skanesport_desktop-panorama-1

Ariana FCFotbollNyheter

Ariana är nykomlingen som går för seriesegern

Ariana FC är nykomlingar i division 5.
Siktet är inställt på att direkt vinna serien.
– Vår tuffaste motståndare tror jag personligen blir vi själva, säger nye tränaren Erol Bekir.

Sedan bildandet sommaren 2015 har Ariana FC snabbt etablerat sig som en stark aktör i Malmöfotbollen. Reservlagsspel 2016 följdes av en serieseger i division 7 året efter. Förra säsongen blev Ariana, som nykomlingar, tvåa i division 6 och via en kvalseger mot IFK Rössjöholm tog de sig upp till division 5.

Det profilstarka laget – med bland annat de afghanska landslagsmännen Noraollah Amiri och Saber Azizi i truppen – har i vinter fått in Malmöprofilen Erol Bekir som ny tränare. Efter att tränarkarriären, på seniornivå, varit vilande i några år lockade Arianas kombination av utvecklingspotential, många spelare med erfarenhet från högre nivå och deras sociala projekt och arbete med ungdomar.

– Det var ett tag sen men även om jag varit borta från fotbollen är jag ändå väldigt väl förberedd. Jag har hållit på med mina grejer och det blir ändå att man gör uppdrag, som ett med Svenska Fotbollförbundet här nu, och jag har mina aktiviteter där jag håller på, tänker och planerar i fotbollsbanor. Saken är inte att det inte funnits anbud men jag har inte känt att det varit värt att göra det just då. Nu kändes det perfekt att komma igång lite med två fotbollspass i veckan och det ligger i närheten samtidigt som det är en utmaning, säger Erol Bekir och fortsätter:

– Man kan inte vara ifrån fotbollen när man varit proffs och hållit på med fotboll hela livet. Då kan man inte vara ifrån fotbollen, det bara är så. Oavsett om det är att man är sittande i en soffa och studerar matcher eller håller på med andra projekt går det inte att komma ifrån den drogen, eller vad man ska kalla det. Det kittlar alltid lite extra när man står på sidlinjen eller är på planen.

Erol Bekir har varit utlandsproffs i Schweiz, Italien och Tyskland. FOTO: Ariana FC.

Inledningen i Ariana FC har också varit bra för Erol Bekir.

– Det känns bra. Det är en bit kvar ju men än så länge känns det som att vi är där vi tänker på att vi är där vi ska vara. Vi har ju haft träningsmatcher och Malmömästerskapet, där alla fått spela och testat på lite olika positioner. Jag tycker att truppen visat en oerhörd mognad trots serietillhörigheten. Det var nåt vi snackade igenom i början och hittills har de hållet vad de har lovat, killarna. Det är bara positivt hittills.

Vad menar du med att de lovat vad de hållit?
– Det är ju så att det är väldigt lätt att vara engagerad i början av säsongen – men sen när de väl kommer ut och tränar, och det blir tufft både fysiskt och mentalt, är det inte så enkelt att omsätta det och pressa sig på varje träning. Men jag tycker att de är där. På träningarna, även när vi haft fyspass, har vi kontinuerligt haft runt 20 pers på träningarna. De har med engagemang visat att de är intresserade.

– Nu kommer nästa steg också. Det är bara 16 man i truppen till matcherna. Spelarna kommer även testas där hur de hanterar situationen. Det är en sak när man in i det sista tror att man ska få spela, men när man kanske inte får starta de första matcherna gäller det att visa att man är beredd på att ta den fajten också.

Den sedan redan starka spelartruppen har i vinter spetsats till med flera nyförvärv som ansluter från division 2- och division 3-lag. Truppen är numera full – och Erol Bekir är nöjd med vad han har att arbeta med.

– Som jag sa är det väldigt ambitiösa killar som både satt upp väldigt höga mål själva men också visar en go inställning. De vill komma nån vart, så hittills har det varit väldigt positivt. De har alltid ställt upp på träningar, i ur och skur. Jag är väldigt nöjd med allt de har gjort. Inte minst prestationerna på planen.

