FotbollNyheterTorns IF

Torns IF nysatsar – och storsatsar – på ungdomssidan

När seniorerna når nya höjder ökar kraven på bredd- och ungdomsverksamheten – och dessa vill Torns IF uppfylla. Inför 2019 storsatsar klubben på att skapa förutsättningar på ungdomssidan – det som ska bli en vital och konstant byggsten i seniorlaget framöver.
– Vi har ett tydligt mål utsatt, säger ungdomsansvarige Hampus Danielsson. 

I mitten av januari presenterade Torns IF Torntråden – klubbens nya plan för spelarutbildning. En plan bestående av ett 36 sidor långt dokument, vilket beskriver hur klubben vill arbeta, från ungdoms- till seniorlag.

Ungdomsansvarig i klubben, Hampus Danielsson, tar sig tid för att berätta om klubbens nya projekt. Han arbetar åt Torns IF på en 25-procentig anställning, där arbetsuppgifterna är varierande. Allt från domarutbilningar till att hålla i fotbollspass på Prästängsskolan i Stångby kan ingå i en vanlig arbetsvecka för hans del.

– Jag delar rollen som ungdomsansvarig tillsammans med ytterligare en person. Vårt grundläggande arbete går väl ut på att ge dem bästa förutsättningarna som är möjliga till dem olika lagen i föreningen, både administrativt och praktiskt. Vi har ju en spelarutbildningsplan som heter Torntråden som bestämmer hur vi ska bedriva vår verksamhet. Och mitt uppdrag är att hjälpa lagen att kunna genomföra Torntråden på bästa sätt. Det kan vara så att vi är ute på plan och ger feedback till tränare, eller att vi själva håller i en träning. Det kan innebära möten med ledare, träningstider och annat. Man kan säga att jag har ett finger med i spelet upp till U19-laget.

Hur viktigt är det att ha en tydlig plan att jobba efter, som ni har med Torntråden?
– Det betyder jättemycket. Vi är en växande förening i en ganska liten by. Som jag ser det så är idrottsverksamheten till för att göra livet enklare för barn och ungdomar. I Stångby finns det inte så mycket annat att göra, och att vi då kan skapa en verksamhet för unga killar och tjejer betyder jättemycket. Inte bara för föreningen, utan för byn i stort.

Herrar som damer har skördat stora framgångar i seriesammanhang under de senare åren. Foto: Privat

Trots att herr- och damseniorerna skördat stora framgångar under de senaste åren – och där herrarna numera nosar på eliten – så finns det ingenting i ungdomssetionen som vittnar om att klubben skulle ägna sig åt elitsatnsing eller dylikt.

– Vi rekryterar inte spelare aktivt. Ungdomar söker sig själva hit. Men visst är det så att vi marknadsför oss och visar att vi är en klubb där barn och ungdomar kan komma och spela i. Rekryteringen står ungdomarna för själva. De pratar med sin kompisar, det är så rekryteringsprocessen ser ut. Vi är inte heller ute i andra klubbar och rekryterar spelare, absolut inte, säger Hampus Danielsson.

– När det gäller selektering så har vi en policy som ger oss möjligheten att säga nej till spelare som vill komma till oss om de är över 16 år. Spelar man i Torn och är 17 år så kan vi selektera bort egna spelare. men då är det av speciella anledningar, som dålig träningsnärvaro eller liknande. Så fram till 17 års ålder finns det ingen typ av selektering alls hos oss.

Hampus Danielsson beskriver att det finns ett tydligt mål med den nya plan för ungdomsverksamheten som man nyligen sjösatt.

– Vi har ett mål att minst 20 procent av spelarna i representationslagen ska vara egenfostrade. Inom fem år då. Det är väl ganska mycket sett till vilken nivå vårt herrlag spelar på – men det är en tydlig målsättning. Och det är ju Torntråden som är utgångspunkten för detta. Men för att kunna genomföra det i praktiken så krävs det resurser i form av ledare. Föreningen har lagt väldigt mycket resurser på ledarsidan. Just nu har vi åtta anställda ungdomstränare, två stycken ungdomsansvariga och två målvaktstränare som jobbar med spelare i olika åldrar, Jag tror det är rätt unikt, de resurser som vi lägger ner, i denna typ av klubb som vi är.

Att seniorlagen är framgångsrika sprider entusiasm inom föreningen, menar Hampus Danielsson. Foto: Bildbyrån

Hur viktigt är det att ni är sportsligt framgångsrika på ungdomssidan?
– Om framgångarna räknas i form av resultat, då skulle jag inte säga att det är speciellt viktigt. Vårt mål är ju att få fram så många spelare som möjligt till vårt seniorlag, och då är det inte viktigt här och nu att vinna på samma sätt. Såklart vill vi göra så bra ifrån oss på planen som möjligt, men det är inte det yttersta målet.

Ni har ett ganska framgångsrikt U19-lag, vad jag förstått.
– Ja. Där har vi en stor trupp, nära 40 spelare. Det är en relativt ny satsning, och det återstår att se hur bra vi är. Vi har dock en otroligt bra ledarstab där och starten på säsongen har varit lovande. Bra prestationer i träningsmatcher, och i DM har de vunnit alla matcher. Det finns ju flera som är uppe och tränar med A-laget regelbundet, några har även gjort inhopp i matcher. Så, ja, det ser lovande ut även där.

– En annan grej som rör vårt U19-lag – som jag tror är rätt unik – är att i har två trupper. Det vanliga i denna åldern är ofta selektering och att man väljer ut dem bästa. Men vi har valt att ha trupper, för att behålla så många som möjligt – så vi har ett första- och ett andralag, med olika tränare. Men samtidigt lika förutsättningar.

Skulle du säga att ert arbete i föreningen förändrats i takt med att seniorernas framgångar ökat?
– Jag vågar nog inte svara helt säkert på det eftersom jag endast varit här i ett och ett halvt år. Men “ja” skulle jag säga. Det sprids ju en entusiasm, en glädje. De yngre spelarna i föreningen går och tittar på A-laget och inspireras av att dessa spelar i en hög serie. Utan att kunna garantera något så skulle jag säga att svaret är “ja”, avslutar Hampus Danielsson, ungdomsansvarig i Torns IF.

 

NordicBets odds på Division 1 Södra återfinns här!

 

Joel Ask

Foto: Privat/Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close