Nyheter

FC Rosengård ledande inom svensk damfotboll

Som ett av landets bästa lag inom damfotboll har FC Rosengård inte mindre än 10 SM-guld i bagaget. Lagets snart 50-åriga historia är kantad av både motgång och medgång men framgången har bestått och de anses ha en fast plats i damallsvenskan där de inte placerat sig sämre än trea sen 1986. FC Rosengård har fostrat egna spelare såväl som att de köpt in proffs från andra lag. Efter SM-guldet förra säsongen är spänningen stor inför slutspelet och förväntningarna är stora även i år.

Photo by Hangsna, CC BY-SA 3.0

Damfotboll allt mer populärt

Tack vare stora framgångar för svenska damlandslaget och även för svenska klubbar i damernas Champions League har intresset för damfotboll ökat mycket de senaste decennierna. Även internationellt vinner damfotbollen mark hela tiden. I USA finns chanser till lukrativa proffskontrakt och stjärnklubbar som franska Lyon fungerar som förebilder. Att intresset för damfotboll ökar är kanske inte konstigt med tanke på att det är den största sporten i världen. Den har inte bara miljontals utövare och fans världen över utan den används även ofta som tema inom olika former av populärkultur. Det finns till exempel många sånger om fotboll, framförda av kända artister. Till EM och VM skrivs alltid en officiell låt och även många inofficiella som ibland blir mer populära bland fansen. Även när det inte pågår mästerskap används fotbollen som inspiration inom musiken. Hammarby fick till exempel Magnus Carlsson, sångare i Weeping Willows och Bajen-supporter, att medverka på en CD som gavs ut för att samla in pengar till klubben. Fotboll används också ofta som tema för andra spel. Som tv-spelet FIFA football från EA Sports eller slotspelet Football Star som tillhandahålls av PokerStars Casino. Så det råder ingen tvekan om att fotboll är en av våra mest folkkära sporter och det finns ett ständigt intresse i Sverige att få fram duktiga spelare, både herrar och damer.

Kärt barn har många namn

Det stora intresset för fotboll är någonting som klubbar inom damfotbollen har använt till sin fördel. Många klubbar har bildat egna damsektioner som många gånger har rönt större framgångar än klubbens herrlag. En del damlag har även bildats helt fristående från en annan klubb med herrlag också. FC Rosengårds damlag är idag ett av inte bara Sverige utan även Europas bästa lag medan deras herrlag spelar i Div. 2. Damlaget bildades 1970 som en del av Malmö FF där de var med fram till 2007. Då fick laget ett sponsoravtal med hudvårdsföretaget LdB och de bytte då namn till LdB FC Malmö. Detta gav laget ett lukrativt avtal med sponsorpengar på en summa av 24 miljoner som betalades ut över en period på 8 år. Tack vare detta kunde laget köpa in spelare från utlandet samtidigt som de fortsatte att dels värva unga talanger från Sverige men även själva fostra fram lovande spelare. Sen 2013 heter laget FC Rosengård.

Internationella framgångar

Som många andra av våra främsta damlag har FC Rosengård även varit med i den europeiska ligan Champions League flera gånger. FC Rosengård har totalt kvalat in sex gånger till Women’s Champions League och Women’s Cup som den ligan hette tidigare. Senast de deltog var säsongen 2015/2016. Det är inte bara i de svenska mästerskapen som FC Rosengård har vunnit guld. I de nordiska mästerskapen har de vunnit guld två gånger. De har även haft några av världens bästa fotbollsspelare i sin laguppställning. Båda brasilianskorna Marta och Formiga har spelat i klubben samt den holländska talangen Manon Melis. Klubben har också själva fostrat fram flera internationella stjärnor som Karolina Westberg, Sara Larsson och målvakten Caroline Jönsson. Damallsvenskans publik har hittills varit bortskämda med att kunna se lag med de absoluta toppspelarna. Förra säsongen gick det till exempel att se stjärnor som Marta, McLeod och Martens spela i FC Rosengård. Om motsvarande laguppställning skulle finnas på herrsidan skulle det motsvara att vi fick se ett allsvenskt lag med spelare som Zlatan, Buffon och Messi. Inte särskilt sannolikt med andra ord. Dock är detta någonting som kan försvinna inom en snar framtid när de europeiska storklubbarna satsar stort på damfotboll och numera köper in en enda spelare för samma summa som ett svensk lag kan ha som hela sin spelarbudget för en säsong. Vi får hoppas att svensk damfotboll kan fortsätta att hålla samma höga klass som innan så att klubbar med duktiga spelare som FC Rosengård kan behålla sin status som internationellt topplag. Annars får damfotbollens fans räkna med att resa ut i Europa i framtiden för att kunna se de största spelarna tampas om bollen.

Photo, by Jamie Smed, CC BY-SA 3.0

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close