FotbollNyheterTrelleborg FF

Isak Jönsson hoppas på nytt succéår: “Siktar högt”

Division 2 med BK Olympic blev Trelleborgs FF och Allsvenskan – och imponerande spel. Isak Jönsson berättar för Skånesport om fjolårets personliga succé, ungdomsåren – som kunde inneburit utlandsflytt – och tankarna inför kommande säsong. -Vi siktar högt nästa säsong, säger 20-åringen.

– Det var ju en enorm omställning, i allting egentligen. Hela livet vändes upp och ner när man fick fotboll som sitt jobb. Det tog på en lite, fysiskt, men samtidigt var det väldig kul, säger Isak Jönsson när han ombeds kort sammanfatta fjolårssäsongen.

En månad före sin allsvenska debut mot Malmö FF befann sig Isak Jönsson på Laröds IP för att, med sitt BK Olympic, spela division 2-fotboll mot Hittarps IK. Första allsvenska starten, den kom mot just de kommande svenska mästarna, AIK, på Friends Arena. Därefter tog 20-åringen en fast plats i Trelleborgs FF:s försvarslinje. En kontrast i sitt fotbollsliv som mittbacken stod perplex inför.

– Egentligen blev jag invärvda för att se och lära, men det ändrades rätt fort när Patrick(Winqvist, tidigare huvudtränare i Trelleborgs FF) valde att ge mig stort förtroende. Och det kändes bra redan från början, vilket gav en en boost och en ögonöppnare om att man klarade av nivån. Men det var en chock att komma in och spela så fort.

Isak Jönsson med bollen under försäsongsmatchen mot Helsingborgs IF. Foto: Bildbyrån

Trelleborgs FF har blandat och gett under försäsongen. Både resultaten och kvalitén på motstånd har varierat.  Isak Jönssons speltid har varit relativt sparsam – men det oroar honom inte.

-Jag har spelat varannan match. De nya mittbackarna Niklas (Vesterlund, inhämtad från FC Köpenhamn) och Hugo(Andersson, inlånad från Malmö FF) har fått lite mer speltid. Jag tror att Peter Swärdh vill få en bild av hur de ser ut i matcherna, han har ju sett mig tidigare. Men när jag spelat så tycker jag att det gått bra.

– Jag tvekar inte på att vi kommer vara ett av topplagen. Det har sett bra ut på försäsongen. Vår målsättning är att gå in och vinna varje match. Men vi siktar högt nästa säsong. Men målsättningar, personliga, har jag nog inga. Bara gå in och göra det bra när jag får chansen. Typ så.

Med den allsvenska fjolårssäsongen i bagaget är det få som kan hävda att 20-åringen inte höll på den angivna nivån. Men har Isak Jönsson alltid varit en framstående spelare och hur har det i så fall påverkat hans karriär?

– Jag har alltid varit en av dem bättre i mitt lag, ända sedan tiden i Skurup, där vi hade ett av Sveriges 99-lag. Tack vare att jag var en av dem bättre så fick jag provträna med Atalanta och Newcastle när jag var yngre, typ 14-15 kanske. De erfarenheterna som jag fick därifrån har jag uppskattat mycket.

I Sverige finns en ständigt pågående debatt gällande unga fotbollsspelares potentiella utlandsflyttar. “Är det bättre att flytta utomlands till en global elitklubbs verksamhet, än att på sikt få speltid på seniornivå?”. Så brukar det låta. Isak Jönsson har har fått smutta på livet som ungdomsproffs – men i slutet av dagen var valet att flytta aldrig hans.

– I Newcastle kände jag att det fanns en möjlighet att flytta över, men det var någonting med dem fysiska testerna som “ställde till det”. I Atalanta var det en sämre erfarenhet. Jag fick inte så mycket hjälp när jag kom dit och… ja, det kändes inte bra, helt enkelt. Sen om jag faktiskt hade kunnat tänka mig att flytta över då, det minns jag inte. Osäkert.

Debuten i Trelleborgs FF-tröjan kom mot Malmö FF. Foto: Bildbyrån

Proffsdrömmar, har det funnits?
– Det är klart att jag, när jag var mindre, hade drömmar om att bli proffs och sånt. Men man fick alltid höra “ja, men du vet ju hur svårt det är”, liksom. Ett tag under Olympic-tiden så började jag tveka lite och funderade på om jag skulle skita i det. Men sen räddade Nima(Modyr, agent) mig och fick mig på rätt bana igen – och det lönade sig.

Isak Jönsson berättar att han, innan det blev klart med Trelleborgs FF, åkte runt på på provspelningar hos bland annat Värnamo och Öster.

– Ja, just det – det var ju Kalmar också. Det var nog närmast med Kalmar, men det blev något klydd där i slutet. Jag tror inte de visste om de var villiga att satsa på en så ung spelare då.

Sedan ett par veckor är det dock klart att den 20-årige mittbacken förblir Trelleborgs FF trogen i tre år till.

Var det en självklarhet att förlänga?
– Det var självklart, det var det. Jag trivs väldigt bra här och hoppas på ett bra år med klubben och laget och hoppas på ett bra år nu, avslutar Isak Jönsson.

 

Fakta: Isak Jönsson
Ålder: 20 år
Bor: Trelleborg
Gör på fritiden: Spelar tv-spel och gymmar
Favoritmat: Pasta carbonara
Vad lägger du pengar på:  Tatueringar och flickvännen
Spelare du ser upp till: Virgil van Dijk och Nemanja Vidic
Favoritlag: Manchester City

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close