Försäsongen har också varit stark från Arianas sida. Lagen från division 4- och division 5 har besegrats och de har även spelat jämnt, både spel- och resultatmässigt, mot flera division 3-klubbar. I Malmömästerskapet nådde klubben också fram till slutspelet. I tisdagskvällens kvartsfinal mot IFK Malmö förlorade Ariana dock med 0-3, sedan de haft 0-0 i halvtid mot division 2-laget.

– Det speglar egentligen inte matchen, det är det värsta. Vi förlorade med 3-0 men vi äger matchen och spelar ut dem i första halvlek. Vi börjar också bra i andra och ska ha en målchans själva men dribblar, tappar boll och åker på ett pissmål. Vi snackade om att inte göra det utan spela snabbare och det är klart att det straffar sig. Faktum är att vi sen vi hade två solklara straffar som vi inte får, och ett skott i ribban, men luften går ur när domaren inte heller ger nånting. Killarna gör det jävligt bra. I första halvlek är det nästan vi som ser ut som ett division 2-lag och de som ett division 5-lag, så vi tar med det positiva.

Ordföranden Norlla Amiri är bara en av de välmeriterade Ariana-spelarna. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

I seriespelet heter motståndarna bland annat AIF Barrikaden, Hyllie IK och IFK Klagshamn. Lag som Erol Bekir betonar att Ariana inte ska underskatta – trots favoritskapet de bär som nykomlingar.

– Det blir ingen dans på rosor. Det är inte bara att ställa ut skorna och tro att det löser sig av sig själv. Det kommer att krävas att vi i precis varje match gör ett 100-procentigt jobb. Vi vet också att alla andra lag, nu när Ariana blivit ett litet poplag som poppat upp och är populära nu, vill trycka ner killarna.

– Det gäller att killarna är förberedda och redo för allting. Det gäller också att kunna hantera favoritskapet. Andra lag har killar som spelat högre än våra, men det är inte en spelare utan ett kollektiv och utifrån det växer individerna och visar upp sina egenskaper. Så som jag ser det är det inte en eller två spelare utan vi är ett lag med massa kryddor som vi får balansera på ett bra sätt, det är det som det handlar om.

Ariana FC var redan vid grundandet tydliga med att de siktar på att nå allsvenskan. De hymlar inte heller med att årets målsättning är att vinna division 5 som nykomlingar.

Även om Erol Bekir betonar att det är viktigt att omsätta ord till handling menar han att föreningens största motståndare i år är de själva.

– Jag tror ändå det viktigaste är hur vi förbereder oss inför våra matcher, att vi förbereder killarna på olika sätt att spela mot motståndarna. Rent individuellt tror jag inte att någon manövrerar ut oss på nåt sätt. Vår tuffaste motståndare tror jag personligen blir vi själva. Man såg tendenser förra året på att när det går lite för lätt blev det lite hybris och man skulle slå en extra tunnel, vilket till slut straffar sig. Det snackas mycket men det handlar om att försöka mala på. Jag tror ändå att om alla är friska och krya är vår största motståndare vi själva.

FAKTA: Ariana FC
Så gick det 2018: 2:a i Division 6 Sydvästra A. Vann kvalet mot IFK Rössjöholm.
Tränare: Erol Bekir (ny).
Spelare in: Ali Jagori (IFK Malmö), Delawar Zadran (Kvarnby IK), Walid Shams (Malmö City FC), Mohammed Ryahi (Malmö City FC), Alexander Nunez Cona (KSF Kosova IF) och Mohammed Al-Asadi (comeback).
Spelare ut: Tim Andersson (-), Waseem Jafleh (Viby IF), Kim Hermansson (-), Ghassan Talozi (-), Hasib Tajik (Lindeborgs FF), Nael Sardar (Lindeborgs FF), Zaman Zadran (Rosengårds FF), Mahmud Bakhshi (AIF Barrikaden) och Ali Masri (-).

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close