FotbollMalmö FFNyheter

Pierre Mens bilder från Europacupen 1979 på MFF-museet

Givetvis måste 40-årsjubileumet av MFF:s väg mot Europacupfinalen 1979 uppmärksammas på MFF:s museum. Med start idag och varje lördag finns därför ett urval av Pierre Mens bilder från de klassiska matcherna utställda.

Pierre Mens har kallats MFF:s hovfotograf och det finns alla skäl till det.

1954 sålde han som 14-åring sin första MFF-bild och han har sedan följt laget med kameran i handen och han är aktiv än idag. Åtskilliga gånger under de nästan 70 åren har han också fått en unik inblick i klubben och fått följa med in i omklädningsrummen, på resorna och förberedelserna. Nu har han valt ut de bästa bilderna från vintern och våren 1979 och tillsammans med museum-ansvarige Patrik “Lakan” Jandelin har han satt samman utställningen som ska finnas tillgänglig till och med den 1 juni (Europacupfinalen mot Nottingham Forest spelades ju den 30 maj).

– Den långa resan fram till finalen är nog den bästa jag gjort. Med Egon “Todde” Jönsson, Calle Lindstedt, Bob Houghton och spelarna var det en så familjär och fin stämning. Jag kom ju utifrån och det var fantastiskt att få vara med om allt, bo på samma hotell, delta i frukost, träning, lunch, vara med på genomgångarna och i omklädningsrummen före och efter matcherna och resa tillsammans med laget, minns Pierre Mens och fortsätter.

– Resan till matchen mot Dynamo Kiev var rätt jobbig, jag tror att den tog 18 timmar från dörr till dörr. Säkerhetsbältena på flyget fungerade inte, men det enda flygvärdinnan sa var “det gör inget” och bussen körde på ett vildsvin som chauffören lade i bagageutrymmet. Men Monaco var något extra. Inte minst för att vi vann med 1-0. Vi bodde på Beach Plaza med privat strand. Dagen efter gick planet sent så vi tillbringade en dag på stranden och några av oss gick på Kasinot och träffade Ringo Starr. Och Todde, jag och Kjell Hjertsson gick på en klubb som senare visade sig vara en Gay-klubb och det tyckte de var fantastiskt, att vi plötsligt dök upp där.

– Wisla Krakow var också en kämpig resa. När vi kom dit höll de på att hugga Bob Houghton i tullen för han hade inte visering. Det skulle han ha. Men Eric Persson var med och lyckades tala in honom. Sedan åkte vi till träningen och det var en ren isplan, mer gjord för skridskoåkning och absolut inte för fotbollsträning. Under tiden vi tränade på den sidoplanen så hade de tagit ut 200 fångar från fängelset som skottade huvudarenan så att den skulle bli spelklar. Det blev den inte riktigt, den var mer avsedd för att odla potatis. Men vi gjorde en fantastisk match och fick in ett mål. Deras andra mål var för jäkligt, bollen var ute med mer än en meter innan de slog in den. Men det gick ju inte att ändra det domslutet även om Bosse och Ingemar försökte. På morgonen på flygplatsen träffade vi dock domarteamet och då kom domaren från Turkiet fram till Eric Persson och sa “jag ber om ursäkt, jag hade fel igår, bollen var ute.” Fast vad fan hjälpte det oss då? Sedan gav vi dock Wisla Krakow en omgång här hemma och Puskas gjorde tre mål och Tore ett.

– I München var spelarna ute och gick på stan med Nottinghams och MFF:s supportrar innan matchen och allt var lugnt och trevligt. Men det var ju bittert att förlora med 0-1. Jag tillbringar en del av vintern i Sydafrika och sedan 15 år träffar jag Bob Houghton och hans fru Nerise där nere och Bob säger alltid “Pierre, tänk om vi haft Bosse Larsson, Roy Andersson och Krister Kristensson med och Staffan Tapper hel. Då hade vi vunnit och blivit Europamästare!”

Pierre Mens bilder har satts upp på rullbara skärmar ordnade efter vilken match de hör till och han har även valt ut ett par favoritbilder utan direkt koppling till matcherna och Europacupen. Bland mycket annat finns det en bild på Bob och Nerise Houghton framför sitt hus i Höllviken sittandes på taket på en Opel Ascona, en modell alla i laget fick fri tillgång till.

– Varje lördag mellan 10-14 har vi öppet. På sommaren brukar vi försöka ha två dagar eftersom det kommer mycket turister. Sedan har vi de klassiska och mycket uppskattade rundvandringarna man kan boka in sig på, berättar Patrik Jandelin.

– Ingen annan allsvensk klubb har ett museum och vi är stolta över våra framgångar och att kunna visa upp dem. Elaka tungor säger att skulle till exempel Hammarby göra något liknande kunde de ha museet i en telefonkiosk, men något sådant skulle jag givetvis aldrig säga.

– Det här är det första stora evenemanget vi har i museet sedan jag tog över den 1 juli eftersom det varit så mycket matcher och så vidare sedan i höstas. Pierre Mens ska givetvis hyllas. Han har följt laget så länge, sitter på en otrolig fotoskatt och fick fullt förtjänt nyligen Malmö stads kulturpris, säger Patrik Jandelin.

Ole Törner

Foto: Ole Törner

 

Nyfikna på mer om Pierre Mens?

Lyssna gärna på avsnittet med honom i vår podd Blått Snack från oktober 2017

Blått snack 31 Okt. Möt Pierre Mens

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close