FotbollHässleholms IFNyheter

Hässleholms IF satsar ungt och hemvävt

Flera rutinerade spelare och huvudtränaren har lämnat i vinter.
Då har Hässleholms IF valt att satsa på unga spelare från trakten.
– Det är det jag gillar, det är verkligen HIF, säger tränaren Niclas ”Kneten” Lindeqvist.

Det har rått full aktivitet i Hässleholms IF i vinter. Tränaren Dan Olofsson tackade för sig efter åtta år och parhästen Christian Folin flyttade vidare till Nosaby IF. Den tredje delen i tränartrion, Anders ”Knippet” Karlsson, är i sin tur fortsatt kvar i föreningen.

Även på spelarsidan har HIF ömsat skinn. När klubben 2012 vann division 3 var Eric Svensson, Jonas Osberg och Haris Crnalic alla bärande spelare. I vinter har Svensson och Osberg dock avslutat sina spelarkarriärer medan Crnalic varvat ner som spelande tränare i division 5-laget Mala IF. Utöver det har även Anton Henryson, som varit med under alla division 2-år, och Joel Svensson samt Mattias Andersson, vilka kom till klubben 2014, alla avslutat sina spelarkarriärer.

När veteranerna tackat för sig har Hässleholms IF valt att satsa ungt och hemvävt. Tränaren som fått förtroendet att leda det nya HIF är Niclas ”Kneten” Lindeqvist som under många år verkat som juniortränare i klubben.

– Det är inte så jävla märkvärdigt egentligen. Jag har varit tränare i rätt många år men det är lite annorlunda att ha seniorer. Jag har haft juniorer innan och det är minst lika utmanande, fast på ett annat sätt. Där är det mer inriktning på att verkligen utveckla hela tiden och på prestationen. Som senior är det mycket mer fokus på resultat. Mitt fokus ligger fortfarande på prestation och mitt huvudfokus är inte resultat. Sen är det klart som fan att det är resultat det handlar om. Det är resultatet man ser och det man räknar efter, men fokus ligger fortfarande på prestation och utveckling. Fokus där leder förhoppningsvis till bra resultat, säger ”Kneten” om sitt filosofiska resonemang.

”Kneten” har tagit över efter Dan Olofsson. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Fokus på utveckling är också någonting som passar bra ihop med årets Hässleholms IF-trupp. Ett fåtal rutinerade spelare, däribland skyttekungen Joel Wedenell, finns förvisso kvar men det är ett betydligt yngre Hässleholms IF i år. 17 av 23 spelare är 23 år eller yngre och det är ett lagbygge med stark Hässleholmsanknytning.

– Vi har en otroligt ung trupp med mycket eget. Jag tror att där är en spelare som inte kommer från HIF eller har varit i HIF innan i årets trupp. Det känns verkligen som HIF. Fyra mil är den längsta radien på var en spelare kommer ifrån och det är det jag gillar, det är verkligen HIF, förklarar ”Kneten” som är nöjd över att få jobba med ett yngre lag istället för ett ihopvärvat lagbygge.

Huvudanledningen till Hässleholms IF:s nysatsning är dock i första hand inte ideologisk, utan istället ekonomisk.

– Grejen är att det börjar med ekonomin. Föreningen har i grunden jävligt god ekonomi men man har kommit fram till att a-laget kostat för mycket under ett par års tid. I längden hade det gjort ekonomin osund och vi har nästan på halverat budgeten för a-truppen.

– Vilket jag inte tror resulterat i omsättningen på spelare, utan där var ett stort gäng äldre spelare som spelat ihop länge och som ganska tidigt i fjol sa att det här blir sista året. Så det hade blivit en generationsväxling ändå. Sen är jag lite av den att jag inte vill köpa in färdiga spelare utan jag vill jobba med spelare och utveckla spelare. Det går lite hand i hand med att vi inte haft pengar att köpa in färdiga spelare heller, då hade vi varit uppe i fjolårets budget och det är som sagt inget sunt för föreningen att ligga där längre. Utan nu ska vi bygga upp en bra kassa igen och bygga med egna spelare framförallt. Det är målsättningen, att vi ska vara hyfsat självförsöjande med spelare.

Joel Wedenell är en av de rutinerade pjäserna i årets HIF. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Under ledning av Niclas Lindeqvist kommer Hässleholms IF spela en rakare fotboll, som är inspirerad av Borussia Dortmund och Liverpool snarare än Barcelona. Tränaren är dock medveten om att den unga truppen är långtifrån färdigutvecklad och att HIF spelare för spelare inte kan mäta sig med alla lag i serien.

