HandbollNyheterVinslövs HK

Vinslöv jagar Allsvenskan – ”Vi mittsexor är svaga för livets goda”

Det är kvalfyllda tider i Vinslöv.
Laget, som tappade seriesegern på målskillnad, har hämtat sig efter chocken och har nu matchboll i den första av två kvalomgångar.
– Lyckas vi ta oss upp i Allsvenskan tror jag förutsättningarna är bättre att bygga ett starkt lag. Då blir vi ensamt skånskt lag i Allsvenskan. Eller, tja, om inte Ankaret också skulle lyckas förstås, säger Elias Holmström i VHK.

Säsongen 19/20 kommer det att finnas sex skånska lag i Handbollsligan. Kristianstad, Två Ystadgäng, LUGI, Malmö och Helsingborg.
Samtidigt kan det bli noll i den näst högsta serien.
Om nu inte Vinslöv och/eller Ankaret lyckas kvala sig upp.

För Vinslövs del var det dukat för fest i den sista omgången. Laget gjorde sitt jobb mot IF Kristianstad, men när Kärra vann sin avslutningsmatch med 21 (!!!) bollar, 40-19 mot Kroppskultur, gick Göteborgslaget om på tre måls bättre målskillnad.
En chock som tog tid att komma över.
– För oss var det en speciell situation att gå in i det här kvalet med tanke på målskillnadshistorien med Kärra och Kroppskultur. Allt var upplagt för att få en trevlig dag efter sista omgången. Det tog ett tag att komma över det där, ärligt talat dröjde det nog ända tills första kvalmatchen mot Skuru blåstes igång. Samtidigt är ett kval roligt att spela, inte minst på hemmaplan.

Holmström spelar försvar bakåt och på mittsexpositionen framåt.
Du påminner lite om Linus Nileskog i OV Helsingborg. Och ta detta på rätt sätt nu – för det är en komplimang… Men ni visar båda engagemang/passion utöver det vanliga, ni spelar på samma position, och ni har båda ett par… skönhetskilon extra i bagaget.
– Haha! Ja, vi har samma spelstil. Och du vet, vi mittsexor är svaga för livets goda. Jag är en jäkel på min egen bearnaisesås, exempelvis.
Hur länge har du lirat i Vinslöv nu?
– Jag räknade på det häromdagen och kom fram till att jag nu gjort åtta säsonger totalt i klubben. Jag spelade även en vända i H43 året de var i Elitserien, men försattes i konkurs.
Hur står sig årets version av Vinslövs HK?
– Vi är väl så starka som något tidigare lag. Går vi upp i Allsvenskan nu kommer allting förmodligen också att bli bättre. Vi har lärt oss läxan från senast och har vi en bra grundstomme. Senast vi var uppe var vi kanske inte tillräckligt bra samtidigt som vi åkte på en massa skador och annan skit. Lyckas vi ta oss upp i Allsvenskan tror jag förutsättningarna är bättre att bygga ett starkt lag. Då blir vi ensamt skånskt lag i Allsvenskan. Eller, tja, om inte Ankaret också skulle lyckas förstås.

Det första kvalet mot Allsvenskan spelas mot Skuru, som kommer från den norra division ett-serien. I första matchen, uppe i Nacka, blev det seger med 29-31.
Vad tänker du efter att ni vunnit deras måstematch? Den andra matchen, och en eventuell tredje, spelas ju i Vinslöv?
– Vi kunde ha lett med tio bollar efter första halvlek om vi inte slarvat så mycket. Sedan gnetade sig kvar i matchen, som de brukar. Med kvarten kvar ledde vi med fem bollar när de gick över till 7-6-spel – och kom ikapp till likaläge. Lyckligtvis kunde vi avgöra de sista minuterna.
Normalt sett brukar ni gör många mål från just mittsexpositionen – men nu noterades du bara för ett mål?
– Skuru spelade defensivt försvarsspel med stora treor, så vi fick göra arbetet för skyttarna istället. Jag gjorde mitt enda mål från nio meter i andrafasen… Det gör inte ens Nileskog!

Det förväntas bli smockfullt när Vinslöv på lördag tar emot Skuru och skulle laget gå vidare till det avgörande kvalet mot ett division ett lag väntar ett annat Stockholmsgäng; nämligen Tyresö.
Hur är det att spela matcher hemma i Vinslöv?
– Grymt! I Vinslöv är det speciellt när det är fullsatt. Hallen lever sitt eget liv!
Det kanske kommer ner Stockholmare som tror att de bara ska visa bönderna vart skåpet ska stå – och får en chock?
– Förmodligen är det lite så. Våra motståndare får jobba hårt om de ska slå oss i våran borg med de förutsättningarna. Det är en av grejerna som lockar med att spela i Vinslöv. Byn är inte stor precis, men handbollen engagerar och betyder mycket för människorna som går på matcherna.
Vad tror du själv inför onsdagens match?
– Gör vi bara vårt och fortsätter att springa ska detta gå vägen.
På tal om livets god. OM ni går upp i Allsvenskan och du ska laga segermiddag där hemma och imponera lite på svärfar, vad lagar du då?
– En fin bit oxfilé med rödvinssås och klyftpotatis – tillagat med rikligt med smör…

Foto: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close