FotbollIFK HässleholmNyheter

IFK Hässleholm hoppas att talangerna ska blomstra

Unge Jonas Jönsson är ny tränare i IFK Hässleholm.
Han ser framför sig att klubbens många talanger i år ska växla upp.
– I år är förhoppningen att de ska ska blomma ut och ta steg, säger Jonas Jönsson.

IFK Hässleholm slutade förra säsongen på en niondeplats i den östra tvåan, med två poäng ner till lokalrivalen Hässleholms IF på kvalplats. I vinter har tränaren Daniel Nilsson lämnat för IFÖ Bromölla IF och istället är det 26-årige Jonas Jönsson som ska coacha IFK Hässleholm den kommande säsongen.

Han kommer närmast från Lilla Torg FF i division 4 och ska tillsammans med sin assistent Chadie Hotait nu pröva vingarna högre upp i seriesystemet.

– Det är mycket som är bra. Starkt engagemang, många som bidrar bra, en bra organisation och bra möjligheter att göra någonting. Det är många duktiga, talangfulla fotbollsspelare, säger Jonas Jönsson om sitt intryck av IFK Hässleholm.

Du är ju ny i klubben. Hur har det varit att ta steget från Lilla Torg till IFK Hässleholm?
– Det har varit ett roligt steg att ta, att få komma upp en nivå ytterligare och börja jobba med en ny grupp. Det är bara roligt med nya utmaningar.

Hur har steget från division 4 till division 2 varit?
– Det märks på organisationen, förutsättningarna, ambitionen och sådär – men det är fortfarande fotboll och människor. Väldigt mycket är på samma sätt men det är bara att allting är på en lite högre nivå. Ungefär samma saker gäller men det är på en högre nivå och ska ske oftare och intensivare.

Jonas Jönsson har tagit över efter Daniel Nilsson. FOTO: Lennart Månsson/Bildbyrån.

Den nya IFK Hässleholm-tränaren har sin spelfilosofi klar.

– Jag vill att vi ska bestämma i matcherna, ha en bra variation och en tempostark anfallsfotboll med mycket spelare som följer med. Defensivt vill jag att vi försöker bestämma och få motståndarna att spela på, för dem, ganska ointressanta ytor men för oss behagliga ställen på plan.

Liksom så många förr de senaste åren kommer IFK Hässleholm till spel med en ung och talangfull trupp. I vinter har viktiga försvarspjäser såsom Danny Gunnarsson och Linus Svensson lämnat klubben. Vilket betyder att Egzon Ademi, Michael Andrew och ex-allsvenske Patrick Osiako är de enda spelarna som är över 25 år gamla.

– Det är en bra blandning med många egna produkter som tog sig upp och om inte etablerade sig så i alla fall knackade på dörren till a-laget under förra säsongen. I år är förhoppningen att de ska ska blomma ut och ta steg med hjälp av vissa etablerade spelare som varit med förr och tagit den resan eller vet hur det känns att spela högre upp i seriesystemet, säger Jonas Jönsson och fortsätter:

– En del nya ansikten då en del som varit tongivande, viktiga, spelare tidigare säsonger gått vidare har vi nya spelare som har möjligheten att göra bra saker. De kommer få mycket speltid och där är många som klubben hoppas på och har hoppats på ska ta stora steg de senaste åren. Jag är övertygad om att de gör det denna säsongen.

Isak Olsson, 18, har redan gjort 25 division 2-matcher. FOTO: Lennart Månsson/Bildbyrån.

Vilka spelare är det du tänker på?
– De spelarna är ju exempelvis Isak Orajärvi som gjort en jättebra försäsong och är en spelskicklig, stark, mittback. Isak Olsson som redan gjort en hel del a-lagsmatcher i division 2. Han är 18 år gammal och har ytterligare steg att ta.

– Vi har Carl Mujaguzi som är en väldigt bollskicklig innermittfältare. Förhoppningsvis kan vi göra ännu mer senior av honom med ett vägvinnande spel. Han har en jättepotential att gå långt. Sen har vi Lucas Johnsson, Waed Shaif och Elliot Nilsson som är skickliga anfallare. De är alla 17-18 år gamla. Där är ett helt gäng unga killar vi hoppas mycket på.

Ni har ju tappat en del spelare och även fått in några. Hur tycker du vinterfönstret har varit?
– Vi är nöjda med den truppen. Vi har fått ihop det bra och fått ihop gruppen vi har. De har verkligen jobbat tillsammans och vi är verkligen överens om vad IFK Hässleholm ska stå för på och utanför planen. Hela gruppen har en bra möjlighet att göra bra saker under året.

Försäsongen har också varit lyckad för IFK Hässleholm. Truppen har fått vara skade- och sjukdomsfri och matchats mot motstånd från olika nivåer i seriesystemet, för att träna på olika sätt att spela.

Säsongsstarten är nu bara en och en halv vecka bort och enligt Jonas Jönsson är Division 2 Östra Götaland en av de på förhand mest svårtippade serierna, med flera potentiella topplag. För IFK Hässleholm finns det dock två matcher som är lite viktigare än de andra, stadsderbyn mot Hässleholms IF. De bägge stadsrivalerna spelar i år division 2-derbyn för femte året i rad.

Patrick Osiakos IFK fick nöja sig med ett poäng i förra säsongens två Hässleholmsderbyn. FOTO: Lennart Månsson/Bildbyrån.

– Det tråkiga svaret är att det är sex poäng, men det är klart att det skulle kröna säsongen och vara bäst i både derbyn och sett över hela serien. Men det handlar inte bara om att vara bättre än ett lag utan om att vara bättre än flera lag om det ska bli en rolig säsong. Men det ger ju en extra krydda och vi ser framemot två matcher med mycket folk och bra rivalitet. Det är två matcher som det är väldigt roligt att vara involverad i, allt annat vore fel att säga.

Vad har ni för målsättning i år?
– Vi har inte satt resultatmålsättningen än, utan ska göra det i nästa vecka, men vi har satt lite kring identitet och beteendemål. Vilket beteende vi ska stå för och hur vi ska spela fotboll. Jag hoppas definitivt vi lever upp till det och sen får vi komma överens om vad det ska leda till resultatmässigt. Men man vill ju vinna så många matcher som möjligt, det är ju anledningen till att man håller på.

NordicBets odds på att IFK Hässleholm slutar före Hässleholms IF i tabellen:
Ja: 1,55. Nej: 2,33.

FAKTA: IFK Hässleholm
Tränare: Jonas Jönsson (ny från Lilla Torg FF).
Så gick det 2018: 9:a i Division 2 Östra Götaland.
Spelare in: Nikola Zivanovic (Lilla Torg FF), Mattias Jönsson (Lilla Torg FF), Mustafa Owaid (Hässleholms IF) och Derrick Dixon (Bullermyrens IK).
Spelare ut: Filip Ranmo (Lilla Torg FF), Simon Omari (Mala IF), Linus Svensson (Kristianstad FC), Tommy Filipovic (Klippans Förenade FF), Gustav Lindroth (Sölvesborgs GoIF), Danny Gunnarsson (Kristianstad FC), Adam Larsson (Hässleholms IF) och Joel Andersson (Slutat).

Relaterade artiklar

Back to top button
Close