– Tittar man på spelare för spelare har vi långtifrån den bästa truppen i serien, men det vi kan vinna matcher och poäng på är att vi är jävligt organiserade. Alla spelare har jäkligt klart för sig vilken uppgift de har på plan. Det är trots allt ett lagspel och man kan ha massa individer som är duktiga, men om de inte funkar ihop är den här varianten mycket bättre. Vi är väldigt beroende på att vi funkar som ett kollektiv. Vi har inte de här extrema spjutspetsarna, även om vi har ett par killar som definitivt är bland de bästa i serien, men vi har inte truppen som är bland de bästa i serien och då ska vi vara bra på annat istället.

Tränaren och hans unga trupp fick dock långtifrån en mjukstart. Säsongen började med ett gruppspel i Svenska Cupen – där Hässleholms IF förlorade de tre matcherna mot Djurgårdens IF, IF Elfsborg och IK Frej.

– Då hade vi tränat tillsammans i sex veckor ungefär. Att då försöka få ihop det som ett lag, vara hyfsat tränade och göra de här matcherna med hedern i behåll.. Men jag tycker vi gjorde det med hedern i behåll, förutom den sista halvleken mot Frej som var direkt bedrövlig. Vår insats mot Djurgården är jag jävligt nöjd med liksom 75 minuter mot Elfsborg och vi gjorde en mycket bra första halvlek mot Frej.

– Det var mycket som var bra och otroligt mycket man tar med sig. Personligen har jag lärt mig väldigt, väldigt mycket som tränare av de här matcherna. Alla grabbarna fick också känna på de här killarna som man ser på teve. Men just att få möta dem också, det är inte många som har den förmånen, och få känna på vilken nivå de är på.

Hässleholms IF försäsong har inneburit Svenska Cupen-spel. FOTO: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

Efter ett tufft fjolår, där Hässleholms IF säkrade kontraktet först efter kvalspel, går de nu in på sin sjunde raka säsong i division 2. Det nya, ungdomliga, HIF är ett flerårsprojekt och hur långt de räcker i år är Niclas ”Kneten” Lindeqvist långtifrån säker på.

– När folk frågar efter målsättning är det alltid resultat eller placering de är ute efter. Jag tänker inte så utan jag tänker att min målsättning är att få ut max av varje spelare och max av laget. Får jag det då tror jag vi kan göra en jävligt bra säsong men det som är anledningen till att det ska kunna gå bra är att vi verkligen får ut max av alla, säger han innan han lägger till en placeringsmässig målsättning:

– Övre halvan kan jag säga då, bara för att höfta till med någonting.

För femte året i rad spelar Hässleholms IF division 2-derbyn med IFK Hässleholm. NordicBet ger följande odds på att HIF slutar före IFK i tabellen.

Ja: 2,33. Nej: 1,55.

FAKTA: Hässleholms IF
Tränare: Niclas Lindeqvist (ny).
Så gick det 2018: 12:a i Division 2 Östra Götaland. Besegrade Smedby AIS med 6-0 i kvalet.
Spelare in: Arber Sabani (Mala IF), Otto Nilsson (IFK Osby), Kristian Eriksson (Perstorp Bälinge IK), Adam Larsson (IFK Hässleholm), Florent Stagova (Näsby IF), Julius Senoga (Tyringe IF). Anton Branting (Uppflyttad från J-laget), Oscar Widmark (Uppflyttad från J-laget), Ludvig Pernetun (Uppflyttad från J-laget) och Oscar Jensen (Uppflyttad från J-laget).
Spelare ut: 
Eric Svensson (Slutat), Johannes Ljungbäck (Ballingslövs GoIF), Jonas Osberg (Slutat), Mattias Andersson (Slutat), Haris Crnalic (Mala IF), Sebastian Carrblad (IFÖ Bromölla IF), Alexander Wilson (Höörs IS), Kristian Brymora (Broadmeadow Magic), Niazi Smail (-), Anton Henrysson (Slutat), Joel Svensson (Slutat), Bekim Rosenberg (Vinslövs IF), Harley Willard (UMF Vikingur), Mustafa Owaid (IFK Hässleholm) och Kevin Zenthio (Bjärnums GoIF).

Relaterade artiklar

Back to top button
Close