FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Ett tröjevent som påminde om att Supporterhuset behövs

Förra veckan gick Supporterhuset ut och vädjade om hjälp att bevara verksamheten. Samma vecka arrangerade man – praktiskt nog – ett event som med all önskvärd tydlighet visade att verksamheten är värd att bevara!

Som uppföljning på lanseringen av MFF:s nya matchtröjor guidades ett 80-tal åhörare genom MFF-tröjornas historia när samlarna David Ellerth, Henrik Larsson och Linus Larsson mötte sportjournalisten Erik Niva, Pumas nordiska marknadschef Rutger Hagstad och förre MFF-spelaren Hasse Mattisson.

Det tog tid, runt tre timmar.

Men vad gjorde det, egentligen? Jag älskade nördigheten att i princip gå igenom alla årens tröjor, även när de inte ändrades. Det var värt lite ont i fötterna.

Niva var som vanligt kunskapsspäckad och briljant, Hagstad berättade saker som få kände till och spände över alla åren med PUMA och Mattisson tillförde spelarperspektivet, hur det faktiskt kändes att dra på sig den himmelsblå tröjan. Hur han under åren i Husie IF längtade efter att göra det, lyftet och euforin när han sedan faktiskt fick göra det och känslan av att när man sitter med den i omklädningsrummet redo att gå ut tänker på att man har ett uppdrag och ett ansvar att spela för alla de som väntar därute och hoppas på MFF-seger. Han gillade att spela den sena perioden i Halmstads BK också och trivdes i klubben, men HBK-tröjan gav inte samma stolthet som MFF:s.

Vad han inte sa var hur unikt länge han fick vänta innan den där barndomsdrömmen att dra på sig MFF-tröjan gick i uppfyllelse. Många startar i MFF, andra kommer dit som pojk- och juniorspelare. Hasse Mattisson kom till MFF från Husie IF som 24-årig senior, så drömkänslan förstärktes nog en del av att han flera gånger måste ha gett upp den.

 

Henrik Larsson öste ur sin kunskap om MFF:s tröjor – och byxor och strumpor. Och sponsorsbudskapen. För de är också en del av historien. Erik Niva flikade till exempel in hur mycket han älskade att MFF spelade i Champions League med “Rörläggaren” på brösten.

Dräktleverantören är givetvis också viktig. Europacupåret 1979 spelade ju till exempel MFF i Admiral-tröjor,

Men utan samlarna ingen utställning. David Ellerth och Linus Larsson gav dessutom – i alla fall mig – extremt många aha-upplevelser när de i minglet före podiesnacket berättade om just deras många tröjor. Martin Ringstrand, som inte kunde vara på plats, har också bidragit med åtskilliga tröjor.

Ibland är historien om hur samlare x fick tag på tröjan y verkligen något värt att veta.

När jag “tvingade” Rutger Hagstad att peka ut sin favorittröja.

Min egen alla tiders favorit-tröja (100-årströjan med alla spelarnamnen)

Tröjan MFF åkte ur Allsvenskan i

Jag kan fortsätta att tjata om tröjeventet ett tag till, men förhoppningsvis har ni fattat att det är ett exempel på något viktigare. En förening som bland annat gör den här typen av kombinerade föreläsningar, utställningar och event måste få finnas kvar. Supporterhuset gör dessutom nytta bara genom finnas där, som en lokal som är öppen, har verksamhet, plockar fram bra prylar till sin webshop och leder supportrarnas energi och engagemang i en positiv riktning.

Här berättar Supporterhuset om det akuta ekonomiska läget och vad man kan göra åt det.

Jag kan till exempel tycka att medlemsantalet är alldeles för lågt. Cirka 400 ifjor. Att det är runt 350 som betalt hittills i år tyder på att det blir en ökning, men mer rimligt vore en fördubbling.

Ole Törner

 

Mer MFF-historia:

Pierre Mens visar sina bilder från 1979 års Europacup-bragd på MFF-museet.

Pierre Mens bilder från Europacupen 1979 på MFF-museet

Relaterade artiklar

Back to top button
Close