NyheterPingis

Ulf Bengtsson död – vann EM och tre SM-guld med Malmö FF

Bordtennisstjärnan Ulf “Benke” Bengtsson avled på söndagsförmiddagen efter en tids sjukdom. Han blev 59 år gammal.

På förbundets hemsida skriver man:

”Benke”, bördig från skånska Höganäs hade en lång och mycket framgångsrik karriär och var i allra högsta grad bidragande till det som brukar kallas det svenska pingisundret. ”Benkes” signum var en stenhård forehand som till viss del påminde om Kjell ”Hammaren” Johanssons forehandskanon. Bland de många mästerskapsmedaljerna så var givetvis EM-guldet från 1984 i herrsingel i Moskva juvelen i kronan.”

Inför det mästerskapet pratade alla om Mikael Appelgren och Jan-Ove Waldner som två år tidigare vunnit guld och silver på EM. Men i Moskva var det Ulf Bengtsson som spelade hem guldet efter en oerhört jämn och mycket spännande final mot Andrzej Grubba. Bengtsson vann med 21-19 i det femte och avgörande setet.

I den enormt tuffa konkurrensen i svensk pingis gyllene generation höll Ulf Bengtsson sin landslagsplats och var med i truppen även i det klassiska mästerskapet 1989 när Sverige vann VM-guld efter att ha besegrat Kina med 5-0 i finalen. Han var dock inte uttagen i lagtävlingen utan fick nöja sig med singel och dubbel. Något SM-guld i singel blev det heller aldrig, vilket säger det mesta om bredden på toppen i Sverige när han var aktiv.

I lag gick det bättre. Ulf Bengtsson vann SM-guld för Söderhamns UIF, Malmö FF och Kalmar BTK.

I MFF-tröjan var han med i tre av de totalt sju SM-guldlagen:

1989 med Jörgen Persson, Göran Wranå och Frank Gullberg.

1990 med Jörgen Persson, Thomas von Scheele och Göran Wranå.

1991 med Jörgen Persson, Thomas von Scheele och Göran Wranå.

På förbundets hemsida har bäste vännen och VM- och EM-guldmedaljören Ulf “Tickan” Carlsson skrivit en lång minnestext. I den står bland annat:

“En underbar människa, en stor idrottsman, en fantastisk pappa och min bäste kompis, har idag på morgonen somnat in efter en tids sjukdom. Du kämpade som en tiger och var stark och enormt modig under den tuffa tiden sen du fick beskedet att den hemska cancern hade upptäckts, men tyvärr orkade du inte till slut.

Under din sista tid där vi träffades och pratade väldigt mycket, klagade du inte en enda gång utan kämpade och var positiv trots den dåliga prognosen, du var grymt stark in i det sista!

Vi har följt varandra sen vi var juniorer och pingisen förde oss samman.
Du var bäst som junior och jag såg upp till dig och ville bli lika vass som du var. Vi fortsatte att utvecklas båda två och var delaktiga i den gyllene generationen i svensk pingis under 80-talet med fantastiska framgångar.
Din höjdpunkt var när du blev Europmästare i singel 1984 i Moskva. Som en liten outsider slog du till och gick hela vägen och blev mästare efter många tuffa matcher.
Detta guld, tillsammans med Äpplets guld två år tidigare, visade för mig och de något yngre spelarna att det var möjligt att gå hela vägen i de stora mästerskapen, och det blev starten på ett stycke svensk idrottshistoria.
Jag kom ihåg att perioden efter EM så var du nästan oslagbar. Med ett stort självförtroende så ångade du på och nådde bl.a semifinal i World Cup under hösten 1984, med tuffast möjliga asiatiska motstånd. Det blev även EM-guld i lag och VM-silver i lag innan landslagskarriären avslutades 1990.”

Ulf Bengtsson fostrades alltså i Höganäs BTK och blev 2016 framröstad som Kullabygdens bästa idrottare genom tiderna.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close