varit tydligt från föreningens sida att LIGU inte ska spela högre upp än i division 2.

– Det är inget beslut vi tagit nu utan det ligger framförallt i vår hantering av våra matcher och våra träningsgrupper. Vi hade uttalat innan säsongen att LIGU som lag ska spela i division 2 eller 3 i dagsläget och så kommer det förbli. Det finns ingen vilja eller ambition att klättra i seriesystemet, säger Patrik Bengtsson.

För de tjejer som vill fortsätta spela handboll, utan krav, och träna en gång i veckan är LIGU den rätta föreningen inom Lugis organisation.

– När det gäller att inte tacka ja, eller tacka nej, till kvalplatsen tycker vi inte att det är sportsligt eller moraliskt riktigt att vi ska få kvala – oavsett om vi klarar det eller inte. Vi avgör en annan klubbs öde. Det finns klubbar med representationslag där medan vi har vi har vårt i elitserien, det är inte moraliskt riktigt för oss att avgöras deras öde eller bestämma om de riktigt förtjänar att klättra i seriesystemet eller inte. Det är inte en avancerad, stor fråga egentligen. Det är klart att vi förstår tjejernas vilja men de har ingen ambition att ligga i toppen eller gå upp i seriesystemet heller, där är vi fullständigt överens.

Även om Ella Rydmark är tydlig med att de förstår Lugis syn på det hela – och förstår att föreningen inte vill ha två division 1-lag – menar hon att de förtjänat kvalplatsen.

Enligt LIGU-profilen kom beskedet om att de inte får kvala nyligen.

– Inte alls länge. Vi fick redan på det här i förra veckan och trodde att vi skulle få spela kvalet.

Ni hade inget att säga till om?
– Nej, inte alls faktiskt.

Är ni besvikna eller hur ser det ut?
– Ja, vi är definitivt besvikna på det och det har vi sagt till Lugi också. De har inte ens frågat vad vi tycker och det får de verkligen stå för. De hade kunnat ta det här tidigare. Vi har legat i toppen hela säsongen och det är ingen nyhet att vi kunnat sluta i toppen heller.

Lugi menar att det hela tiden varit bestämt att LIGU inte ska kvala upp, men att de med tanke på situationen som uppstått ville förtydliga det för spelartruppen.

– Nej, det var mer att jag ringde och pratade och skapade förståelse. Det står tydligt på vår hemsida att LIGU ska spela i division 2 eller 3. Det är inget nytt och de har inte varit ovetande. Vi har inte uttalat eller sagt att vi tänker på att avancera. Vi kommer inte tillåta kval utan det är mer att vi pratat ihop oss om hur vi ser på det och ser till att vi agerar med förståelse så att vi inte skapar ryktesspridning eller spekulationer. Därför har jag gått ner och pratat med dem på träningen, säger Patrik Bengtsson.

De är besvikna på att de inte haft nåt att säga till om. Vad är det som gjort att de inte haft det?
– Det är ungefär som att Farmen skulle vilja avancera upp i allsvenskan. Det går inte rent tekniskt och är en icke-fråga. Vi har varit klara och tydliga med att LIGU fortsatt är en breddhantering, där man spelar för att ha kul. Då vore det oerhört konstigt om de avancerar och vi sätter press och har en ambition att ligga kvar i division 1. Då får vi spela på ett annat sätt och det blir inte den breddhantering där vi har för avsikt att ligga. Det pratar mot sig självt.

I LIGU råder det inget motstånd mot att de inte får avancera i seriesystemet. Däremot anser de att skulle få spela kvalet.

– Nej, vi vill ju inte gå upp heller. Vi ska vara tydliga med att Lugi inte är värsta monstret när de säger säger det, för vi vill inte gå upp och har ingen ambition. Men det är tråkigt för vi tycker ju att när vi kommer tvåa ska vi få spela kvalet och se hur långt det går. Det är inte säkert att vi kan gå upp men vi vill pröva. Det är tråkigt att de inte säger det för när man spelar lägger man ner ganska mycket tid, även om man inte elitsatsar. Det är ändå några dagar i veckan som lett till blåmärken som man offrar sig för. Tråkigt att man inte får vara med och påverka om sin framtid. Det är mer engagemanget som tryter, så att säga.

Bakom beslutet att LIGU inte får kvala ligger ett ställningstagande från Lugi. Patrik Bengtsson är tydlig med att det inte är fattat av någon individ, utan att det varit bestämt sedan länge och enbart kan ändras av ett styrelsebeslut.

– Vi är verkligen inte överens där och det vet de om. De får försvara sin sida. Vi ser inte samma typ på vad som är rättvist. De menar att det är mer rättvist då vi tar nån annans öde i våra händer. Men vi menar att de redan lagt sitt öde i våra händer då de inte vunnit sina matcher. Där är vi väldigt olika, säger Ella Rydmark.

Beskedet att LIGU inte kommer kvala till ettan innebär att tredjeplacerade HK Malmö – med ambitioner att nå SHE om några år – kommer få kvalplatsen istället.

– Det är självklart att vårt mål egentligen inte var att behöva kvala utan att gå rakt upp. Men Kristianstad har stått starkare även om vi gjort bra matcher mot just Kristianstad. De har varit en stark motståndare hela säsongen. Vi har gjort många bra matcher men också tappat mot bottenlag, men vi är supertaggade inför kvalet och ska göra allt för att gå vidare, säger Susanne Persson som är damsenioransvarig i Malmö.

Hur känns det att det blir kval även om ni inte nådde dit rent sportsligt?
– Det är som det är liksom. Vissa matcher har varit så jämna att det kunnat sluta hur som helst. Hade en boll gått ner där eller där hade vi nått den själva, men nu har vi åkt på ett bananskal och ska upp och kvala. Det är som det är i sport.

Har ni haft koll på situationen med LIGU?
– Den har vi haft koll på, säger Susanne Persson med ett skratt.

– När vi såg att vi inte kommer kunna kvala var vårt mål oavsett att vi ska bli trea. Moralen i hela laget är att vi inte lägger oss ner. Vi är inte den typen. Vi kommer från Söderkulla, ett ganska tufft område i Malmö, och där lägger vi oss inte ner utan kämpar även om vi inte har nåt att kämpa för. Nu visar det sig att det ändå blir kval och vi har gjort bra matcher – även om vi förlorade mot Kristianstad sist, med fyra mål, var det ändå en välspelad match.

HK Malmö kommer i den första kvalomgången möta Kävlinge HK. Seger där och ett nytt kval väntar för att avancemanget ska bli verklighet.

– Vi har mött Kävlinge förut, vet vad de är, och ska göra allt i vår makt för att ta vår plats upp till nästa kvalmatch.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close