HandbollKävlinge HKNyheter

Nu inleder Kävlinge jakten på division ett

Kävlinge HK har möjlighet att avancera två steg i seriesystemet på bara två säsonger.
Efter avancemanget division tre 2018 slutade laget som nykomlingar trea i division två – och nu väntar kval till division ett.
– Jag har varit här i tio års tid och nuvarande grupp är den tightaste jag jobbat med, säger tränare Daniel Gustafsson.

Gladiatorerna i Korsbackahallen är stekheta just nu.
Som nykomlingar i division två knep Kävlinge HK tredjeplatsen, vilket innebär kval till division ett. Först väntar ett bäst av tre-möte med Alingsås där västgötarna har hemmaplansfördel i en eventuellt avgörande tredje match. Skulle skåningarna klara av det hindret väntar ett liknande möte med Skövde HP.
Tränare Daniel Gustafsson hymlar inte med att den här säsongens resultat överträffar de förväntningar som fanns innan serien drog igång.
– Jag hade inte räknat med det här på långa vägar. Samtidigt visste vi att det skulle bli en jämn serie där det handlar om att vinna “rätt” matcher vid “rätt” tillfällen
Men truppen måste ha utvecklats mycket under säsongens gång?
– Ja, på flera olika sätt faktiskt. Vi fick en vinst redan i andra omgången och kände tidigt ”Aha, det är det här som krävs”. Skotten bar hårdare och fick ta i mer i både anfall och försvar, men november och december växte vi in i kostymen och då infann sig känslan att detta inte är var så stor skillnad.
– Hela gruppen hart tagit steg framåt av att möta tuffare motstånd och många har verkligen vuxit på individnivå. Men framför allt har vi växt som lag och som grupp. Jag har varit här i tio års tid och nuvarande grupp är den tightaste jag jobbat med, En del spelar 60 minuter. Andra tränar hela året och spelar kanske fem minuter, ändå är de lika engagerade.

Har du arbetat på något annorlunda sätt som tränare?
– Jag påbörjade redan förra säsongen en stor förändring i träningsintensiteten. Jag utbildade mig parallellt och vi har varitväldigt väl förberedda inför matcher. Jag är nog dessutom en av få videotränare på den här nivån som har en egen videoanalytiker. Marcus Svensson, tidigare målvakt som drabbats av ryggproblem, har tagit den rollen självmant och det har verkligen gjort skillnad i vårat förberedelsearbete.
“Alla” tränare säger att toppen av division två håller division ett klass? Så jätteförvånade kanske vi inte ska vara ändå?
– Jag tror absolut att det stämmer. Toppen av division två håller hög nivå. Man måste ta i bekanting att det bara finns fyra division två-serier i hela Sverige. Kvalitén blir högre och högre på spelare på den här nivån.

Kävlinge inleder sitt kval på onsdag klockan 19.30 hemma i Korsbacka.
Hur ser du på era förutsättningar?
– Det känns bra, inga skador som stör eller så. Motståndet i sådana här farmarlag består ofta yngre och välskoade killar; de går på handbollsgymnasium och tränar med A-laget. Vi kommer att behöva slita ordentligt.
OM ni tar steget upp i division ett – får ni spela i Korsbackahallen då?
– Ja, jag tror det. Det är fullt mått i hallen. Sedan finns det säkert en del organisatoriska saker som ska rättas till.
Det var länge sedan Kävlinge hade ett herrlag i division ett – hur het är handbollen i byn just nu?
– Hade vi spelat kvalmatchen en lördag hade vi garanterat fyllt hallen, men vi kan nog pressa upp det till cirka 400 personer. Vi har ett publiksnitt på nästan 300 så intresset är “alltid” stort. Jag hoppas föräldrarna låter barnen vara uppe lite längre just den här kvällen, för det är inte ofta man får spela – eller titta – på sådana här matcher, avslutar Daniel Gustafsson.

Foto: Claes Kullman/madeinphoto

Relaterade artiklar

Back to top button
Close